ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ: МЯСТОТО НА ГЕРГЬОВДЕН Е ВЪВ ВЛАСТТА

ГЕРБ ВМЕСТО ДА ТЪРСИ СЪМИШЛЕНИЦИ И ПРИЯТЕЛИ, НЕПРЕСТАННО УБЕЖДАВА ВСИЧКИ ЗАЩО И КАК ТЕХНИТЕ ГЪРДИ СА НАЙ-КОСМАТИ

ИЗСТРЕЛЪТ В САРАЯ НЯМА ДА Е ИЗСТРЕЛЪТ ОТ САРАЕВО


ИВАН КОСТОВ Е ЕДИН ГЕНИАЛЕН МАНИПУЛАТОР, КАЗВА ОЩЕ ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ

Петър Стоянович е роден през 1967 г. в София. Завършва столичната
Немска езикова гимназия. Следва германистика в Софийския университет
1988-1989. Завършва история във Виенския университет 1990-1995.
Магистър (1995) и доктор на философските науки на Виенския университет
(1998). Парламентарен секретар на МВнР и Началник на политическия
кабинет на министъра на външните работи (1998-2001). Международен
секретар на СДС, член на Националния съвет и зам.-председател на
Областния съвет на СДС-София (юли 2001- юли 2003). Политически секретар
на „Движение Гергьовден” (декември 2003). През април 2007 г. е избран
за председател на „Движение Гергьовден”.

