Политическият маркетинг на СНС и ДС на парламентарните избори в Сърбия (март 2014)

Marketing kartaАвтор: д-р Калоян Методиев, публикувано в Politicka revija br. 3/2014, godina XIII, vol. 41, strana 183-211, Beograd

В настоящия анализ е направено сравнение на маркетинговите кампании на две основни политически партии – Сръбска напредна странка (Сръска прогресивна партия) с председател Александър Вучич (управляваща) и Демократическа партия (опозиционна), начело с Драган Джилас, по време на предсрочните парламентарни избори в Сърбия (16 март 2014), предизвикани от СНС.

Основната цел на изследването е да установи доколко политическият маркетинг навлиза в предизборната кампания. Изследователските въпроси са дали формации, които са ориентирани към бъдещето са по-успешни от тези, които са обърнати назад към миналото и дали мнозинството избиратели предпочитат силното и категорично лидерство.

Двете кампании ще бъдат сравнявани по редица показатели сред които: образите на лидерите, послания, интернет кампания, ПР акции, лозунги, легитимация, маректингови похвати, външнополитически отношения, скандали, печатни материали, врагове-съюзници и други. Авторът се придържа към правилото, че в политическия маркетинг и най-малкият детайл има значение.

Двете партии

Marketing DS logoДС е партията ветеран на демократична Сърбия. Основаната е през 1990 година от група интелектуалци. Откроява се като опозиция на режима начело със Слободан Милошевич. За 24 годишното си съществуване излъчва министър-председатели, президент, кметове на големи градове. Въпреки че се самоопределя като социалдемократическа (член на Социалистическия интернационал и ПЕС) в някои отношения може да се разглежда като либерална.(1)

Marketing SNS logoСръбска напредна странка е основана през 2008 г. от отцепници от СРС. Партията преживява бурен възход като печели президентските и парламентарни избори в Сърбия през 2012 година. Има редица сходства (организационни, биографични) между създаването, развитието, маркетинга и лидерството на СНС и българската партия ГЕРБ. Трудно е да се определи точното й място в политическата координата. Посланията им не показват ясен идеологически профил. Такъв не е дефиниран в програмата и устава й. Според политическия анализатор Драгомир Анджелкович опитът на организацията да се представи като десноцентристка формация по западните критерии е единствено маркетингова вафлена кора, в която няма пълнеж.(2) Предизборната им коалиция е изключително разнородна идеологически – СДПС, Pokret sociajalista (с крайно лява революционна и про-Милошевич реторика), монархистите от СПО (анти-Милошвич).

Marketing Pokret socialista

При анализ на международните отношения на СНС се вижда, че те се срещат и сътрудничат с консерватори, християндемократи, комунисти. Контактите на партията могат да се определят като широки. Например СНС поддържа добро и дълготрайно сътрудничество с Китайската комунистическа партия.(3) Сътрудничат с политици от САЩ, Канада, Великобритания, Австрия.

Кадровите проблеми, липсата на експертиза и грешки на СНС се отбелязват от редица анализатори и политици.(4) Вучич индиректно потвърждава за този проблем, поради което обещава значителни кадрови промени в СНС и управлението след изборите (5)

Демократите всячески се опитват да извеждат миналото на партията и лидерите си на преден план. Напредняците залагат изцяло на настоящето и бъдещето, както в публичното си говорене, така и в партийните документи. Вероятно поради опасения дейността им в СРС да не хвърли сянка върху новата проевропейска визия на организацията. Факт, който кара Борис Тадич да каже в свое интервю, че това е партия, която трябва постоянно да е под наблюдение.(6)

СНС се бори за максимално разширяване на електоралната си база, докато ДС еднозначно се стреми да запази и върне доверието на своите традиционни поддръжници. И при двете формации ключовата дума е реформа. За ДС акцента е, че са правили реформи и могат пак да правят, а за СНС, че правят реформи и искат да продължават да ги правят.

Лидерите като маркетингови образи

Драган Джилас и Александър Вучич са представители на едно поколение. Родени са в Белград – Джилас на 22 февруари 1967 година, а Вучич на 5 март 1970 година. Почти връстници. Въпреки това за Вучич на много места се среща, че е млад (лидер, политик, човек), а за Джилас никъде. По време на кампанията са в своето акме – Вучич (44), Джилас (47). Вучич е пионерски първенец по шахмат на Белград, което вероятно оказва влияние върху по-нататъшната му организационна систематичност. Завършват висшето си образование в сръбската столица – Вучич се дипломира като юрист, а Джилас като инженер. Говорят английски език. Женени са – Джилас има 4 деца, а Вучич две. Започват професионалния си път в медии – Джилас като основател и редактор в радио Б92, а Вучич като журналист и водещ в телевизия „Канал С“ в Република Сръбска. От младежките си години проявяват засилена социална активност. Джилас е един от студентските лидери на протестите срещу режима на Слободан Милошевич от началото на 90-те години, но без да проявява политическа активност.(7) Вучич става член на Сръбската радикална партия, а на 24 годишна възраст вече е неин генерален секретар. Три пъти е избиран за депутат. Дългите години в които е главен секретар изграждат специфични уменият за работа с хора и структури по места. Това вероятно е една от причините за бързия възход на СНС и превръщането й за много кратко време в масова национална партия, работеща като добре смазана изборна машина. Според Душан Пророкович „до те мере био специјализовао за „читање“ истраживања јавног мњења и „препознавање“ пулса „фокус група“ да је у сваком тренутку напамет знао шта у ком месту треба обавезно рећи“.(8) Тази техника от маркетинга способства за изграждането на Вучич като умел и успешен комуникатор, познаващ потребностите и нагласите на избирателите. През 1998 г. е министър на информацията. Това му дава две ключови предимства – опознава медийния сектор и неговите закони; придобива умение за работа с медии, което е от ключово значение за един политик. Преди да е навършил 30 годшна възраст вече е натрупал сериозен политически опит.

Marketing Dragan DjilasПрез това време Джилас се занимава с бизнес. Основател е на една от най-големите сръбски компании и един от най-богатите хора в Сърбия – според някои източници 11 позиция.(9) В кампанията това затруднява опосредстването лява социална партия – богат лидер. От 2004 г. е член на ДС, а през 2007 година е избран за министър без портфейл с ресор инвестиции. От 2008 до 2013 е кмет на Белград. И Вучич е кандидат за поста, но губи от Джилас през 2012 година – тежкото им политическо противопоставяне започва оттогава. Най-дългогодишният член на Главния съвет на ДС (24 години) Слободан Гаврилович смята, че той е повече човек на бизнеса, но се справя, защото работи по американският демократичен модел.(10) Практиката показва, че привнасянето на модели от бизнеса в политиката е доста трудно и най-често неуспешно – тя функционира по други закони.

Marketing VuchicПри основаването на СНС Вучич заема поста заместник-председател. Джилас също на два пъти е избиран за заместник председател на ДС. 2012 година е ключова за двамата, защото през втората половина на годината застават начело на своите формации. През същата година Вучич извежда партията до спечелване на парламентарните избори и формиране на правителство в което заема поста първи вицепремиер с ресор отбрана, служби за сигурност и борба против корупцията и престъпността, което е изключително рядко формулиран ресор в политиката. За една година съвместява и поста министър на отбраната.

