ПЕТЪР КОНСТАНТИНОВ: НАЙ-ГОЛЯМАТА ПОБЕДА Е ТИХАТА ПОБЕДА

ШОПЪТ ДЪРЖИ МНОГО НА ПАМЕТНИЦИТЕ

КОФИТЕ ЗА БОКЛУК СЕГА НЕ СА КАТО ТЕЗИ ОТ СОЦИАЛИЗМА, В КОИТО НЯМАШЕ НИЩО


ПАТРИОТИЗМЪТ НА БЪЛГАРИНА Е СМЪРТНО РАНЕН, КАЗВА ОЩЕ ДОКТОР КОНСТАНТИНОВ

Д-р Петър Константинов е роден през 1 август 1928 година в Казанлък. Завършва медицина и политическа икономия. Председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария”. Председател на Националния комитет за защита правата на българите извън сегашните граници на България.  Автор е на над тридесет книги – романи, повести, сборници, разкази, художествена публицистика и изкуствознание. Има над 200 научни труда в областта на медицината, изкуството, политическата икономия и историята и над 2000 публикации в периодичния печат. По-известни негови книги са „Предание от изчезналия град”, „Хаджи Адем”, „Черкезките хълмове”, Трилогията „Синият аметист” (романите „Изгревът”, „Прощаване с пролетта” и „Разпятието”), „История на България с премълчавани исторически факти”  и други.

 

Господин Константинов, как се вписват в днешния глобализиран свят идеи като тези на “Мати Болгария”?
Нашите идеи напълно се вписват, защото глобализацията, освен че дава възможност за широки контакти в света, поставя въпроса за запазване на идентитета на нациите. “Мати Болгария” възникна през1988 г. именно поради факта, че се застрашаваше идентитета на българската нация. Комунизмът, този който беше просъветски, наложен у нас, фактически унищожаваше българската нация, унищожаваше я постепенно и системно. Ще ви дам пример за това. Борбата на “Мати Болгария “ започна не с друго, а с това, че в България бяха унищожени 1140 паметника на загинали за нея синове – войнишки паметници. Няма страна в света, в която да са унищожени такъв огромен брой паметници. След  9.9.1944 г. у нас имаше пълна, абсолютна фалшификация и премълчаване на историческите факти. И сега  в момента, в нашите училища се изучават преиначени, фалшифицирани и замъглени исторически учебници, в които има не бели петна, а бели полета.
Най-напред пуснах една статия, която излезе на 27 март 1987г., в най-напрегнатото тежко време, под заглавие “Българио, за тебе те умряха”. Ще кажа и нещо, което е твърде интересно. Когато статията трябваше да излезе във в.”Труд”, там имаше смели хора, но все пак главният редактор излезе в отпуск и остави отговорността за публикацията на заместника си. Статията създаде страшен трус и шок у българския народ. Тогава един човек, който търсеше представителност на теми, които да бъдат актуални, шокиращи и щекотливи, Кеворк Кеворкян, ме покани и на 22.11.1987 г. излязох пред българската телевизия и посочих още десетки други примери за унищожаването на българската народна историческа памет.

Понеже споменахте войнишките паметници, какво се случи с онези пари, които се събираха по инициатива на Кеворкян, за възстановяването им?

Бяха събрани 3,450 млн. лева и дадени за възстановяване на войнишките паметници. Направена беше проверка за оползотворяването им, в която участвахме и ние. Парите бяха дадени за възстановяване на паметниците  главно в софийска област – Горна Малина и други шопски села, това са тъй наречените шопски паметници. Шопът държи много на паметниците си, а те бяха ликвидирани по нареждане на Петър Панчевски, който беше един съветски агент, министър в България. Това ликвидиране означаваше да се ликвидира българската памет. Много просто!
А какво да кажем за другият основен момент, с който започна дейността си “Мати Болгария”? Денят на народните будители заличен след 9.9.1944г. С каква цел? Да е имало някой подозрителен човек сред тези будители? Не! Ами там са Климент Охридски, Паисий, Ботев, Левски, там са български писатели като Вазов, Алеко Константинов, цялата плеяда на българската сцена. Никога няма да забравя болката, която ми причини един от  видните представители на тогавашното комунистическо правителство, който каза в мое присъствие две кощунствени слова, останали като рана в душата ми: “ Заради Варшавския договор ние може и трябва да жертваме Македония”. Кажете ми, кой българин може да каже това? Каза го човек, който след това стана един от дисидентите,  а по-късно беше и министър на външните работи.

