Петър Воденски: На път сме да извършим пълна глупост, шансовете на Бокова са големи!

Petar Vodenski
Русия удари не един, а три шамара – на Берлин, на София и на американските лобисти

 

– Посланик Воденски, по повод скандала Ирина Бокова-Кристалина Георгиева пуснахте шеговит статус във фейсбук: „Кой казва, че нямаме дипломация? Успяхме да скараме Москва и Берлин, сега остава да го извъртим в наша полза.”  Можем ли наистина да обърнем нещата в наша полза?

– Този статус наистина бе една шега, едно предизвикателство към моите приятели-дипломати във Фейсбук. А дали можем да обърнем нещата в своя полза? Разбира се, че можем, стига да знаем какво искаме. Но, за съжаление, на този етап не виждам какво е нашето – на България – желание. Освен да получим от Меркел няколко „джипки и минибуси” втора употреба, а с подобно мислене съвсем не съм оптимист, че ще стигнем до печелившо за нас решение. Древните са казали: „Бедно живее, бедно мисли”. Та и ние сега, вместо да видим реалните ни потребности и да се помъчим да използваме реалните си шансове, се радваме на няколко джипа от Германия, както диваците от книгите за географските открития са се радвали на стъклените мъниста, донесени от белите пътешественици.

– Кремъл открито заяви, че за кандидатурата на Кристалина Георгиева е лобирала Ангела Меркел. Това беше публичен шамар за Берлин. Обичайно ли е в дипломацията да се предприема толкова открито остър ход като официално изявление кой за кого лобира?

– Публичната реакция на Кремъл бе предизвикана от безпрецедентния опит на Берлин да ни бъде наложено отвън едно решение, което конституционно е само и единствено в прерогативите на българското правителство. С тази публичност бе, образно казано, ударен не един, а цели три шамара: един на Берлин, един на София, и един – завоалирано – на част от американските лобисти. Защото в САЩ част от истеблишмента подкрепя Бокова, но друга част е против и се стреми да провали нейната кандидатура.

– Стана очевидно, че Русия не приема българския еврокомисар начело на ООН – все пак Кристалина Георгиева е отчетлив привърженик на санкциите срещу страната. Без съгласието на Кремъл изборът е обречен. Защо въпреки това темата за Кристалина Георгиева не слиза от дневния ред? Искаме да се саботираме сами?!

– Нека погледнем малко по-навътре в нещата: в СС на ООН има различни интереси и те се прокарват с много дипломация. Сред постоянните членове на СС на ООН има такива, които са не против Бокова, а са за кандидати, които ще са по-малко независими от нея, „по-близо” до тях, особено в тези размирни за света времена. Една от тези страни (професионалните ми навици не ми позволяват да я назова публично), с традиционно много силна дипломация, прави всичко възможно да „спъне” Бокова – не защото е против нея, а защото иска друг да е начело на ООН. Без да навлизам в подробности, тук можем да наредим всяко парче от пъзела: калната кампания срещу Бокова от най-различни места, включително от България, подкокоросванията към други кандидати и подклаждането на мераците им, включително български, и т.н. Всичко това обслужва не българските, а чужди интереси.

– Подчертава се, че г-жа Георгиева имала силни лични амбиции за поста. Кой обаче подклажда тези амбиции? Само канцлерката Меркел?
– Меркел е загрижена не толкова за това кого ще изберат за Генерален секретар на ООН, тя по-скоро иска да се отърве елегантно, по европейски маниер, от сегашния български еврокомисар (който отговаря за бюджетните въпроси), а след Брекзит трябва да се преработва бюджетът на ЕС. Очевидно там има други, по европейскому „тънки” геополитически сметки.

– „Форбс” излезе със статия, в която се твърди, че Ирина Бокова е кандидатурата, която може да постигне компромиса между САЩ и Русия. Досегашното развитие на гласуванията дават сериозни аргументи в тази посока. С изключение на Антонио Гутереш другите двама кандидати преди Бокова при последното гласуване са така наречените мюрета, тоест пуснати са, за да се търси компромис. Излиза, че сме на път да провалим една наистина сериозна кандидатура. Защо? И съгласен ли сте с аргументите на „Форбс”?
– Шансовете на Бокова са големи, а за България това е една наистина историческа възможност. В момента имаме една българка-еврокомисар на много добра и благодатна позиция; имаме и един реален шанс втора българка да заеме много престижен и важен международен пост. Би било не грешно, би било пълна глупост – от страна и на правителство, и на отделни групи и личности – вместо да имаме и двата поста, да загубим и двата. В международен план ще ни се присмиват зад гърба. Бил съм посланик в различни страни и зная колко изискани са изказите на дипломатите по такива казуси на официални събития, но го казват така, че мен, като български представител, ме бодва сърцето за страната ми.

– Ако Кристалина Георгиева влезе в битката, България трябва да посочи нов еврокомисар. Този сюжет има ли място в колебанията около българската кандидатура?
– Вероятно има, но ако бях на мястото на сегашния ни еврокомисар, бих се замислил какво бих работил, след като загубя избора за шеф на ООН.

– В немските медии скандалът за лобирането на Меркел не е тема. До този момент самата тя не е направила изявление. Защо?
– Дори за една Меркел е трудно да коментира такова скандално нещо. Трудно е да се намерят годни за пред публиката аргументи за предприетия от нея сондаж на срещата на Г-20.

Таня Джоева

Епицентър.БГ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13285

Posted by on сеп. 12 2016. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.