Анализът трябва да отчита една особеност – Вучич де юре е вторият човек в правителството (вицепремиер), въпреки че представлява най-голямата партия в управляващата коалиция. Де факто, обаче, на него се гледа като на първия човек в кабинета – медийно внимание, международни контакти, обществени очаквания. Тази роля може да създава напрежение, амбиция, желание за доказване и чувство за несправедливост. Тя вероятно е една от причините (не задължително първостепенна) за предизвикването на предсрочните избори и желанието за доказване и изява, което е характерно за политическото акме.

При Джилас образът на първи човек в партията винаги в изправен пред сравнението с най-категоричният лидер в историята й – Зоран Джинджич. Той трябва да се доказва на базата на това мерило. Отделно се бори с почетния председател на формацията – Борис Тадич. Допълнителен проблем е липсата на харизма, на енергичност у Джилас. На моменти тонът му е рязък, липсва му одухотвореност и мекота. Маркетинговата кампания на ДС не успява да преодолее тази пречка. Визуализацията на ДС е слаба – Джилас изглежда уморен, подпухнал, състарен на публикувани снимки.(11)

Линия, която е важна за изследването са отношенията на Вучич (44) с президента Николич (62), които могат да се определят като много близки. За него Николич казва: „Вучић и ја смо вишегодишњи сарадници. Знамо, практично, како онај други дише и размишља.“(12) Вучич за Николич: „Све што разговарам с Томом Николићем, и као с пријатељем и као оснивачем странке, то има утицај на мене.“(13) Двамата си партнират и подкрепят в настоящата предизборна борба. Подкрепата на сръбския държавен глава за Вучич (макар и дискретно) е част от политическия маркетинг на СНС.

Маркетолозите на СНС залагат главно, основно и категорично на образа на лидера Александър Вучич като първостепенен в кампанията. Партията е на второ място. Имиджът на Вучич се изгражда и от следващите го по брой интервюта, изявления, акции негови партийни заместници Зорана Михайлович и Небойша Стефанович, но не, за да го допълват, а да затвърдят неговата доминантност. Любопитно е, че нито един лидер от коалиционните партньори на СНС не е кандидат за депутат. Кампанията е изчистена от други маркетингови образи, въпреки спорадичните участия на Лялич, Вулин и Драшкович на предизборни митинги. Лидерът персонифицира отговорността. Той е водачът. Вакуумът, който остава след управлението на Тито отваря въпроса за липсващия образ на баща на нацията. Успешен маркетингов ход е изпълването на този вакуум. Според популярният режисьор Костурица, сърбите имат нужда от татко, а Вучич отговаря на този образ. За професорката по история Дубравка Стоянович лидерът на СНС отговаря на образа на отдавна търсения баща.(14) Журналистът Владимир Джуканович смята, че Вучич е започнал да връща надеждата на народа da chemo biti svoji na svome.(15) Оставя впечатлението, че държи нещата под контрол. Смятан е за човек на действието. На журналистически въпрос защо се нагърбва с всичко, отговаря с: „Зато што је мој посао да решавам проблеме“(16) За маркетинговия му имидж допринася и изключителната му работоспособност – той е динамичен и деен ръководител, който влага енергия в работата си, не спира да пътува и да се среща с хора. Постоянно комуникира. Много високият му ръст е полезен от гледна точка на политическият маркетинг.

В кампанията на ДС има ветрило от образи. Джилас не се извежда отчетливо напред, особено в първата половина от надпреварата. Публични изяви, печатни материали, интернет ресурси – всички подчертават връзката с наследството на Джинджич и екипността на партийното управление в настоящето. Самостоятелното представяне на лидера е рядкост, точно както при СНС е рядкост екипното. Предизвикателство за Джилас е, че е основен опонент на управляващите и кандидат за кмет на Белград. Това разфокусира кампанията му и обърква избирателите. При СНС кампанията прелива от национално към местно ниво. Особеност в местната кампания в Белград е, че управляващите запазват своя кандидат за градоначалник в тайна. Де факто Джилас няма персонифициран опонент на изборите в столицата, а само политическа партия. Последната седмица преди вота Александър Вучич обявява две имена (С.Мали и З.Михаjловић), като едно от тях ще е изборът на партията за кмет на сръбската столица.(17)

Основни опоненти

Marketing karikatura DS SNSНяма съмнение, че СНС и ДС са основните политически противници на тези избори. Това се изтъква при почти всички публични изяви на водещите фигури от двете формации. От началото на своята кампания СНС и лично Вучич ясно показва, че има ние и те. Разграничението се прави във всички публични прояви. Те са определяни като грабители, наркодилъри, корумпирани, мошеници, престъпници, олигарси и техните политици и слуги. В изказванията му често се чуват думите: „всички ще се обединят против нас“.(18) Основният политически противник в медийната реторика на СНС несъмнено е ДС – те са последователно и систематично критични към формацията и лидера й Драган Джилас. Прави впечатление, че от 33 съобщения до медиите от пресцентъра на СНС (1 януари – 13 март 2014) – 31 са насочени директно срещу ДС (в някои дни по 2), а останалите 2 са информации за нападнати членове на партията.(19) При тези числа и реториката в текстовете би могло да се говори за определена степен на фиксация. Демократите са определяни като политически антипод на напредняците, враг, носители на негативни тенденции, проблем за сръбската политика и много други. Джилас е стигматизиран като таjкун, дума с отрицателна конотация на сръбски. СНС не отделя подобно внимание на нито един субект от целия политически спектър.

Политическите формации, които участват в кампанията лавират в публичното говорене и не влизат в цялостна конфронтация с управляващите. Категорични атаки персонално към Вучич и СНС има единствено от ДС. Тук могат да се добавят и Движение ДВЕРИ, но Вучич индиректно ги определя като екстремисти и не отговаря на нападките им.(20) За ДС напредняците действат по матрицата на 90-те години, когато „смо били страни плаћеници и издајници“(21) Постоянно се правят аналогии с режима на Милошевич – демокрацията се представя като застрашена.(22) Често Джилас и ДС напомнят, че Вучич е бивш функционер на СРС– „ умивени радикали“(23) Обвиняват го в налагане еднолична диктатура.
В края на кампанията лидерите си разменят взаимни обвинения, отвъд добрия тон. Вучич обявява, че е загрижен за екстремизма „koji tajkuni, Dragan Dilas i razne ekstremisticke partije pokucavaju da uvedu u Srbiju“.(24) Председателят на ДС му отговаря, че не може да говори за екстремизъм, защото „Шешељем у Земуну избацивао Хрвате из стана, који си позивао да за једног Србина треба убити 100 муслимана с Шешел“(25)

СНС няма съперник, който социологически да е претендент за първото място в надпреварата. Партията има нужда от враг, който в политиката винаги има мобилизиращ ефект, а институционално ДС е втората по големина партия след СНС в сръбския парламент и носител на дълга управленска традиция.

