Политиците в Северна Македония все още се опитват да провокират България

Селим Ибраими

Интервю на Антон Панчев със Селим Ибраими, политолог от Република Северна Македония, специално за Общество.Нет

Г-н Ибраими, Република Северна Македония сега се управлява от техническо правителство. Ще се занимава ли то само с подготовката на изборите или ще има и други приоритети?

Техническото правителство, което се ръководи от бившия вътрешен министър в правителството на бившия министър-председател Заев, Оливер Спасовски, според Споразумението от Пържино трябва да се занимава с подготовката на изборите на 12 април, които избори трябва да бъдат свободни и демократични.

През последните дни обаче, техническото правителство е изправено пред редица проблеми заради партийните влияния, започвайки от ВМРО-ДПМНЕ, а също така и от СДСМ.

Естеството на силите и формата на техническото правителство правят още по-трудна неговата работа. Напоследък, правителството се сблъсква с незаконните действия на няколко министри, не спазвайки Преспанското споразумение и Закона за езиците.

Това правителство, също така, се занимава със Закона за публичната прокуратура, който сега се е превърнал в новата политическа игра между политическите актьори, за да избегнат правосъдието. Тук и СДСМ, и ВМРО-ДПМНЕ са създали една атмосфера на недоверие в правовата държава, която се иска от всички.

Върху какво ще се концентрират програмите на албанските партии за изборите и възможно ли е да се съживи под някаква форма „Тиранската платформа“?

Според актуалните реакции, албанските политически партии има много малка вероятност да се занимават с икономическото и социалното развитие. Повече са концентрирани върху вътрешната политическа борба за съществуване и кой в бъдеще ще сключи коалиция с македонските партии. ДСИ на Али Ахмети се очаква да се предизвика от новата коалиция между „Съюза за албанците“ и „Алтернатива“ на Африм Гаши, също така Движение „Беса“ на Билал Касами прави сериозни опити да се противопостави на политиките на Ахмети, давайки сигнали за нови коалиции.

Техните програми нямат нищо съществено, заради липсата на икономически и финансови капацитети за реализирането на програмните цели в правителствата, ръководени от македонците.

Борбата срещу корупцията и организираната престъпност, да не забравяме екстремизма, много малко се борят от албанските политически партии в Македония.

Що се отнася до „Тиранската платформа“, не съществуват условия тя да се активизира и е далеч от целите на лидерите на политическите партии.

„Тиранската платформа“ беше един капан, в който лидерите на албанските политически партии в Северна Македония не се споразумяха, а се унищожиха като фактор.  

Обяви се официално и първата предизборна коалиция между албанските партии. Може ли да се разшири коалицията между „Съюза за албанците“ и „Алтернатива“ и с други партии?

Първата коалиция излезе наяве, но отваряйки нови дебати и караници между албанската опозиция и оставяйки вакуум на партията на Ахмети, ДСИ, да създаде едно предимство на изборите през април. Лидерът на „Съюза за албанците“, Зиядин Села, каза че вратата е отворена, но не вярвам, че Движение „Беса“ на Касами ще влезне в коалиция със Зиядин Села и Африм Гаши. Техните отношения са напрегнати и сега от бивши добри приятели, са нови съперници за власт и електорат. 

Има ли възможност албански партии да сключат предизборна коалиция с македонски партии и на първо място със СДСМ, вземайки предвид, че ДПА и Движение „Беса“ може да имат проблеми с преминаването на изборния праг?

Със сигурност има шансове албанските опозиционни партии да влязат в коалиция със СДСМ на Зоран Заев, опитвайки се да станат част от новия парламент и правителство. Фактически, Движение „Беса“ е оставила вратата отворена за една коалиция със СДСМ. Трябва да се добави тук дилемата как ще се сключат предварителните споразумения със СДСМ и македонските партии? Партиите, които ще се коалират със СДСМ, ще бъдат зависими от правителствените политики на СДСМ и тяхната автономия в рамките на по-големите партии ще се намали.

Такива коалиции могат да бъдат с кратък живот за албанските опозиционни партии. Един друг аргумент е, че международният фактор иска една широка коалиция и с албанските партии, за да се блокира идването на ВМРО-ДПМНЕ на власт.

Косово сега се управлява от ново правителство. Един албанец от Северна Македония, проф. Блерим Река, стана министър на европейската интеграция на Косово. Това назначение ще има ли влияние върху албанската политика в Северна Македония?

Избирането на професор Блерим Река е един позитивен пример, който трябва да се взема като модел за откритите правителства, които целят професионализъм. Като цяло, изборът на Река може да засили сектора на интеграциите, където Косово пострада много и същевременно неговият избор може да се отрази с общоалбанско измерение на европейските и балканските интеграции, ставайки един силен глас за новите активисти и прагматичните политици.

Трябва да се каже, че албанските политически партии гледаха на проф. Река като съперник и тук вярвам, че много личности като проф. Блерим Река са си тръгнали, развивайки кариерата си в други държави. 

Отношенията Северна Македония – България се усложниха през последните месеци основно заради историческите дебати. Имат ли ясни позиции албанските партии за отношенията с България?

Докато, за лош късмет, албанските политически партии, особено тези в правителството, но и извън него, са били говорители на македонските партии и на македонското правителство, некристализирайки политически позиции. В тази рамка, основната част от албанското население има блестящи отношения с българския народ в много области и това един сигурен показател, че двата народа гледат на себе си като приятели и съюзници на Балканите и в международните отношения. Има правителствени влияния, че гледните точки сред албанското население в Северна Македония спрямо България да се променят. Но не вярвам, че тези определени политически и правителствени структури ще постигнат целите си. В бъдеще, макар че това може да не се одобри от македонските политици, албанските политически партии трябва да търсят нови албано-български отношения в рамките на общите културни и образователни проекти във времето и в регионалното развитие. Политиците в Северна Македония все още се опитват да провокират България, българското правителство и народ с декларации и проекти срещу България. Това не е едно добро и европейско поведение от официалните лица в Скопие.

Благодаря много!

17 февруари 2020 г.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16593

Posted by on фев. 17 2020. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.