ПЕТЯ КАБАКЧИЕВА: НДСВ ЩЕ СЕ РАЗЦЕПИ НА ИЗЧЕЗНАЛО ДВИЖЕНИЕ И НА СИМЕОН ВТОРИ

Петя Кабакчиева е завършила филология и социология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”. Защитава докторска дисертация по социология на тема „ Политическа власт и елити. Българският преход: 1989 – 1997 ”. Професионалният й опит е в продължение на шест години ( 1980 – 1986 ).

Петя Кабакчиева работи като научен сътрудник към Научноизследователски институт за младежта. Преподавател е в СУ в катедрата по Социология от 1987 – 2000 г., а от 2001 г. е и доцент. Петя Кабакчиева е и член на Европейската асоциация по социология. Заема длъжността заместник – председател на Българската асоциация по социология. Директор е на асоциацията по социални изследвания и член на консултативния борд на групата за изследвания на гражданския сектор.

 

Едно интервю на Валентина Думанова

 

Изпълниха ли се целите на българския преход г – жо Кабакчиева?

Като въведени институции – на либералната демокрация, на пазарната икономика, че и членство в ЕС – да. От гледна точка на очакванията на хората – за повечето от тях изглежда те не се сбъднаха, в смисъл такъв – те очакваха “добрите” да победят, а май не се случи точно така. Но изследванията показват, че се върви към нормализация, хората започват да намират местата си, да се успокояват, започва да расте благосъстоянието.

 

Кои са основните ценности, които доминират в българското общество днес ?

Данни от представително за страната социологическо изследване на Институт “Отворено общество” и Център за либерални стратегии, проведено от Алфа Рисърч, показват, че през 2006 и през 2007 г. българите най-много ценят сплотеното семейство, спокойствието и сигурноста… При това тези ценности доминират сред всички възрастови групи. Не интересният живот, не дори материалния стандарт, не кариерата…

Защо точно тези ценности – обяснението изисква голяма статия.

 

Как бихте формулирали културното течение, по което се носи българската младеж днес?

Това, по което се отличават младежите /всъщност до коя възраст дефинираме младежите?, да кажем поколението израснало след 1989 г./ , е, че свободата за тях е очевидност, очевидно е и правото на защитават правата си. Има много и различни културни течения – има “зелени” екоактивисти, има “чалгари”, има млади анархисти, макар и малко и т.н. Младежите имат много лица. Все пак ако трябва да дам едно определение, младите са ИНТЕРНЕТ поколение

Каква е регулативната роля на интернет в съвременният свят ?

Огромна – задава нов език, нов начин на мислене – през линкове, което означава обхващащо в един момент много неща; нов начин на общуване – пространството губи значение; ако щете нов начин на виртуално купонясване; нов начин на себепредставяне – в чата ти си такъв, какъвто искаш да бъдеш; нов начин на бунт – да хакнеш нещо. И т.н.

 

Деидеологизира ли се политиката у нас ?

Да, определено. От една страна изследванията показват, че хората вече не вярват на принципите, ценностите, отстоявани от партиите и все повече гласуват на базата на доверие в личности, които трябва “да работят, а не да говорят” – т.е. реално да решават наболели проблеми, а не да дават обещания. От друга страна самите партии имат странна идеологическа идентификация – социалистическо правителство, макар и в тройна коалиция, води дясна политика; либералното дясно ДПС настоява за лява политика, националистично-фашизоидната Атака /от тези позиции дясна/ настоява за нова национализация – крайно лява мярка и т.н.

 

Как виждате бъдещето на Тройната коалиция ?

Мисля, че ще изкара мандата си. На следващите избори единият партньор от коалицията – Национално Движение Симеон Втори ще се е разцепи на изчезнало движение от една страна, и на Симеон Втори от друга.

 

Какво е характерно за партия ГЕРБ, според Вас ?

Обикновено партиите възникват, като изразители на някаква идеология. Тук имаме партия, която, след като е възникнала, си търси идеология.

 

Виждането Ви за десницата на бъдещето ?

Много ми се ще да има млада, на младите – успели и търсещи успеха – дясна, в смисъла на либерална, партия.

 

Какви книги четете? Имате ли любим автор?

Предимно професионални. В момента чета обаче романът “Ангелски езици” на Димитър Динев – българин, живеещ в Австрия и пишещ на немски– романът е чудесен. И в този роман, получил доста награди, и в романа на друг българин – Илия Троянов, също пишещ на немски – “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” виждаш, че високата оценка на западните читатели, тръгва от талантливото разказване на собствените истории. Така че ви пожелавам като талантливи българи да покорявате големия свят – признанието ще ви дебне отвсякъде…


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: В БЪЛГАРИЯ НИ НАТРАПВАТ ТОТАЛИТАРНА ДЕМОКРАЦИЯ

ЮЛИЯН ПОПОВ: ПРЕЗИДЕНТСКА ПАРТИЯ БИ БИЛА ГРЕШКА

РУМЕН ОВЧАРОВ: В БСП НЕ Е ВРЕМЕ ЗА КАНИБАЛИЗЪМ

МИХАИЛ ГРУЕВ: БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА МУТИРА В ОЛИГАРХИЧНО УПРАВЛЕНИЕ

ИВО ИНДЖЕВ: ПУТИН ИДВА ДА НИ ЗАТЕГНЕ ГАЙКИТE


Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=313

Posted by on фев. 15 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.