Посланията

Слоганът на ДС е „Демократија на старој адреси“ А при СНС той е „Будућност у коју верујемо“ Динстинкцията е очевидна старо-бъдеще. В лозунга на ДС липса послание за перспектива, а само за уседналост, статичност. НДС начело с Борис Тадич възприема „Визиjа за Србију“, което съчетано с името Нова носи послание за бъдеще. При ДСС също посланието не е обърнато напред във времето, а акцентира върху традиция и опит: „Знам коме верујем“. Тук отново имаме статичност. При ЛДП има често срещан слоган „Времjе е!“, а при СПС послание за продължаване на започнато „Одлучно!“.

Marketing DS slogan

Важно символно значение играе посланието за присъединяване на страната към Европейския съюз, което вече се използва от мнозинството по-големи политически формации. Вучич започва да се снима на фона на знамето на ЕС, което се вижда и разпознава зад гърба му, въпреки че не е фокусирано, показва се в клипове с него.(26)

Любопитен момент е, че на събрание в Ужице Вучич парафразира прочутото изказване на американският президент Джон Кенеди „Razmisljajte sta mozete da uraditi za sebe, svoju porodicu i drzavu, pa tek onda sta drzava moze da vam vrati“(27) Важно е да се подчертае, че той постоянно (от началото до края на кампанията) се обръща към избирателите с „Неће бити лако“ и „Биће тежко“. Това централно негово послание се оказва много успешно въпреки отрицателното му звучене. Използват се и редица други, които са носители на управленска конкретика – на края на тази година ще видим светлина в тунела; водим крупни инвеститори; ще променим 21 закона до 30 юни, до 2020 ще сме в ЕС.

Невербалното послание, което СНС излъчва в кампанията е за младост, енергичност. Вучич залага на младостта. Заместникът му Небойша Стефанович (1976) е най-младият председател на парламента в историята на Сърбия. ДС извежда напред в кампанията своя първи председател Мичунович (1930). Прави го, обаче, по-скоро като кризисен ПР, а не толкова като послание за мъдрост, връзка между поколенията, потенциал за управление. Това позиционира двете формации по различен начин по оста минало-бъдеще.

Международният вектор

Идеята „със Запада и с Русия едновременно“ има силно и трайно присъствие в сръбското общество. Тя до голяма степен пронизва и настоящата кампания. И двете изследвани партии я използват, но в кампаниите им се поставя по-голям акцент върху отношенията със Запада. ДС не използва международни контакти в политическия си маркетинг, но постоянно утвърждава, че тя е проевропейската партия на страната. Единствено Боян Пайтич извежда като признание награда на Файнейшъл таймс за Войводина като най-добър регион за инвестиции в Европа.(28)

Една от основните линии в кампанията на СНС е, че именно те са отворили преговорите за членство на Сърбия в Европейския съюз. Акцентът отчетливо са отношенията със Запада и с арабските партньори. Едва в самия край на кампанията в реториката на СНС се появява и Русия – „Отиваме в ЕС, но ще имаме по-добри (бољи) отношения с Русия – ще работим с всички“ (29) Цялостно нов момент е нарасналият взаимен интерес в отношенията с Германия, която не е традиционен и близък съюзник на Сърбия, за разлика от България и Хърватия например. В тази кампания тя се откроява като предпочитания партньор (бизнес и политически) в европейската координата на Вучич.

Проблем за партията в международното й позициониране е, че не е част от партийна фамилия. По време на кампанията имат опознавателна среща с британските консерватори на ниво международен секретар (30) и среща с председателя на парламентарната група на Австрийската народна партия, като на срещата СНС търси подкрепата на австрийците за приемането си в Европейската народна партия.(31)

Александър Вучич използва позицията си на вицепремиер, за да демонстрира външнополитическата си легитимация, която подпомага маркетингово кампанията. По време на същинската кампания има среща с австрийския външен министър Себастиян Курц (1986), където основната тема е бъдещото приемана на Сърбия в ЕС; с хърватския външен министър и вицепремиер Весна Пушич говорят за проблемите от миналото, но наблягат върху изграждане на отношенията в настоящето – теми от голяма важност за сръбското общество.(32)

Marketing Vucic i Kol

Официален гост на митинга на СНС в Белград е бившият италиански външен министър и настоящ съветник по европейските въпроси на сръбското правителство – Франко Фратини. Италианецът изразява своята персонална и категорична подкрепа за лидера на СНС.
Последният ден преди началото на „предизборната тишина“ лидерът на СНС има знакова среща с бившия германски канцлер Хелмут Кол и немски бизнесмени.(33) Пенсионираният политик е известен като обединителят на Германия – тук и в европейската легитимация, която дава, може да се търси маркетинговата и лична цел на визитата.

Предизборните митинги

СНС избира за най-големите си предизборни мероприятия спортни зали – „Чаир“ (Ниш), Спенс (Нови сад), Залата на спортовете (Белград), Крушевац. СНС стартира предизборната си кампания от втория по големина град в Сърбия – Ниш. Събранията са изключително динамични, напомнят шоу с множество специални ефекти. Митингите се излъчват онлайн на сайта на партията. Залите са препълнени (хиляди хора гледат на екрани отвън митинга), има много знамена, транспаранти с името на лидера, водещи, стена на която се прожектират изказванията, музика, накрая от тавана се изсипват цветни балони. Официалните лица стоят прави на първия ред в публиката – няма президиуми, столове, хора на сцената. До голяма степен мероприятията напомнят американските предизборни конвенти центрирани около личността на кандидата. В залата се прожектира кратък филм за Александър Вучич. Целта, която лидерът дефинира за изборите е СНС да има повече гласове от всички останали взети заедно. Призовава към пълна мобилизация.

Събранията на ДС са по-малобройни и лишени от помпозността и динамиката на СНС. Началото на кампанията е кризисно за партията. Това се отразява и на мероприятията – те са по-вяли, без приповдигнатост, статични, лишени от масовост. Партията стартира предизборната си кампания във видимо минорно настроение от малкия пограничен град Неготин. Постепенно мероприятията им стават по-организирани и маркетингови. На шествието в памет на Джинджич се стичат хиляди хора, има знамена, балони, голям транспарант начело на колоната. Mодерeн като визия и сценарий е финалният митинг на ДС, който се провежда на открито в Белград.(34) Сцена с трибуна за говорещите, площад пълен с хора и много знамена, голям екран зад гърба на оратора, прави на сцената пред екрана стоят изтъкнати членове на партията и коалиционни партньори, Джилас е заедно с Ружица Джинджич. Накрая на кампанията в реториката на партийните активисти започва да се говори и за бъдещето. Усеща се повдигане на настроението и самочувствието.

Темите в кампанията

Водещата тема в кампанията е икономическата. Открояват се въпросите за отваряне на нови работни места, чуждестранни инвестиции, борба с корупцията и олигархията, порочната приватизация, Европейския съюз. Въпросът за Косово присъства във всички политически формации, но е периферен за тези избори.

