ПЕТЪР ПАУНОВ: БЪЛГАРИНЪТ ОБИЧА ПРОМЕНИТЕ, НО НА ДУМИ

В КЮСТЕНДИЛ Е ВЗЕТО РЕШЕНИЕТО ЗА СЪБАРЯНЕТО НА КАРТАГЕН, КАЗВА ОЩЕ ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ НА ГРАДА
 
Петър Паунов е роден на 6 август 1968 г. в Кюстендил. Юрист е по образование, с 10-годишна адвокатска практика. Има 16-годишна дъщеря – Марта. На последните местни избори беше избран за кмет на родния си град с подкрепата на десните партии в града.

Господин Паунов, как влязохте в политиката и как гледате на нея?
Българската политика не ме респектира, но съм симпатизант на сините още от първите трепети, надежди. Член съм на СДС от 1998 г., обаче за съжаление влизането ми в партията не ме направи по-пристрастен към синята идея. В СДС влязоха хора, чието място не беше там, хора, които не заслужават общественото доверие. С времето много от добрите идеи бяха опорочени, надеждите – излъгани.
Партията има нужда да работи преди всичко за хората, да престане да бъде „патерица” на нечии интереси. Да престанем да се занимаваме с интриги. Иначе няма бъдеще.
Какво Ви амбицира да станете кмет?
Бъдещето на Кюстендил, на общината. Преди година и половина не съм си и помислил, че ще стана кмет. Но в един момент се оказа, че градът ще остане в ръцете или на лъжци, или на откровени крадци. Осемдесет процента от общинското имущество бе разпродадено на безценица. Безхаберието – повсеместно. Не мога да гледам бездушни, безразлични чиновници да подмятат възрастни хора от гише на гише, не мога да приема инвалиди да живеят на последните етажи в неотоплени, неремонтирани жилища. Изпитвам срам заради тези хора, които доведоха хората до това положение. От майка си съм запомнил, че човек който няма срам, не е човек.
Именно арогантността, работата за себе си преди всичко, ме амбицираха да се кандидатирам за кмет. С поддръжниците ми, много от които инженери, различни специалисти, проведохме откровени срещи, разговори. Уговорката беше: сядаме и работим заедно. Обаче резултатите все още са далеч от желаното. След 20-годишно безвремие, безверие, хората трудно приемат, че това, с което се ангажирам, ще се случи.
Българинът обича промените, но на думи. Примери от всекидневието – много. Невероятна драма предизвика решението на общинското ръководство да премахнем от улиците грозните ръждясали павилиони. Кой инвеститор иначе би вложил парите си сред купища ламарина и найлон? Не бяха приети лесно и новите правила за паркиране. Изчистихме цялата централна част на града, иззехме пропуските за паркиране на общинската администрация и техни близки. Хората трябва да почувстват, че правилата важат за всички.
Трудно ли е за един кмет да спечели доверие?
Много трудно, особено когато е източвано с години наред, когато някои са се оформяли като хитреци, които смятат, че правилата не важат за тях.
Задачата ни, на мен и общинското ръководство, е след 4-годишния мандат, който и да стане кмет, да не може да върне Кюстендил назад в безвремието.
Защо, сядайки на кметския си стол, се отказахте от заплатата си?
Разполагам с две кантори – в София и Кюстендил. Макар докато съм кмет да не упражнявам професията си, мога да си позволя да бъда финансово независим, без да получавам възнаграждение. Това ми дава възможност сам да вземам решения. И никой, поради каквато и да е причина, не може да ми оказва натиск. Един кмет, по принцип, при никакви обстоятелства, не трябва да става заложник на собствените си апетити и конкурент на потенциалните инвеститори.
Какво очакват хората от днешното общинско ръководство?
Кюстендил да върне визията си на подреден град, на притегателен център за почивка и туризъм.
Но…в момента драмата в цялата община е липсата на работна ръка. А работа има. Например в общината имаше 15-20 работни места в чистотата, при заплата 400 лв., което не е малко за нашия регион. Дълго време стояха незаети. Ембаргото преди години съсипа трудовите навици с лесни пари от нерегламентираната търговия по границата с горива. От друга страна, поради липсата на прецизност на социалната система за подпомагане на безработните, хората се разглезиха.
