ПЛАМЕН АТАНАСОВ: ЩЕ ИМА СМЕНИ В ПРЕЗИДЕНСТВОТО И КАБИНЕТА ЗАРАДИ ДОСИЕТАТА

Пламен Благоев Атанасов е роден през 1952 г. в София. Завършва история в СУ “Климент Охридски” през 1977 година. През 1979 г. е назначен на работа в Министерството на външните работи – служба “Културно наследство”. През същата година постъпва на работа във  Външното разузнаване на България.  Културно аташе в Посолството на Република България в Лондон. Подполковник от НРС. Автор е на книгите: “Рик или загадката на българското разузнаване”, “Капан за питони” и “Конспирация – дресьори”.

Едно интервю на Калоян Методиев

 

Възможно ли е отварянето на досиетата да се превърне в катализатор за подмяната на политическия елит у нас?
Възможно е!
Как точно ще стане това?
Илюзията, че партийната номенклатура не фигурира по различни случаи в архивите, е пълна. Обикновено протичат имена на такива кадри в  различни дела, свързани с нездравите им връзки с чужденци или странна любов към материално облагодетелстване.
Или с други думи в дела на откровени бандити или чужденци със съмнителна дейност и намерения  могат да се срещнат имената на доста хора от миналия и днешния политически елит.
Бихте ли казали някои имена?
Не, няма да споменавам имена. След като толкова държат да се отворят архивите някои ще се видят сами. Хората ще видят, че БСП не е това, което е. В нито една партия по време на прехода “совите не са това, което са”.

Как ще коментирате последните скандали с шефа на кабинета на министър Румен Петков, замесването на името на Румен Овчаров в аферата “Топлофикация” и ареста на бившия шеф на Държавния резерв? Има ли връзка между тях?
Връзката се корени далеч назад в миналото и пак там прозира името на Андрей Луканов. Тук виждаме едно начало на координирана атака срещу ДПС, в която от политическата  мъгла излиза името на президента Първанов. Общото е това, че отново, както винаги в България, нещата стават под диктовка отвън.
В тази връзка как ще се развият събитията?
Скоро ще станем свидетели как ще бъдат извършени промени в президентската администрация. От което следва, че почти сигурно, ще има промени и в правителството.
Например ще лъсне връзката на Министъра на вътрешните работи и човек с екзотичен прякор, осъществявана от бивш главен секретар на Министерство на отбраната.
Кой  е той?
Човек, който заради свои заслуги беше в управата на ЦСКА.
Как ще коментирате развоя на процеса срещу медицинските сестри в Либия?
Част от вината за събитията там си е и наша, защото ръководители на държавата не се довериха на информацията, пристигаща от нашата резидентура там. В следствие на това двама служители от НРС бяха върнати и уволнени. Либийците, респективно Кадафи, използваха всеизвестната истина, че българската държава, извън дипломатическите си представителства,  не се грижи за своите граждани зад граница. Затова от началото насетне избраха най-лесния начин, водейки т.нар. тиха дипломация.
Прогнозата ви за 2007 година?
Изключително динамична и критична. Сега европейските ни партньори ще започнат да ни вадят “кирливите ризи”. Във всички случаи ще има социални протести, породени от рязкото скачане на цените. И понеже нещата у нас винаги се диктуват отвън, ако това правителство не успее да се справи с исканията от Брюксел, то ще бъде свалено. Това са изкарване на корупционни схеми, срастване между елити и бандити, тежката бюрокрация, рухнала здравно-осигурителна система и т.н.

ПОСЛЕДНИТЕ 5:
 
 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=210

Posted by on дек. 28 2006. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.