Поради категоричната доминация на СНС в цялата предизборна кампания те най-често задават и тона по отношение на теми, които са приоритетни за тях – борба с корупцията и престъпността, олигарсите – Вучич „води“ война с тях. В медийната кампанията на СНС именно той е представян като човека благодарение на който е арестуван най-богатият сърбин – Мирослав Мишкович. В събитие от значение за политическия маркетинг в кампанията на СНС се превръща задържането на депутат от управляващата партия (Драган Томић) във връзка с раздавани съмнителни кредити от Универсална банка.(35) В националните медии за Вучич се появяват заглавия като: Vu?i? po?eo da hapsi svoje… Neumoljiv.(36) Около председателя на СНС се изгражда ореол на борец с корупцията, който действа безкомпромисно независимо от обстоятелствата, което е в унисон с обществените настроения и очаквания – o?isti?emo Srbiju i od lokalnih tajkuna i plja?ka?a. (37) Конкретиката при СНС е свързана с проекта Белград на вода, привличането на големи компании – Мерцедес, Бош; арабски кредити и инвестиции, Еър Сърбия. Всичко е с много конкретни примери и срокове. Въпреки това последователно лансираната им идея за реформи в държавата на моменти е прекалено обща.(38) Седмица преди края на кампанията Вучич вкарва темата за детабилизацията на страната по примера на Украйна, който план имат определени кръгове, олигарси, Джилас и ДС. Това безспорно втвърдява електората му и има мобилизиращ ефект.

От ДС са последователни в критиките си към почти всички предложения на управляващите. За тях основните направления в които трябва да се развива Сърбия и да се поставя акцент са производството на храни, селското стопанство, енергетиката и образованието. Но тези идеи не са видими, не се лансират достатъчно, губят се в кампанията. Подписват споразумение с организация на инвалидите и подкрепят ЛГБТ общността.

„Белград на вода“

Докато ДС експлоатират максимално образа на Джинджич, СНС и персонално Александър Вучич залагат в най-голяма степен на проекта: „Белград на вода“. Финансирането е осигурено основно от инвеститори от Обединените арабски емирства, а началото на строителството е планирано за май 2014 година. Този мащабен проект включва строежа на жилищни сгради, мост, офиси, най-голямата сграда в Югоизточна Европа (50 етажа). В първото си телевизионно участие при откриването на кампанията Вучич показва архитектурните планове и карта на терена.(39) По време на цялата предизборна надпревара това е най-ясното, последователно и маркетингово използвано политически намерение от страна на партията. Сръбският журналист Драган Буьошевич го нарича: тортата на кампанията. (40) Почти няма публична изява при която лидерът да не изтъкне предимствата на проекта – фетишизира го. Темата е неотменна част от сръбските медии. (41) Подобна медийна кампания прави правителството на Македония във връзка със строежа на новия център на Скопие с десетки нови паметници.

Две седмици преди изборите, по време на същинската кампания, лидерът на СНС заминава на двудневно посещение в Обединените арабски емирства, където има срещи във връзка с проекта на които го определя като „ново рођење Србије“.(42) При завръщането си в Белград заявява, че „dve, tri hiljade apartmana“ u kompleksu „Beograd na vodi“ biti prodato unapred, a 2.000 apartmana „prvog dana“ (43)
Проектът трябва да се реализира в сръбската столица и е насочен директно към жителите на града, но е представян и от управляващите като национален проект с влияние върху икономиката на цялата страна. Вучич казва, чe do 2017, когато трябва да е завършен проекта, godine Srbija ?e izgledati druga?ije. (44)

„Белград на вода“ е една от централните точки на сблъсъка Вучич-Джилас. Лидерът на ДС е най-последователният и сериозен противник на това мащабно начинание. Той противопоставя реалност (ДС – традиция и резултати) и фантазии (СНС – Вучич). Нарича го bajke, нереален, мегаломански проект, който няма да промени града.(45) Според него смисленият проект е изграждането на метрото в сръбската столица, което е заслуга на ДС и вече е в напреднал етап.(46) „Белград на вода“ потапя метрото в политическият предизборен маркетинг.

Зоран Джинджич в кампаниятаMarketng Zoran Djindic

Въпреки че завършва трагично жизнения си път през 2003 година, Зоран Джинджич продължава да оказва силно влияние върху сръбската политика. Личността му е мерило за повечето от случващото се и в настоящата кампания. В един по-широк смисъл той е част от изборите 11 години след смъртта си. Това важи в най-голяма степен за неговата партия – ДС. Джинджич е безспорен лидер за времето, когато председателства организацията. След смъртта му е превърнат в маркетингова икона. Наблюдават се елементи на митологизация. На моменти се стига до преекспониране. Постоянното повтаряне на името му го превръща в политическа мантра – почти няма сериозна медийна изява на лидерите на ДС без препратки към личността, идеите и работа на Зоран Джинджич. При Драган Джилас цялата кампания и личността му на моменти остават в сянката на тази икона. Той дори прави аналогия между политическия път на Джинджич – кмет на Белград и после премиер – и своите собствени перспективи. (47) Ружица Джинджич е интегрална част от кампанията на ДС (в качеството си на негова вдовица).

Повечето политически формации и лидерите им го използват в един или друг контекст – Чедомир Йованович, Борис Тадич, Зоран Живкович, дори социалиста Ивица Дачич – „както казваше Зоран Джинджич работата на премиера е най-трудна, той трябва да разбира от всичко“ (48) В това говорене е срещано и фамилиарното – Зоран. Търси се легитимация днес, чрез демонстриране близост от миналото.

Най-важният ден в кампанията на ДС е отбелязването на годишнината от смъртта на Зоран Джинджич (12 март). Организират се редица традиционни мероприятия – посещение на гроба, „Besede u Zoranovu ?ast“, митинг под надслов „Демократиjа на старој адреси“ на площада на републиката и ?etnja za Zorana. Това са най-масовите предизборни мероприятия на ДС. Трагичната дата се превръща в събитие от провеждането на кампанията. В медийна новина, обаче, се превръща не толкова честването, колкото разделението в него (ДС, НДС, ЛДП)

Разцеплението в ДС

Важна разлика между двете партии е, че СНС е възприемана като партия на реда, а ДС като лишена от такъв във функционирането си.(49) За засилване на този контраст допринася и фактът, че кампанията на ДС е белязана от голямо разцепление и постоянни вътрешнопартийни скандали. В края на януари почетния председател Тадич напуска партията, като основава Нова демократическа партия (НДС). Решението му води до вълна от напускания на цели местни структури и видни функционери (депутати, бивши министри, общински съветници), който продължава по време на цялата кампания.(50) Част от всекидневните политическите новини е статистиката за напуснали членове и клубове. Стига се до там регистрирани в предизборната листа кандидати да напускат листата, което е прецедент в съвременната сръбска политика. По повода се рисуват карикатури.(51) Във всички интервюта с членове на ДС задължително една част от въпросите са свързани с разцеплението и личността на Тадич. Това предполага отделяне на време и ресурс за кризисен ПР, оправдания, отговаряне на неудобни въпроси, обръщане към вътрешните проблеми в организацията, а не фокус върху текущата кампания и печеливш маркетинг. Всяко разцепление преди избори обезсилва опитите за позитивна кампания. В този смисъл ДС априори е поставена в отбранителна позиция. Партията де факто се изявява като главна опозиция и алтернатива на СНС, но води и постоянна медийна битка с новосъздадената формация НДС и персонално с нейния лидер Борис Тадич.(52) Конкурира за един и същ електорат с него. ДС прави кампания на два фронта.