 
С днешна дата как оценявате политическата обстановка в страната? Здравословен ли е този шум около ДАНС?
Ситуацията в България е типична за нашата държава, тоест абсурдна. Оказва се, че страната ни в началото на 21 век живее в своя най-абсурден политически и най-тъжен обществен период. Към това, разбира се, могат да се отнесат всички събития в личния живот, в обществения, в съдебния, в полицейския. България е един средно интересен панаир с изхабени играчки, на който се возят едни тъжно учудени деца.
ДАНС не е изолиран случай. Гергьовден в лицето на народния представител Ася Михайлова, която е активен член на постоянната парламентарна комисия, е сред най-обективните и будни съвести там. Абсолютно е задължително в една модерна европейска държава да съществува в парламента орган, който да контролира дейността на тайните служби, да осъществява парламентарен контрол върху тях. И този парламентарен орган да бъде председателстван от опозициятата. Така цивилизованият свят разбира обективността и разумния контрол. Всичко това представлява една  демократична процедура, каквато в България е абсолютно непозната.
Това предложение не е откритие, то е близо до всеки обективен и прагматичен мозък. Лошото е, че много от тези, които го предлагат, задължително ще искат да използват подобно председателство за свои цели. От друга страна, по тези географски ширини управляващите смятат, че властта е като жена, която са купили в чувал, платили са за нея и това им дава право да я бият от сутрин до вечер, да я обладават, да я карат да им шета и т.н., без да й дължат поне извинение.
Според Вас има ли реална опозиция на управляващата тройна коалиция?
В момента хората в опозиция се занимават единствено с това да заместят във властта онези, които днес я представляват. И после, общо взето, да вършат същите безобразия. В този смисъл иначе грешното обобщение „всички са маскари” тук е точно на място.
Казват, че в политиката не можеш да избираш враговете си. Атака и ГЕРБ не си ли ги създават?
В политиката и въобще в държавността е доказано, че няма нито вечни приятели, нито вечни врагове, което само по себе си, за всеки размишляващ човек, е една свинщина. Уви, такава е дадеността. Особено в една държава като нашата, където апетитите и амбициите са много повече, много по-големи от продукта, който може да се раздели – било то власт, слава, недвижими имоти или руси къдрици.
Колкото до втората част на вашия въпрос съм на мнение, че е необяснимо защо ГЕРБ – вместо да търси съмишленици и приятели, непрестанно убеждава всички защо и как техните гърди са най-космати. Колкото до “Атака”, там положението е специфично. Тя е създадена, за да бъде сама, за да живее сама със себе си. В това отношение Волен Сидеров забележително прилича на Иван Костов и неговата партия. Това са две секти, всяка поставена в различни части на спектъра. Самооплождащи се и себедостатъчни до втрисане.
Вие бяхте в СДС, в ръководството му. Защо тази партия, струва ми се, е в разпад?
Няма да коментирам мои колеги, действащи политици, особено в сложната ситуация, в която се намира ръководството на СДС. Мога само да повторя нещо, което “Гергьовден” и аз самият направихме преди повече от година спрямо нашите приятели и колеги там. Предложихме да побият байряка, да покажат, че искат да се обединим около него, защитавайки няколко основни принципа, както в политиката, така и в нашите чисто колегиални отношения. Това според мен и моито колеги от Националното ръководство на “Гергьовден” продължава да е единствено правилният път, по който флагманът на демократичните промени – СДС можеше да действа. Защо това ръководство демонстративно пренебрегна нашето приятелство и протегната ръка е необяснимо, но това не е основание да кажа лоша дума за СДС.
Къде в момента е мястото на “Гергьовден” в политическия спектър?
Мястото на Гергьовден е във властта. Това е единственото място, на което се вижда дали претенцията на една партия е основателна, дали е защитим нейният експертен ресурс, дали освен да вдига лозунги умее да защитава принципи.
Гергьовден се е устремила към участие в следващия кабинет. Ако ме питате как ще стане това, ще ви отговоря, че е рано да се каже. Би било спекулативно да конкретизирам каквото и да е. Но със сигурност това участие няма да е на всяка цена.
Само след дни ВМРО, Лидер и ЗНС официално ще учредят предизборна коалиция “Движение напред”. Амбицията им е да привлекат още партии, между които може би и “Гергьовден”. Реално ли е такава перспектива?
Водим отдавна преговори с част от тези формации, с някои по-отскоро. “Гергьовден” има зад себе си парламентарни избори с ВМРО, имаме явяване на няколко големи избора със земеделците, отскоро имаме диалог и с новосформираната “Лидер”. В голяма степен намеренията на новоформиращото се “Движение напред”, както се нарича коалицията, се припокриват с нашите.  Разбира се, предстои да се решават детайли. Не е невъзможно подобна коалиция от 4-5-6 партии да бъде сред сериозните играчи на изборите. Напротив, имам пълно основание да го смятам за реално.
Коалирането на една партия един път с една, друг път с друга или повече партии, не прилича ли малко на политически туризъм?
Едната причина за такова раздвижване, може би е новият Закон за политическите партии, който се обсъжда. По-скоро това е мотивацията към коалиционност.