Да не би да е Стоян Ганев?
Стоян Ганев никога не е бил комунист. Той е един човек, който се е занимавал не с друго, а с пълзене. Всъщност всички неща, които се случиха, аз съм ги изживял. Изживял съм начина, по който бе излъган българкия народ, по който беше тероризиран. През 1947 г., като последна година гимназист, бях арестуван 16 пъти в Пиринска Македония, защото разлепвах афиши, позиви за измените към майката родина. А всъщност властващите извършваха най-голямото предателство – с милиция и оръжие принуждаваха българското население в Пиринска Македония да се нарича македонци. Сега, добре че нямат сила тези така наречени омовци! Този народ е обиден, този народ е засегнат както и сега.
В началото на нашата работа ние имахме отлични перспективи за работа в  Западните покрайнини и в други части, където има компактно българско население. Нямаме намерение и не е задача на “Мати Болгария” да предявяваме териториални претенции. Напротив! Ние искаме да запазим  нашето българско самочувствие, историческата памет и въз основа на това да създаваме една обединена  Европа. Така че ние не сме срещу глобализацията. Напротив – ние сме за нея, но моля ви се, не по принципа по който сега министърът без портфейл Божидар Димитров разпространява. Всъщност, той е човек, който е служил абсолютно на всички, както се казва фурнаджийска лопата.
В целият този преход и други външни министри нямаха чувството, което се нарича защита на националната кауза, защита на националното достойнство и интереси.

След 45 г. комунизъм и 20 г. преход мъртъв ли е патриотизмът на българина?

Смъртно е ранен! И от всички нас зависи възкресението му. Аз вярвам във възкресението. Вярвам, че и Христос не е възкресил Лазар, а вярата на Христос в безсмъртието и възкресението е възкресила  Лазар. Ние не униваме и не преставаме да се борим, без да вдигаме шум, макар от другата страна непрекъснато да ни убиват. В програмата на БНТ предаванията за “Мати Болгария” са заличени, вечните песни на България по националното радио също са заличени, няма гласност до всичко това, което вършим. Кажете дали поне веднъж националната телевизия е отразила шествието в Деня на народните будители? Никога не е направила това нещо. И това е целта – да се покрие всичко.
Аз не обичам да цитирам чужди посланици, защото нашата отговорност е наша отговорност и техните изказвания не могат да ми бъдат база за разсъждение, но завчера американския посланик Уоруик каза нещо много важно- че в България има една сервилна медийна политика. Така е ! Нашата преса не засяга българските национални въпроси. Нашата преса не отстоява  българската национална кауза.

Държи ли българинът на историческата памет?
Там е работата, че тя е скрита от него. Мога да ви кажа, че два пъти съм чул Божидар Димитров да казва по национаалната телевизия две големи историчеки лъжи. Първата беше, че Съветския съюз предложил на цар БорисIII Северна Добруджа, а той отвърнал, че тя не му трябва. Димитров може да е добър византолог, да е работил във Ватикана по незнам какви причини, може да е всичко друго, но историята на Третото българско царство той не владее, не познава. И нека се скрие в прахта, за да не говори неща, които са лъжи. Той не е видял изобщо документа на Аркадий Соболев, който е дошъл с ясни предложения до българския цар, но в тях не се споменава изобщо Северна Добруджа. Второто нещо – за да подкрепи българската позиция като единствената държава, която спаси всички свои евреи през Втората световна война, той развива теорията, че България е владеела във всяко отношение Македония и Беломорието. Абсолютно невярно! България е имала само временно изпълнение на административни функции, при което възможност да имат българско поданство са имали само българи, които по произход са такива. Това е според споразмението между Германското главно командване и България.

Патриоти ли са днешните политици?
О-о… Де да ги има. Ръце ще целуваме и на колене ще паднем пред тях. Но посочете ми един патриот от тях. Патриоти са, но в периоди преди избори. Тогава на човек сърцето да му да се разтопи! Не може да разбере как се е родил в такава страна, създала толкова много патриоти наведнъж. Включително и в ДПС. И те са патриоти. Аз, който съм живял така братски с турците и не съм непознат в България, питам как тази партия може да се нарича национална, когато тя един път не се опита, макар че твърдеше, че има огромно влияние в Анкара и дори смяташе, че пътя за Европа минава през Босфора, да защити българските интереси пред турското правителство. Един път не се опита! Лъжепатриоти колкото искате. Това е. Търговия на патриотизъм, търговия на родолюбие. Това е най-страшната измяна на родината си. Тези, дето правеха митинги, развяваха знамена и т.н. сега да сте ги чули някъде?

“Атака” ли имате пред вид?
Да. Да сте ги чули някъде? Ето това е страшното. За какъв патриотизъм да говорим. Патриотизъм търговски – за мен е конщунство към родолюбието и никога няма да го приема.
       