Marketing Karikatura Danas

Интернет

Необходимо условие за всяка съврменна политическа организаиция или лидер е да има трайно и активно присъствие в интернет. Сравнението на интернет кампаниите се базира на няколко основни индикатора – уебстраниците на двете формации, профилите на партиите и лидерите във Фейсбук, Туитър, Youtube, рекламни спотове и банери в интернет медиите.

При съпоставка на интернет страниците на двете формации изпъква по-богата откъм информация и ресурси страница на ДС. И двете платформи са динамични, с различни приложения, възможности за качване на видео материали. Прави впечатление, че биографичните данни на Александър Вучич липсват както на официалната страница на правителството (за разлика от всички останали членове на кабинета), така и на страницата на партия СНС по време на цялата кампания (страница у припреми). Въпреки че страницата на СНС е доминирана почти изцяло от снимки, изказвания, участия, интервюта и срещи на Вучич. Дори в рубриката “О нама“ на мястото на линка за председател е изписано името на лидера.

СНС и ДС са активни във Фейсбук. Съдържанието се обновява всекидневно. В началото на кампанията от СНС има около 95 хил. лайка на своята Фейсбук страница, докато в края й достигат 100 хиляди, което е изведено като новина от партийния пресцентър. ДС стартира с около 39 хиляди харесвания и завършва кампанията с почти 41 хиляди. На профила си Джилас запазва около 62 хиляди лайка по време на цялата кампания, а при Вучич се наблюдава съществен ръст – от около 85 хиляди харесвания в началото стига до повече от 92 хиляди в края. За сравнение в края на предизборната надпревара действащият президентът Николич има около 113 хиляди лайка, а бившият Борис Тадич – 123 хиляди харесвания. В Туитър силите са почти изравнени с повече от 13 хиляди последователи за ДС и повече от 11 хиляди за СНС. Активността на интернет екипите на формациите и тук е висока.

По време на кампанията щабовете на двете партии използват рекламни банери, видео материали, които се разполагат на страниците на най-големите сръбски национални и регионални онлайн медии. Интернет кампанията на СНС е фокусирана изцяло върху лидера Вучич, докато тази на ДС върху запазения знак (жълта точка), екипността, образът на Джинджич (пускат се негови изказвания), номера на листата на партията. Маркетингът на СНС е много по-мащабен и видим спрямо присъствието на ДС, което се губи на фона на присъствието на управляващите в нета. СНС залага основно на кампанията в онлайн изданията на таблоидите Blic и Kurir. В медиите има публикации за вътрешнопартийна организация на СНС с дежурства и смени на партийни активисти от 80-те местни структури, които се занимават с писане на коментари– т.нар. тролове, както и пре и постмодерация (редакция на коментари).(53)

Вучич на магистралата при Фекетич

Marketing Vuchic magistrala

Снежна буря връхлита северната част на Сърбия в началото на февруари. На магистралата са блокирани стотици превозни средства. Екип на националната Радио-телевизия Сърбия, който е на мястото, заснема вицепремиера Вучич, който помага на пристигналите военни като пренася на ръце дете до кацнал край пътя хеликоптер. Кадрите става централна новина за всички медии в страната. Въпросът дали телевизионният екип случайно или преднамерено е на мястото е изместен от избухнал скандал във връзка с цензура в интернет. Известен сръбски актьор и сатирик публикува в YouTube клипа като добавя отдолу субтитри с текст, който иронизира Вучич и определя усилията ми като предизборен ПР. Материалът е изтрит броени часове след качването му (от българска фирма отговаряща за авторските права по искане на РТС), като продължава да бъде изтриван, въпреки че се разпространява на стотици различни места из нета – mi smo 24 sata imali ozbiljan rat u vidu postavljanja i skidanja spornog satiri?nog klipa.(54) Темата за цензурирането доминира в социалните мрежи и коментарите в интернет и медиите няколко дни.(55) Наблюдават се поляризация на мненията и обвинения в политически маркетинг – „Cenzurisanje interneta u XXI veku nije naro?ito o?troumna stvar“.(56) Цензурирането на клипа увеличава в пъти популярността му. Появяват се много нови негови вариации, политически пародии, шаржове, осмивания, сравнения с политически лидери, литературни и кино герои: Батман, Рамбо, Спасители на плажа, Ледена епоха, Властелинът на пръстените, Хълк, Ким Чен Ун (във връзка с цензурирането) и други. Чрез профила си във Фейсбук Вучич категорично отрича да има връзка с цензурирането. Всекидневниците публикуват карикатури на Вучич: пренасящ избирателна урна в преспите; Джилас като оператор на машина са сняг, който полива Вучич, носещ на ръце Тадич (Данас); комикси на Вучич като супермен; компютър на който пише СНС интернет екип, който носи на ръце Вучич в снежна буря (Блиц).(57) Опозицията използва случая да атакува Вучич с обвинения за неморален ПР – „pseudoholivudskom spektaklu“(35 дни след случая).(58) Анализатори и журналисти пишат критично за случая по време на цялата кампания.(59)

Marketing Feketich

Телевизии и онлайн медии

В кампанията Александър Вучич гостува в телевизионни предавания само като единствен политически гост. Не участва в нито един политически дебат, дори когато темата е централна за него.(60) Когато е участник отговаря на въпроси на зрители в директно включване. Посланието за достъпност и неприкритост е недвусмислено. В някои участия е с вратовръзка, а в други без, но винаги е със сако. В зависимост от формат студиото е пълно с десетки млади хора, които в определение моменти аплодират думите му.(61) Показва графики, карти, снимки. Като предпочитан телевизионен канал за изяви на Вучич може да се определи телевизия Пинк (3 централни участия в ключови дни за кампанията).(62)

Вучич има афинитет към западните медии. И те променят отношението си към него – получава признание.(63) Tой е интервюиран от CNN (най-големият световен новинарски канал) на английски език, което му дава международна легитимация – 6 минути, в ден с много висок зрителски интерес, заради началото на сблъсъците в Украйна.(64) По време на кампанията той неколкократно дава това участие като пример за признание за това, което прави.(65) Кадри без превод се излъчват на последния предизборен митинг на СНС, което говори за значението, което му отдава самия Вучич.(66) Показателно е, че в световния канал не е поканен министър-председателят, а неговият заместник. Анализът на казаното показва, че лидерът на СНС залага на позитивните послания и прагматизмът. Говори от позицията на държавник, който отправя послание към света и представя страната като стабилно място, което е подходящо за инвестиции. Сред аргументите му е отварянето на преговорите с ЕС и очакването му страната да се присъедини към съюза през 2020 година.

Медийните участия на лидера на Драган Джилас често го поставят в неравнопоставена позиция ситуация спрямо останалите участници.(67) Попада в ситуации, когато е единственият председател на парламентарно представена организация и участва наравно със заместник председатели или по-низшестоящия във формалната или неформална партийна йерархия членове.(68) Разбира се не бива да се забравя, че медийният достъп на ДС и председателят й е по-затруднен в сравнение с много по-голямата, ресурсна и интересна за медиите управляваща партия.

