Питър Рутланд: Руско-американските отношения са толкова лоши, че могат само да се подобряват

Peter RutlandПитър Рутланд е политолог, професор в университета Уеслеян. Преподавал е в Тексаския университет в Остин, университетите на Йорк и Лондонския университет във Великобритания. Гостуващ професор в Санкт Петербург и Токио. Завършил е Оксфордския университет и има докторат от Йорк. Работил в като заместник директор на радио Свободна Европа в Прага. Специалист по Русия и Източна Европа. Работил е на терен в Азербайджан, Абхазия. Интервю за в. Кавказ.

Как според Вас се развиват руско-американските отношения? Те действително ли са толкова зле, колкото ги представят медиите? И каква е главната причина за това?

Смятам, че отношенията останаха студени каквито бяха и в съветските времена, но ще се надяваме, че ситуацията ще се промени. Те стигнаха до точката откъдето няма връщане – по-лошо не може да бъде. Затова се надявам те да се подобряват.
С течение на времето започна постепенно отдалечаване на страните една от друга. От руска страна главен фактор бе недоволството от разширяването на НАТО. Последният повод бе Украйна и анексирането на Крим от Русия. Това доведе до рязката негативна позиция на Запада, която се влоши и поради нахлуването в Източна Украйна и катастрофата на малайзийския самолет. Това беше психологическа повратна точка за европейците. И сега отношенията са толкова лоши колкото е възможно, поради което, надявам се, могат само да се подобряват.

В продължение на последните двадесет години след разпада на Съветския съюз, САЩ и Русия били ли са някога истински приятели и партньори? Наистина ли „Студената война“ приключи?

Това е сложен въпрос. От двете страни имаше хора, които искаха тя да е завършила. Но имаше и хора и от двете страни, които не споделяха това мнение. На този въпрос не трябва да се отговаря с „да“ или „не“. Както по времето на Елцин, така и по времето на президента Путин имаше години, когато страните много тясно и искрено си сътрудничеха и имаха добри отношения. От друга страна, между тях винаги оставаше недоверие. И от двете страни имаше хора, които не вярваха в партньорските отношения.

Каква роля в руско-американските отношения играят бившите съюзни републики? Могат ли те да бъдат спънка в двустранните отношения?

Основно внимание американските власти отделят на отношенията с Русия, с Москва. Тези отношения са най-важните. Ролята на централноазиатските републики, на Украйна или на прибалтийските страни е второстепенна. Понякога те могат да излязат на преден план и да се намесят в отношенията между Москва и Вашингтон. Когато възникнат кризи в Киргизия, Естония, Украйна се появяват временни проблеми в отношенията. Но аз не мисля, че САЩ в дългосрочна перспектива действително са заинтересовани от тези далечни страни.

Каква роля играят Грузия, Армения и Азърбайджан за Русия и САЩ отчитайки бързото развитие на богатия на нефт Азърбайджан?

Аз мисля, че американските интереси в Южен Кавказ достигнаха своя връх преди пет или десет години. Това беше свързано с това, че тръбопроводът „Набуко“ не бе построен, добивът на нефт в Азърбайджан достигна своя връх, а войната в Грузия през 2008 г. показа някои ограничени възможности с които САЩ влияят на събитията в региона. Всички тези обстоятелства водеха до това, че след 2008 г. САЩ се отказаха от своите амбициозни надежди за близки отношения и мащабен транзит на енергоресурси през Южен Кавказ. По този начин инициативата за сфера на влияние в региона остана в полза на Русия.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10554

Posted by on ное. 25 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.