Какво трябва да е отношението към съседните ни страни? Кои са ни приятели, имаме ли душмани?
Погледнато през послдните 3 – 4 века, не мога да кажа за съседните ни страни, че са ни приятели, но това не ни лишава от възможността да имаме коректни отношения със всички тях. Ще спомена пак Божидар Димитров, който се отнася към мен много добре и благодаря за уважението му, изпраща ми книгите си като на българин N 1, но аз винаги казвам истината, та той казваше, че цялата работа е дайте да вкараме Сърбия в Европейския съюз. И тогава всичко ще се оправи.

Трябва ли да влезе Сърбия в Европейския съюз? А Турция?
Сърбия трябва да покаже ниво, за да влезе. Тя беше най-близко до Европейския съюз в периода на социалистическата диктатура. Защото имаше най-самостоятелна политика и най-широки връзки със Запада. Но цялата форма на циментирано мислене на сръбския шовинизъм ги накара да обърнат цялата историческа истина срещу себе си.
Мога да ви кажа, че те ще загубят единствените, които може би са импотентни  пред тях, и това са българите. Защото българите от Западните покрайнини се борят, а от тук не получават никаква подкрепа. Защото там има хора като Иван Николов, Марко Шукаров, Димитър Димитров, които се борят и живеят под угрозата всеки един момент да бъдат мишена на сръбската омраза.
Аз съм за приемане на Сърбия в ЕС, но първо тя трябва да покаже ниво, а за сега тя не е показала такова. Господин Младич къде се намира? Къде? Там се намира, но Сърбия го пази. Това са истини и те не могат да се премълчат. Нека да покаже качества, ниво и тогава, ако ние  ги подкрепим и трябва да ги подкрепим, то ще е с условие. Условие за създаване на културна и административна самостоятелност на българите от Западните покрайнини.
Същото се отнася и за Македония. Ето, там има различни народности, но малцинство българи няма. Е, трябва ли човек  да се направи на идиот, за да бъде поносим на измамата? Това са основни моменти, които играят и много голяма роля за нас.
Най-добри чувства и към Турция, обаче турците извършиха у нас един исторически геноцид, който не можем да подминем, да затворим и да забравим. Ние не искаме да отмъщаваме,това е вън от идеите на “Мати Болгария”. Имаше един министър от СДС – Димитър Луджев, който казваше “Е, Априлското въстание – махленска свада”. При това се пише историк! Човек да се хване за главата от историци. Като вземеш  Димитър Луджев, Божидар Димитров, директора на Института по история Георги Марков, като вземещ непрекъснато говорещия парламентарист, който отдавна е скъсал с историята – г-н Андрей Пантев може да се разберепо какъв начин можеш да работиш с тези историци за българската национална кауза.

Какво мислите за турските сериали, които от сутрин до вечер вървят по телевизионните канали?
Какво да мисля? Не съм ги гледал. Никога. Това е някакъв сладникав шербет, който аз няма да гледам, защото се занимавам със сериозни неща.

Народът ни обедня, огладня, битовата престъпност расте. Какво мислите за това?

Аз написах една книга” Червеният капитализъм” – там е казано всичко от начало до край. Червеният капитализъм е причината за обедняването, обезверяването, за лишаването на хората от чувство за достойнство. Много често на събранията, които правим с ученици и студенти, повече от 150 пъти годишно, ме питат защо избягаха толко хора от България. Казвам им, ако вие бяхте затворени в това училище 45 г. и изведнъж ви отключат, какво ще направите? Ще избягате. Това бе едно кощунство с  народа ни. Невероятна кал, в която се осигурява най-елементарното – храна, работа, здравеопазване.

Така беше, но че днес има гладуващи хора, които може би крадат на дребно или ровят в кофите за боклук, за да се прехранват си е факт…
А вижте какво ядат, яко ядат. Знаете ли в кофите какви хубави неща се хвърлят? Това ми го каза един пенсиониран учител. Кофите за боклук сега не са като тези от социализма, в които нямаше нищо. Проблемът сега е друг. Сега се яви една изключително мръсна експлоататорска класа, която смуче, граби, краде, убива и по този начин създава онова, което се нарича хаос. Хаосът е целта! Преди 9.9.1944 г. комунистите имаха един много умен принцип – колкото по-зле, толкова по-добре. И сега правят същото. Оформя се от една страна властта и от друга една подмолна мафиотска сила, която владее всичко с един капитал, за който не си е помръднала пръста, за да го притежават. Защото класическият капиталист работи и се изкачва нагоре. А тези са невероятни хищници.

Как гледат управляващите на сдружението “Мати Болгария”?