Печатните издания

Marketing Vestnici srabskiАнализът на печатните издания (вестници, списания) по време на кампанията недвусмислено показва, че СНС доминира в този тип медии, а всички останали са далеч след тях като цялостно представяне. Мониторингово изследване на неправителствената организация „Kuca ljudskih prava i demokratije“ (23.02 – 1.03.2014) показва, че СНС е най-отразяваната в печатните издания партия – 15-37 %, като в някои издания стига до 72 % (Вечерни новости). За сравнение най-старият сръбски всекидневник Политика не е писал нищо за ДС в наблюдавания период.(69) Мнозинството медии фаворизират СНС.

Очевидно това е свързано и с възможностите на съответните организации за правена на рекламна кампания. Прави впечатление прилагането на формула „нечетни страници“ от страна на щаба на СНС. Например във в. Блиц рекламните карета на СНС заемат 5 и 7-ма страница, а 1,2 и 3 са интервю на лидера на СНС. В същия брой единствената информация за ДС е изказване на Джилас в малко каре.(70) Реклами на половин страница на СНС има и във в. Данас – 3 и 5 страница.(71) Рекламите във в. Политика са на 1,3 и 5 страница.(72) В същия брой на Политика има интервю с Джилас (стр.6). Рекламните карета на Вучич заемат по половин страница, навсякъде има негова снимка или най-малкото името му. Ако на едната снимка в дадения вестник е сам, на другата е заобиколен от екипа си. Ако на едната е с очила, на другата е без. Ако на едната е сериозен, на другата е усмихнат. Погледът му на едната в встрани, а на другата гледа във вас. Ясно личи маркетинговият подход – ориентиране на образа му по посока на максимално широк кръг от потенциални избиратели. В трите наблюдавания вестника има 11 снимки на Вучич и 4 на Джилас.

В края на кампанията лидерът на ДС успява да компенсира изоставането със самостоятелни участия чрез видима медийна офанзива – броя на интервютата му в печатните медии нараства и изравянява този на лидера на СНС.(73) При интервютата му има не само количествена, но качествена промяна. Тонът става по-рязък, втвърдява се, използва по-силни квалификации, отговаря директно на Вучич, опитва се да се нагажда към неговия образ и говорене.

Печатните материали на партиите

Печатните материали са поредния пример за различната насоченост по оста минало-бъдеще в кампаниите на двете формации. И двете организации са предпочели кирилицата за използвана азбука.

ДС разпространяват листовка в която е поставено писмо сгънато на три. Писмото е лично обръщение към избирателя – „Милион плус ти“. На по-малко от страница текст името на покойния премиер Зоран Джинджич се споменава 4 пъти, има негов голям цитат и текстът завършва с милион човека, които са го изпратили в последния му път. В документа натежава миналото, а бъдещето отсъства. Писмото е подписано от Драголюб Мичунович, Драган Джилас, Боян Пайтич и вдовицата на бившия премиер – Ружица Джинджич. Набляга се на екипността, като кампанията се води отвъд изявеното лидерство. Брошурата съдържа основно критики към управлението, анализ на тежката ситуация в държавата, конкретни предложения (повечето с числа) сред които прави впечатление това за ограничаване продажбата на земеделска земя на чужденци. Не липсва и напомняме за това, че партията съществува вече 24 години (от 1990 година) и се бори за демократична, модерна и европейска Сърбия. В печатните материали се набляга на цветовете на организацията и нейното лого – няма никакви снимки, а само текст.

Брошурата на СНС има ясно изразено послание за лидерство. Структурирана е Вучич-резултати-Вучич. 2/3 от първата страница е снимков портрет на Александър Вучич и негов цитат: „Урадили смо много! Потребно је и више и брже! За будућност у коју верујемо!“. В посланието има високо самочувствие, динамичност, амбиция, нетърпение, вяра. Графиките се очертават като една от предпочитаните форми за излагане на идеите на партията и особено на нейния председател. В сгъната на три брошура има 6 графики със статистически данни, индекси, показатели, които свидетелстват за постигнатите резултати на управлението при сравнението му с предходното. СНС представя успехите на кабинета изцяло само като свои, без да отбелязва коалиционният характер на правителството – „СНС је успела да побољша економију Србије за само 18 месеци…“. Документът завършва с благодарност за подкрепата и името на Александър Вучич, което е изписано за трети път.

Вучич разпространява и писмо от свое име до избирателите. На него има снимка на лидера – усмихнат и без очила. В писмото се дефинира сегашната тежка ситуация, изтъкват се успехите на СНС – отваряне на преговорите за членство в ЕС. Основно място е отделено на чуждестранните инвестиции и проекта „Белград на вода“. Писмото завършва с ръкописния подпис на Вучич.

Из населените места в цялата страна има множество плакати, транспаранти и билбордове на СНС, което е активна и видима част от кампанията им.(74) За настоящата статия беше наблюдаван този процес в Ниш, Пирот, Димитровград и малки населени места в тези общини. СНС доминира изцяло градския и селски пейзаж по отношение на външни рекламни материали.

Семейството, шоу бизнесът и спортът в кампанията

Членовете на семейството, хората на изкуството и спорта често са използвани като маркетингов инструмент и/или играят ролята на такъв с цел привличане на допълнителна електорална подкрепа и легитимация сред определени социални слоеве.

Съпругите и децата на лидерите на СНС и ДС не са част от предизборния политически маркетинг на формациите. Te остават далеч от публичната част на кампанията. Единствената подобна проява е, че Вучич гласува придружен от дъщеря си в деня на вота. Джилас отива сам.

Обществени личности често защитават определени кандидати (директно или индиректно), заявяват подкрепа. Други са критични към цялата политическа класа или към отделни явления в кампанията. Режисьорът Емир Кустурица, който демонстрира медийна хиперактивност, например, отбелязва, че Александър Вучич и Борис Тадич са осигурявали финансови средства за оглавявания от него Андричев институт, а за Драган Джилас казва: „неко ко се бави политиком морао више да се смеје“.(75) Така подкрепя първите двама, а дефинира проблема на лидера третия – липса на харизма и некомуникативност. Ватерполистът Ваня Удовичич, който е министър, категорично застава зад Вучич.(76) В последния ден на кампанията лидерът на СНС приема najbolju srpsku atleti?arku Ivanu ?panovi? в правителствения си кабинет, което е отразено широко от медиите.(77) Младият сръбски режисьор Стеван Филипович (1981) смята, че няма нова генерация сръбски политици и критикува Вучич и Тадич, че са фалшиви маркетингови продукти. Той предупреждава, че Сърбия се приближава към момента, когато един човек и една партия ще придобият огромна власт.(78) Мненията сред гилдията варират във всякакви комбинации и позиции.

Социологическите изследвания в кампанията

Социологическите изследвания са маркетингов психологически инструмент, който влияе върху общественото мнение. За много хора това често е ориентир, който се дава насока на желанието за следване на победителя (остойностяване на собствения глас) и оттласкване от губещия.