Алтернатива за работа винаги има, когато търсиш и създаваш предпоставки. Има възможност за изграждането на промишлена зона в Радловци, която ще е предимно за лека промишленост. Македонско-аржентински консорциум  има заявка да построи газокомпресорна станция и оттук продукцията да се изнася в Скопие. Строи се и най-големият завод у нас за дограма, предназначена за износ в Германия.
Основният приоритет обаче е балнеолечението и балнеоложкия туризъм. Имаме заявки за строителство на балнеосанаториум и спацентър. След година и половина всеки пристигнал на балнеолечение ще е на процедури всеки ден и всеки ден ще посещава различни културни мероприятия – в художествената галерия, театъра, на открито, в термите, които любопитно е да се знае, през І – ІІ век са били вторите по големина в Римската империя. В региона има над 400 паметника на културата, трябва само да оформим маршрутите до тях. Самият Кюстендил е град на 2 000 години, с богата история. Тук е взето решението за събарянето на Картаген.
За развитието на туризма и добросъседските отношения ще допринесат и споразуменията с Македония и Сърбия, които касаят хората, живеещи в 30-километровата ивица от границата, да влизат без визи у нас и обратно. След одобрението им в Брюксел те ще влязат в сила. Има и икономическа логика в едно такова решение.
Как днешното битие в общината кореспондира с представите Ви за Кюстендил като град  с традиции в културния живот.
Кюстендил е съвършената комбинация чист въздух, минерални води, изключително културно наследсво, дълго време затрупана с цялата съвременна пошлост, която сме създавали и възпитавали. Вече имаме културни пробиви, събужда се културният живот – организират се пленери на художници, изложби, концерти. Издаваме книга за Владимир Димитров – Майстора. С разумни инвестиции за пръв път с Института по овощарство организирахме Празник на черешата. Специалисти, гости от чужбина бяха впечатлени – в нашия регион се отглеждат 70 вида череши. Сега се подготвя и Ден на плодородието. Има ефект от тези празници, най-вече допринасят за премахването на посредниците, търговците директно се договарят с производителите. В резултат: по-добри цени, повече инвестиции, по-голямо производство. И не на последно място заявен интерес за строителство на фабрики за преработка.
Грижа на общината е духовното възпитание на подрастващите. За пръв път в страната ние организирахме целодневно обучение на малките ученици. Децата се вземат с автобуси от дома, в училище освен задължителните учебни занимания, те имат възможност да подготвят уроците си в приятелска атмосфера в присъствието на възпитатели и учители. Същото се отнася и за децата на ромите.
Успех за общинското ръководство е спасяването на двора на старата гимназия. Атакувахме в съда решението на предишното ръководство 30 декара училищен двор да бъде предоставен за построяването на търговски обекти. Сега там построихме спортни площадки, ще засадим тревни площи. Обновихме и Спортната база. Целта ни е младежите да спортуват, да градят бъдещето си вместо да попадат в ръцете на наркопласьори. Освен това базата привлича чужденци, които я намират подходяща за тренировки.
Ако някак успеете в този водовъртеж от задачи да откраднете малко време за себе си, как го прекарвате?
С дъщеря си, Марта.
 
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

ЦВЕТА БРЕСТНИЧКА: ДЕЦАТА СА ТАКИВА, КАКВИТО НИЕ ГИ ОТГЛЕЖДАМЕ И ВЪЗПИТАВАМЕ

ВАСИЛ ПЕНЕВ: В БЛИЗКИТЕ МЕСЕЦИ РЯЗКО ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ИНФЛАЦИЯТА

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ:ЗАЩО НЕ Й ВЪРВИ НА БЪЛГАРИЯ?

СТАНЧО ТОТОВ: НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ГАСТЕРБАЙТЕРИ

МОНЬО ХРИСТОВ: АНАСТАСИЯ МОЗЕР ХВАНА БОЙКО БОРИСОВ ЗА РЪКА И ГО ЗАВЕДЕ В ЕНП

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1507

Posted by on окт. 2 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.