Винаги съм бил приветстван, това е вярно. Вярно е, че са се опитвали и са го правели по различен начин. Например г-н Първанов се опитваше да обсеби, което е неговия вкус може би и модел на поведение, патронажа върху Деня на народните будители. Не се съгласих, патрон на такъв празник може да бъде целият български народ. Независимо от всички доводи не го допуснах този патронаж.
И в провинцията ни уважават – всички кметове, независимо от цвета, ни предоставят салони за събрания. Същото е и с НДК – тук правим годишно по 118 чествания. А медиите не обелват и дума за това.

Управляващите днес подкрепят ли ви?
Никога не сме имали проблеми с ГЕРБ. Г-н Бойко Борисов ни помогна още като кмет.

“Мати Болгария” има комитети и извън страната, нали? Какви са целите им?
Тези комитети са там където има компактно българско население. Целта им е да се борят за правата на българите. Имаме международни успехи в това отношение. В Молдова например българският независим окръг Тараклия бяха присъединили към друг окръг. Ако се бяхме съгласили това да стане така нямаше да има нито българско население, нито български училища, всичко българско щеше да бъде ликвидирано както в Македония, Западните покрайнини, Беломорска Тракия.
Уважението е едно, борбата за правата е друго. В този смисъл в Молдова убедихме президента да признае, че има нарушени правата на българите и по този начин да си възвърнем Траклия. Най-голямата победа е тихата победа.
Имаме комитети и в Щатите, в Испания. Те работят напълно самостоятелно. Никакви пари от там насам и оттук нататък.

И накрая – ще се възроди ли българският дух?
Дълбоко вярвам в това. И всички години, които изживях , бяха с тази вяра. Надявам се и през тези, които имам да живея, докато онзи отгоре ми даде разрешение, до последния си дъх ще правя това и ще бъда в окопа на България. До последния дъх.

 


ПОСЛЕДНИ
ИНТЕРВЮТА:

РУМЯНА ЖЕЛЕВА : ТОВА, КОЕТО МЕ НАТОВАРВА В ПОЛИТИКАТА Е ЛИПСАТА НА
ПРАВИЛА

ЕПИСКОП ХРИСТО ПРОЙКОВ: СЕМЕЙСТВОТО ДНЕС Е ЗАСТРАШЕНО

AКАД. БЛАГОВЕСТ СЕНДОВ: ПРИЕМАНЕТО НИ В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е
ЕДИН
МНОГО ПОЛОЖИТЕЛЕН ФАКТ

ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ: МАСОВАТА КУЛТУРА Е МИТОЛОГИЯ

О.Р. ГЕН. ЦВЕТАН ТОТОМИРОВ: АРМИЯТА ДНЕС ОСТАВА В СЯНКАТА
НА
ПОЛИЦИЯТА

АНА ПАПАДОПУЛУ: ЧУВСТВАМ СЕ КАТО В РОМАН НА ДОСТОЕВСКИ

ВАСИЛ КОЛАРОВ-ВНУК: КАТО ГЛЕДАМ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ – ТО Е
ЧАЛГАТА

МАРГАРИТ ГАНЕВ: ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА НАУКАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ
АНГАЖИРАНИ С ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОЦЕСИ

КРАСИМИР РАЙДОВСКИ: С ВСИЧКИ НЕ МОЖЕШ ДА ИГРАЕШ

ДИМИТЪР БЪЧВАРОВ: ОТ КРИЗА СЕ ИЗЛИЗА ВИНАГИ С НОВИ ПРАВИЛА

СТОЯН АЛЕКСАНДРОВ: БЪЛГАРИНЪТ НЕ ОБИЧА НЯКОЙ ДА ПОЛУЧАВА
ПАРИ, МАКАР
ДА ГИ ЗАРАБОТВА

ГИНКА ЧАВДАРОВА: КРИЗАТА Е НАВСЯКЪДЕ – НА НАЦИОНАЛНО И НА
МЕСТНО
НИВО

ПЕТКО ОГОЙСКИ: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е ЛИПСАТА НА ЗАКОНИ, А НА ВОЛЯ
И ГРАЖДАНСКА ДИСЦИПЛИНА ЗА СПАЗВАНЕТО ИМ

ПРОФ. МАРИН ДЕВЕДЖИЕВ: ДО 10 ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ МОЖЕ ДА
СТАНАТ МАЛЦИНСТВО

АНТОН ТОДОРОВ: РАЗПОЛАГАНЕТО НА ПРОТИВOРAКЕТЕН ЩИТ Е ШАНС
ЗА БЪЛГАРИЯ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=3257

Posted by on юни 20 2010. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.