Данните на всички социологически изследвания показват доминацията на СНС в предпочитанията на сръбски избиратели.(79) В медиите има недвусмислени заглавия: Pola srbije glasa?e za SNS! (80) Въпросът, който се задава е колко точно процента ще имат управляващите в скалата между 44 и 50. Вучич улавя опаснотта от подобен подход, който може да успокои избирателите в сигурната победа и те да не отидат да гласуват, а партийните активисти да не се мобилизират достатъчно. В последните две седмици преди избори той многократно изтъква, че не бива да се разчита само на социологическите изследвания, най-важни са самите изборни резултати и апелира към мобилизация. В сръбската предизборна социология второто място е отделено за коалицията начело СПС (СПС-ПУПС-JС), чиито проценти варират около 14. Социологическата интрига е коя политическа сила ще е трета и кои от субектите ще останат под чертата. (81) Според изследванията ДС е втората политическа сила в Белград след СНС. (82) В национален мащаб обаче се конкурират с новата формация НДС за третото място. Следвани са от ДСС начело в Коштуница – около 6 % и ЛДП – около 5 %. Близо до 5 процентовата бариера са УРС и Двери – около 4 %. Изборните резултати потвърждават част от данните, а други не. SNS je osvojila 48,44 odsto glasova, SPS 14,05, NDS 5,86, DS 5,46, а всички останали са под 5 % бариера.

Marketing rezultati

Заключение

Изборите приключват с няколко своеобразни рекорда. СНС постига най-високият резултат (като брой получени гласове и процентно) в съвременната история на многопартийната система в Сърбия. За ДС това е най-слабият изборен резултат за цялото й съществуване. От гледна точка на политическият маркетинг ДС залага на инерцията, носталгията, миналото, сантимента, въпреки че имат претенцията да са наследници да най-известният сръбски прагматик в новата история на страната. Маркетинговото решение на СНС се нарича Александър Вучич – динамична, прагматична, обърната към бъдещето лидеро-центрирана кампания. Това се оказва най-търсеният продукт на политическия пазар в Сърбия.

Вотът е своеобразен пик на европозитивизма на сръбските избиратели – всички парламентарни партии се декларират като проевропейски. И то в момент, когато евроскептицизмът вътре в ЕС нараства с високи темпове.

Предизборната кампания по недвусмислен начин показва, че политическият маркетинг има все по-голямо значение в сръбската политика. Партията, която залага на маркетинговия подход е най-успешна от гледна точка на изборните резултати.

Източници
( 1 януар – 16 март 2014 )
Агентства: Tanjug ; Часописи: Afera , Иљустрована политика, Nedeljnik, НИН, Vreme; Новине: Blic, Вечерње новости, Danas, Kurir, Политика; ТВ: Televiziji Prva; RTS; TV Pink; Televiziji Hepi; TV Studio B; CNN; Вебсайтс: Ju?ne vesti http://www.ds.org.rs ; https://www.sns.org.rs/ ; http://www.strateskealternative.rs ; Други: Служба за информисање СНС; Служба за информисање ДС ; Митинги СНС; Митинги ДС