От друга страна, сигурен съм, че намерението на управляващите да вдигнат прага ще донесе изгода за малко хора. Кой има файда в парламента догодина да има само 4 партии? Няма вечни коалиции, в края на краищата пазарът се определя от търсенето. Когато има нещо ново, по-силно, по-интересно, което да излъчва стабилност, притегателност и щом се търси на политическия пазар, грехота е да не се направи.
Именно в това отношение единственото смислено, което през последните месеци, през последните 1-2 политически сезона, живот и здраве, ще види бял свят, е “Движение  напред”. Знае какво иска и защо го иска и ясно го поставя на масата.
Разбира се, ако трябва да назова чистата политическа перверзия или туризъм, както го нарекохте, това би бил брак, и то по сметка, между Иван Костов и Бойко Борисов. Това би бил истинският край на всяка илюзия за принципност. Би било също така много странно сродяване на която и да е партия от демократичния спектър с формация като “Атака”.
Не защото в “Атака” няма интересни и читави хора, а защото начинът, по който поставят проблемите и решенията, няма нищо общо с цивилизования свят, нито с Европа в 21 век.
Има ли индикации за тандем ГЕРБ – ДСБ?
Убедих се, че в България абсолютно всичко е възможно. Особено в този период, когато упадъкът на всякакви ценности и морал е очевиден. Виждам, че поне на думи, двете партии флиртуват, че и СДС по някакъв начин е намесен в тази двойка, но дали това ще стане реалност, не знам.
Аз познавам достатъчно добре г-н Иван Костов и знам, че той е напълно в състояние да  направи такава стъпка. Стига да му е изгодно…. И накрая ще направи така, че друг да опере пешкира, защото е един гениален манипулатор.
А с какво ще се промени политическият делник след трусовете в ДПС?
Боя се, че онези, които използваха самоубийството на Ахмед Емин за директна атака срещу Ахмед Доган, тепърва ще осъзнават дълбочината на грешката си. Защото единственият резултат от две седмици истерия ще е възкръсването на един по-силен Доган. Изстрелът в сарая няма да е изстрелът от Сараево, някой се подлъга в историческата си преценка.
А и как да не се разплачеш от бедната палитра цветове, с които се изнесе анти-кампанията?! Онзи, който предвеща турски тероризъм, се оказа батальонен командир на милицията в Делиормана по Възродителния процес… То не бе Костов, не бе Дачков, не бе генерал Атанасов… Какъв втръснал театър! Искате да биете Доган, добре, има за какво да бъде бит. Ама, юнаци, бийте го на полето, с право мерене.
Вие сте доктор по съвременна история. Какво е мястото на България в съвременната европейска история. Равнопоставени ли сме с другите държави?
Европа е била разделяна и продължава да бъде разделяна от много неща. Илюзия е да вярваме, че някой ще оцени, ще хвали България, само защото тя е на 1300 години или сме изровили някое съкровище. Това напомня на онези хора, които честват 80 годишнина с аргумента, че са успели да доживеят до тази дата. Никой не ги пита дали са живели глупав или смислен живот.
В България битува комплексарската наивност, че внучето трябва да е русокосо и кадърно, само защото дядо му е бил велик. Което не е вярно. България продъжава да бъде малка и може би незначителна част от този континент, допълнително потисната от своето социално оскотяване и от невъзможността да потърси и намери онези свои дарби и качества, на които цивилизованият Запад и въобще цивилизованият свят би обърнал внимание и би оценил. Ние няма как да блеснем с външна политика по въпроса за Далечния Изток, това, което можем да направим, обаче, е да играем интересна, важна роля в Балканския свят. Но ние винаги и непременно искаме да летим на четири крила. Някъде надалече там.
Едно от нещата, с които България може да се хвали, е българската култура. Там трябва да се наливат големите пари. Там трябва да са големите мениджъри, там трябва да отидат, а не да се радват кой е ритнал коженото кълбо седем метра по-напред.
Бихме могли да бъдем забележителен център в областта на екологичния туризъм. Вместо това ние асфалтираме ливадите и хвърляме угарките по дъбовите гори, защото простосмъртният отказва да мисли за опазване на каквото и да е, дори за поколението на сина си. А онзи, който е на власт, се интересува единствено от времето до края на своя мандат.
Това са причините, които ме карат да слагам България на това иначе унизително, по-задно място. Не защото нямаме дарби, не защото няма дадености, а защото нямаме волята да извлече спокойно и със самочувствие най-доброто за себе си и да застанем на по-предна позиция в голяма Европа. Там, в тези по-предни позиции, отдавна са застанали и по-млади държави от нас, и по-млади нации от нас, и хора с по-грозни жени, и хора с по-тъпи деца… Но хора, които знаят какво искат от бъдещето, знаят какво искат от живота и как да го постигнат. Хора, които никога не чакат някой да ги освободи или присъедини. Като нас.

 

 


 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ: ТРЯБВА ДА ОБЕСЯТ СОФИЯНСКИ НА СМЕТИЩЕТО В СУХОДОЛ

ДРИТОН АВДИУ: ЦЕЛТА НИ Е ДА ОБЕДИНИМ КОСОВО И АЛБАНИЯ

ОТЕЦ ИВАН: ВИДЯХ БОГ И ВЗЕХ РЕШЕНИЕ ДА МУ СЛУЖА

ПЕТЪР ПАУНОВ: БЪЛГАРИНЪТ ОБИЧА ПРОМЕНИТЕ, НО НА ДУМИ

ЦВЕТА БРЕСТНИЧКА: ДЕЦАТА СА ТАКИВА, КАКВИТО НИЕ ГИ ОТГЛЕЖДАМЕ И ВЪЗПИТАВАМЕ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1607

Posted by on окт. 29 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.