ПИТЪР ПРЕСТЪН: ВЕЛИКОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО Е, ЧЕ ДАВА ЖАЖДА ЗА ОЩЕ ЗНАНИЕ.

Живеем в тежко и опасно за нашите свободи време, казва една от емблемите на в. “Гардиън”

 

Питър Престън е роден на 23 май 1938 година в Леичестършир. Той е една от легендите на британската журналистика. Завършва Оксфорд и  започва журналистическата си кариера като стажант в “Ливърпул дейли пост” през 1960 година.

През 1963 г. постъпва във в. “Гардиън” като политически репортер, след това е кореспондент по образованието, редактор в отделите “Дневник”, “Очерци” и “Производство”.  От 1975 до 1995 г. е редактор във в.”Гардиън”, а малко след това става и главен редактор на авторитетното издание. Днес е един от директорите на фондация “Гардиън”.  Автор на две книги. През седмицата той беше на посещение в София и даде интервю специално за obshtestvo.net

 

Едно интервю на Калоян Методиев

Има ли днес заплаха за свободата на словото в Европейския съюз, мистър Престън?
Винаги има заплахи за свободата на медиите. Аз работя усилено за Международния медиен институт във Виена. Когато свърши Студената война, работехме в 87 страни. Сега са 120. А колкото до ЕС, просто вижте скандала с Датските карикатури или ограниченията на новото законодателство, преследващо тероризма… Това е тежко, опасно време за нашите свободи.
Какво е бъдещето на медиите в новите реалности – интернет, телевизия, вестници, блогове?
Медиите са в дълбока и постоянна промяна и никой не може да каже дали вестниците, комерсиалната телевизия или филмите ще оцелеят след още 20 години. Или какво ще бъде следващото технологично ниво след интернет.  Но не забравяйте , че интернетът е източник на информация, който дава сили и възможности, а да подбираш и да предаваш новини е особен вид умение. Така че аз мисля, че бъдещето на журналистиката под каквато и да е форма е сигурно.
Как виждате ролята на България в ЕС?
Всяка нова страна-членка носи едно ново измерение за съюза. България допринася със своята богата история и огромни постижения в последните 15 години. Румъния и България разполагат с много вдъхновяващи журналистически материали за свободата и такива, които да служат за пример. Значи ли това, че София веднага ще стане “голям играч” в Европейските отношения? Не веднага: ще трябва да се преживеят всички болки от трансформацията. Но си мисля, че много скоро ние ще видим България председателстваща  съюза и помагаща му да върви напред, както и да му напомня , че източните граници са зона на предстоящи големи разширения.
Какви ще са основите предизвикателства за нашата България като нова страна-членка?
Установяване на чиста и стабилна демокрация, заклеймяване на корупцията, поддържане и поощряване на процъфтяваща икономика, увереността, че вашите граждани разбират задълженията и възможностите, които им предлага членството. 
Вие сте и писател.  Какво става с литературата днес? Не мислите ли, че младите хора я пренебрегват?
Не, във Великобритания книгите се продават добре, както винаги досега – и образованието и стандартите за четене се повишават. Великото на образованието е, че то поражда жажда за още знание.
Имате ли любими автори? Какви книги четете?
Харесвам Реймънд Чандлър, Джон Уебстър, П.Г.Уудхаус , Толстой, Ибсен, Рилке, Тролъп…   Като се замисля, аз чета много, когато не пиша и харесвам писатели от целия свят.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПЛАМЕН АТАНАСОВ: ДС БЕШЕ РАЗБИТА ОТ ЛУКАНОВ, ЗА ДА ОСИГУРИ ИКОНОМИЧЕСКА СИГУРНОСТ ЗА ХОРАТА СИ 

ПРОФ. МИТЕВ: ПАРАДОКС Е, ЧЕ ВЛИЗАМЕ В ЕВРОПА ПРЕДИ ХЪРВАТИЯ 

Красимир КАРАКАЧАНОВ: ИСЛЯМСКИЯТ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ У НАС Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ 

ИСКРА БАЕВА: Българското общество си загуби алтернативата в политиката 

ДЕЙВИД СТОУКС: Минаха два трудни периода за България, ЕС ще е голям прогрес

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=188

Posted by on окт. 12 2006. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.