Бележки:
1.Dragoljub Mi?unovi?: Demokratija je suprotna vladavini jednog ?oveka, Vreme | Br 1207 | 20.03.2014
2. An?elkovi?, Dragomir, “Desni listici izmedu Brisela I cenzusa, Nedeljnik, broj 111, 27.02.2014, str. 20
3. Саопштења за јавност – Служба за информисање СНС: Делегација СНС почела студијску посету НР Кини (16.12.2013)
4. Тадић, Борис, Са СНС нема будућности, НИН, број 3293/ 6.02.2014, стр. 19; Mihailovi?, Sre?ko, Fama o hap?enjima, kadrovima, reformama, intervju Vreme | br 1208 | 27. februar 2014; Дидановић, Вера, Нова фризура за нови плакат, НИН, броj 3291, 23.01.2014
5. Александар Вучић: Гарантујем политичку стабилност у Србији, интервју Биљана Баковић, Политика, број 36038, 09.03.2014
6. Тадић, Борис, Са СНС нема будућности, НИН, број 3293/ 6.02.2014, стр. 18
7. ?ilas, Dragan: Jedini smem da ka?em da je car go, Vreme | Br. 1210 | 13. Mart 2014
8. Душан Пророковић: Где се прерачунао Александар Вучић, Центра за стратешке алтернативе, http://www.strateskealternative.rs/?p=2139
9. 100 srpskih multimilionera, Afera, broj 4, 5 mart 2014
10. Gavrilovi?, Slobodan, Tadi? je izneverio sebe, Nedeljnik, broj 108/6.02.2014, str. 24-25
11. Корица: Vreme | Br. 1210 | 13. Mart 2014
12. Николић, Томислав, Стварамо услове за бољи живот, Иљустрована политика, броj 2866/ 31.12.2013
13. Александар Вучић: Гарантујем политичку стабилност у Србији, интервју Биљана Баковић, Политика, број 36038, 09.03.2014
14. Стојановић, Дубравка, Лакше је волети вођу него законе, НИН, броj 3293, 6.02.2014, стр. 11
15. Dukanovic, Vladimir, Upozorenje Vucicu, Afera, broj 3, 26 februar 2014
16. Александар Вучић: Гарантујем политичку стабилност у Србији, интервју Биљана Баковић, Политика, број 36038, 09.03.2014
17.. Александар Вучић: Гарантујем политичку стабилност у Србији, интервју Биљана Баковић, Политика, број 36038, 09.03.2014
18. Aleksandar Vu?i? – miting SNS Novi Sad (21.02.2014); miting SNS Beograd (11.03.2014); miting SNS Krusevac (12.02.2014)
19. Саопштења за јавност – Служба за информисање СНС
20. Obradovi? Bo?ko, Ko se boji Vu?i?a jo?? Danas, broj 6003, 7.03.2014 ; Bo?ko Obradovi?: SNS je velika la? i podvala; emisija „15 minuta” Ju?ne vesti, 08.03.2014, Nis; Vu?i?, Aleksandar, SPS funkcioneri ?titili Mi?kovi?a, intervju Mirjana R. Milenkovi?, Danas, broj 6008, 12 mart 2014
21. Интервју: Драган Ђилас Коју то реформску меру нуди Вучић?, Политика, брой 36036, 7 март 2014
22. Dragoljub Mi?unovi?, Demokratija je suprotna vladavini jednog ?oveka, Intervju, Vreme | Br 1207 | 20.02.2014; Borislav Stefanovi?, Niko vi?e ne mo?e da nam nanese ?tetu, Intervju, Vreme | Br 1205 | 6.02.2014
23. Интервју: Драган Ђилас Коју то реформску меру нуди Вучић?, Политика, брой 36036, 7 март 2014
24. Aleksandar Vu?i? gost Dragan Bujosevic – Stav Srbije, Televiziji Prva, 9.03.2014, 10-13 minuta; miting SNS Beograd (11.02.), Krusevac (12.02.)
25. Конвенција ДС, Крагујевац, 9.03.2014 (http://www.ds.org.rs/medija-centar/)
26. Задна корица, Nedeljnik, broj 112, 6.03.2014; Филм за Вучич, Крушевац, митинг СНС, 12.02.2014.
27. Blic, 4.03.2014
28. Pajti?: Vojvodina najbolji region za ulaganje, RTS, 18.02.2014
29. Miting SNS, Krusevac, 12.02.2014
30. Филипа Брум и Јадранка Јоксимовић, 19.02.2014 / https://www.sns.org.rs/novosti/vesti/jadranka-joksimovic-sa-delegacijom-konzervativne-partije-velike-britanije
31. Представник Аустријске народне партије у посети СНС http://www.sns.org.rs/ 05.03.2014
32. Церовина Ј.,Тема дана: Србија и Хрватска не повлаче тужбе за геноцид, Политика, 24.02.2014
33. 13 mart 2014
34. Miting DS, Trg Republike, Beograd, 12.03.2014
35. Телесковић, Душан, Посланик СНС-а ухапшен због Универзал банке, Политика, 14.02.2014
36. N. Stojanovi?,S. Mali?i?, Vu?i? po?eo da hapsi svoje: Kurir, 13.02.2014
37. Promocija stranaka, Vеcerni Novosti | 05. mart 2014
38. Mihailovi?, Sre?ko, Fama o hap?enjima, kadrovima, reformama, intervju Vreme | br 1208 | 27. februar 2014
39. Еmisijа Te?ka re?, TV Pink, 16.02.2014/ 21.00 sati
40. intervju Aleksandar Vu?i?, Dragan Bujosevic Stav Srbije, Televiziji Prva, 9.03.2014,
41. Прерадовић, Катарина, Арапске и друге бајке, НИН, број 3296, 27.02.2014; Georgijev, Slobodan, Hod po void, Vreme, broj 1208, 27.02.2014; Ћаковић, Петрица, Понос на дугом штапу, НИН, број 3297, 7.03.2014
42. Влада Републике Србиje – Представљен Мастер план за пројекат „Београд на води“ (http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=205917) 2 март 2014 ; „Beograd na vodi“ predstavljen u Dubaiju. Vu?i?: Ovo je novo ro?enje Srbije, Blic, 2.03.2014
43. Televiziji Hepi, Blic, 3.03.2014
44. Aleksandar Vu?i?: ?ivim da napravim rezultat za Srbiji,Intervju Ivana Mastilovic/Blic, broj 6130, 07.03.2014
45. Ђилас, Драган, Са напредњацима банкрот ѕа годину дана, интревју, НИН, број 3297, 7.03.2014
46. Еmisijа „Izbori 2014″ TV Studio B. (5.02.2014); Еmisiji “?irilica“,TV Hepi (10.2.2014)
47. Ђилас: ДС је ослобођена пртљага који ју је оптерећивао, Nedeljnik, Br. 113, 13.03.2014
48. Ivica Dacic, Dobro jutro s Jovana i Srgan, Televizija Pink, 12.03.2014
49. Пастор, Иштван, Немамо времена за бившу власт, НИН, број 3296/ 27.02.2014, стр. 19
50. Dr?eli?, Zora Rascep u DS-u, Vreme | Br 1205 | 6. Februar 2014.
51. Баковић, Б. Случај одбеглих ДС кандидаткиња за народне посланике, Политика, 28.02.2014
52. Ђилас: Тадић срозао себе, а не нас, Интервиju Предраг Васиљевић | Вечерње новости (05.03 2014)г
53. Gligorijevi?, Jovana , Hrani Simu pa ?alji na Tviter – internet se umiriti ne mo?e. Izbori i cenzura; Vreme | br 1205 | 6. Februar 2014
54. Krivokapi?, ?or?e, Internet je mnogo nau?io iz „slu?aja Feketi?“; Vreme | br 1209 | 6.03. 2014
55. Тема дана: Сајбер рат око Вучића у снегу, Политика, 4.02.2014
56. Gligorijevi?, Jovana , Hrani Simu pa ?alji na Tviter – internet se umiriti ne mo?e. Izbori i cenzura; Vreme | br 1205 | 6. Februar 2014
57. Danas, 3.02.2014/, 5.02. 2014; Blic, 3.02.2014/ 4.02.204/ 5.02.2014/ 7.02.2014
58. Obradovi? Bo?ko, Ko se boji Vu?i?a jo?? Danas, broj 6003, 7.03.2014
59. Vukadinovi?, ?or?e, Vu?i?eva zlatna ribica, Vreme, br. 1208 | 27. februar 2014; Дидановић, Вера, Забава тек почиње, НИН, број 3207, 6 март 2014
60. Рredizbornog panela “Izbori na Blic”, 12.03.2014, Blic online (Tema: Mogu li u Srbiji politi?ari biti bogati i kako se mogu obogatiti, kakva je razlika izme?u tajkuna i bogata?a)
61. Еmisijа Te?ka re?, TV Pink
62. Еmisijа Te?ka re?, TV Pink, 16.02.2014/ 21.00 sati; Еmisijа Te?ka re?, TV Pink, 9.03.2014/ 20.50 sati; Dobro jutro, TV Pink, 13.03.2014/ 8.30
63. BBC, CNN, Global post, Frankfurter Algemeine Zeitung, Wallstreet journal, Deutsche welle, Independent, Economist, Die Presse etc.
64. CNN (20.02.2014)
65. Aleksandar Vucic, Teska rec, Pink TV, 9.03.2014
66. Крушевац, 12.03.2014
67. Emisija “Da mozda ne”, RTS, Dрagan Djilas i Zorana Mihajlovic. 16.01.2014
68. Еmisiji „Upitnik“ na Prvom programu Radio-televizije Srbije. 11.02.2014; Еmisijа „Izbori 2014“; televiziji Studio B (5.02.2014)
69. Izve?tavanje ?tampanih medija u izbornoj kampanji, Danas ,05/03/2014
70. Blic, broj 6130, 07.03.2014
71. Danas, broj 6003, 07.03.2014
72. Политика, броj 36036, 7 март 2014
73. Вечерње новости (5.03 2014); Политика (7.03); Danas (13.03); Nedeljnik (13.03) Vreme (13.03)
74. Blagojevi?,, Predrag, Plakati jo? u centru, inspekcija ne reaguje, Ju?ne vesti | Ni? 07.03.2014.
75. Кустурица, Емир, Дивим се на политичарима које не подносим…, НИН, број 3296/ 27.02.2014, 12,14
76. Vanja Udovi?i?: Samo Vu?i? ima hrabrosti da ?utira poslednji penal; Nedeljnik, broj 111, 27.02.2014, 38
77. Vu?i? razgovarao sa ?panovi?evom i delegacijom ASS, Tanjug, 13.03.2014
78. Филиповић, Ст., Постапокалиптични зомби хорор српске политика, интервју НИН, број 3207, 6.03.2014
79. CeSID; Nina medija; Stratedzik marketing; Faktor plus
80. Istra?ivanje: pola srbije glasa?e za SNS! Telegraf.rs, 5.02.2014
81. Cveji?, Bojan, ?ilas i Tadi? u borbi za tre?e mesto, Danas, 3.03.2014
82. Истраживање Фактора плус, Политика, 27.02.2014

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10685

Posted by on дек. 13 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.