ПИНО АРЛАЧИ: УКРАЙНА ИСКА ЕДНА ТРЕТА ОТ БЮДЖЕТА НА ЕС

Pino ArlacchiКРЕДИТ ОТ МВФ ЗА УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ КАТАСТРОФА ЗА СТРАНАТА, ЗАЩОТО УСЛОВИЯТА, ПРИ КОИТО ТЕ ДАВАТ ПАРИ СА КРАЙНО ТЕЖКИ И  ПОНЯКОГА СА РАЗРУШИТЕЛНИ ЗА СТРАНИТЕ

РУСИЯ Е ПО-БЛИЗКО ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПРОЕКТ, ОТКОЛКОТО НАПРИМЕР ТУРЦИЯ

Джузепе Арлачи, известен и като Пино е роден на 21 февруари 1951 година в Италия. Италиански социолог известен със своите изследвания на мафията. Член на италианската демократическа партия. От 2009 е евродепутат от групата на социалисти и демократи. Бил е генерален директор на централата на ООН във Виена и изпълнителен директор на Службата за контрол на наркотиците и превенция на престъпността. През 1996-2001 е сенатор в италианския сенат.

Господин Арлачи, преди дни отбелязахте, че успехът на Евромайдана сега е в това, че в правителството в Украйна може да влязат представители на антисемитската фашистка партия „Свобода“. Предния ден представител на тази партия Игор Швайка стана министър на аграрната политика и продоволствието. Как се отнасят към това в Европа?

Ако някой от членовете на неонацистките партии влезе в правителството на страната, това ще е в противоречие с Европа, с всичките наши институции и Украйнаще трябва да поеме отговорността за последствията от своите действия.

Преди няколко години, когато в Австрия на власт дойдоха нацистите, цялото нейно правителство стана, може да се каже маргинално за Европа. Същото ще бъде и с Украйна, ако в тяхното правителство в бъдеще влезнат представители на фашистите и неонацистите.

Все пак ако членове на партия „Свобода“ или  на „Десен сектор“ влязат, може ли в този случай страната да разчита на кредит от Европейския съюз?

Дълбоко се съмнявам в това. Нито аз, нито моите колеги не поддържаме присъствието на нацистите в правителството в Украйна или въобще, в което и да е другоправителство, и ако това се случи, ще последва незабавна реакция на Европарламента и на Европейския съюз.  

Много представители на ЕС поддържаха т. нар. майдановско движение, но ние разбираме, че дясното или националистическото движение в Украйна, което действа само със силата на оръжието не е пътя към демокрация в страната,  и сме наясно, че тези сили са настроени против ЕС и неговите институции.

Каква е вероятността Европейският съюз да даде на Киев заем в близко време? Има ли сега Брюксел свободни пари?

Европейският съюз иска да организира донорска конференция, където всички негови страни – членки, както и САЩ ще обсъдят с представителите на МВФ как да помогнат финансово на украинската държава. Правителството на страната иска 35 млрд. евро през следващите две години – това е огромна сума, може да се каже, че е една трета от бюджета на ЕС, така че аз се съмнявам, че това тяхно искане ще бъде удовлетворено.

МВФ може да даде някакъв кредит на Украйна, но за страната това ще бъде катастрофа. Защото условията, при които МВФ дава пари са крайно тежки и  понякога са разрушителни за страните. Те включват приватизация, либерализация,цялостно отваряне на пазара за конкуренция на световно ниво.

Най-големият проблем, както аз смятам за Украйна ще бъде свързан с приватизацията. Провеждането на икономически реформи не е в интерес на влиятелните олигарси в Украйна. От последствията на паричния заем от МВФ страдат много страни и Украйна ще се повтори техния сценарий. Всичко това ще навреди на икономиката и ще влоши ситуацията в страната като цяло.

Как в родината ни, в Италиясе отнася общественото мнение към това, че Брюксел ще помага на Украйна във време, когато липсват пари за помощи за Италия или за други страни от Южна Европа?

Разбира се, че хората няма да са във възторг от това, едва ли някой ще одобри такава мярка. Заради това смятам, че за помощи за Украйна е необходимо да се стигне до споразумение не само с ЕС, но и с Русия, трябва да се намери някакъв компромис. Ние не можем да задължаваме Украйна да избира между ЕС и Русия.

Украинският език, традициите, културата са много по-близки до руските, отколкото до италианските, френските или немските. Преди много години Киев е бил столица на Русия. Ще бъде глупаво да не се отчита този факт и да се опитва да откъсне Украйна от историята. Даже географски Украйна не е близка със страните от ЕС, някои смятат, че от тази гледна точка тя е сравнима с Холандия, но това е абсурд.

Също така ние не може да оказваме натиск върху ситуацията вътре в страната, как по-натам да се развива тази страна. Украинците сами трябва да избират, сами да избират своята власт, политическата система, кога и за кого да се гласува и т.н.

Ще се променят ли заради събитията в Украйна отношенията между ЕС и Русия?

Те вече значително се влошиха и това е печалното. Русия предлагаше на Европа да се създаде общо пространство, в което всичко ще бъде едно цяло. И смятам, че Европа следва да приеме предложението на Русия – това ще доведе от полза на всички европейски страни, в това число и на самата Русия.

Защо сега всички забравиха за това и Украйна се оказа в много затруднено положение. Въпреки това, и ние, Европейския съюз, и Русия е необходимо да окажем съдействие и  да вземем открита позиция по отношение на Украйна. Ние всички трябва да работим за създаването на единно пространство, което да се простира от Владивосток до Лисабон. Това трябва да бъде приоритетна цел.

Сега събитията в Украйна се отразяват на отношенията между ЕС и Русия по не най-добрия начин. Аз бих искал украинската криза да ни даде възможност отново да преразгледаме нашите връзки и да оставим назад всички противоречия от Студената война и да се движим към създаването на единно пространство.

Въпросът за украинската интеграция в ЕС все още ли се разглежда?

Разбира се, сега на фона на случващите се събития е нереално и неправилно да се говори за коалиция на Украйна с ЕС. Пред страната стоят няколко възможности, но в близко време аз не виждам възможност за присъединяване.

Не трябва да се забравя, че Украйна е голяма страна с население почти 50 млн. души. И даже от тази гледна точка ЕС не може изведнъж да се разширява, за да вземе под своето крило и тази територия.

Обаче рано или късно и Русия, и Украйна трябва да се присъединят към ЕС, доколкото и двете страни са Европа. Освен това на мен ми се струва, че Русия е по-близко до европейския проект, отколкото например Турция. Така че ние следва отново да обсъдим тези възможности с Русия, вместо това да се оставя в контекста на отношенията от Студената война. Сътрудничеството е много по-перспективно.

Взгляд ; превод от руски: Борислав Ангелов (политолог)

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8951

Posted by on фев. 28 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.