ПЕТКО ОГОЙСКИ: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е ЛИПСАТА НА ЗАКОНИ, А НА ВОЛЯ И ГРАЖДАНСКА ДИСЦИПЛИНА ЗА СПАЗВАНЕТО ИМ

ПРОДЪЛЖАВАМ ДА ВЯРВАМ , ЧЕ БЗНС Е НАЙ-ИЗРАЗЕНАТА ЛЯВА ПАРТИЯ, КАЗВА ОЩЕ ПЕТКО ОГОЙСКИ

Петко Огойски е роден  1 ноември 1929 г. в село Огоя, Софийско.  Завършва гимназия в София. Занимава се с политическа дейност като член на БЗНС.  На два пъти (през 1950 г. и през 1962 г.) е осъждан и лежи е различни затвори и лагера Белене. Завършва семестриално Историко-филологическия факултет на Софийския университе.. Депутат от СДС (от квотата на БЗНС „Никола Петков”) в VII ВНС. През 1992-1993 е главен редактор на в-к Земеделско знаме. Член е на СБП, на СБЖ, на Българското историческо дружество и на Съюза на краеведите в България. Автор на трилогията:  "Записки за българските страдания". Днес живее, работи и твори в с. Чепинци, Софийско.

 
 

Господин Огойски, Вие сте известен и сред писателските, и сред журналистическите среди с поезията и с прозата си. Бих искала да Ви задам един твърде закъснял въпрос – какво Ви накара да напишете трилогията “Записки за българските страдания”?
Причината да напиша трилогията за мен е съвсем директна. Поради това, че като потомствен земеделец с убежденията на тази вековна и коренно народна организация, не можех да не попадна под ударите на една тирания, която след 9 септември1944 г. опита да продължи гигантския експеримент, на който бе подложен руския и други народи за изменение на генни заложби на човека, въвеждайки един режим, при който той престава да е член на някакво общество, а е една сива бурмичка, както често се изразяват журналистически, без право на собственост, без право на мнение или нещо друго, освен послушание пред тираничните разпоредби. А аз с мои приятели заради слово, спомени и други действия бяхме заловени, обвинени и осъдени. Бях осъден на 5 г. затвор. Това се случи когато бях войник във видинските казарми и оттам преминах през 4 затвора и лагер. След 5 – 6 години на свобода бях осъден втори път и лежах в Софийския и Старозагорския затвори.
В затвора, освен някой от оцелелите от народния съд, не бяха нито капиталисти-фабриканти, нито търговци, банкери или чифликчии т.е. класовия враг както се твърдеше. Там бяха хора, които със слово, с дело се обявяваха против тиранията – селяни, ученици, младежи, студенти, занаятчии, учители, свещеници. И още нещо – липсваше елитът на обществото – учени, писатели, журналисти, артисти, с някои изключения. Деветосептемврийският  стрес беше достатъчен, за да принуди тези хора да възславят и доказват безсмъртието на властта – няма нужда да чупиш сгъващото се… И това е, което ме накара да осъзная, че бедстващия народ е изоставен от своя обществен елит. И още от втората си година започнах своите затворнически “Записки…”, като се изчервявах в себе си, че се самоназначавам за една такава мисия. Жестоко щедра бе към мен съдбата, изпитах ужаса на шест затвора и два лагера. Но хиляди други преживяха много повече или… умряха в тях. Затова написах трилогията- със задължението на оцелелия.
Колкото до реминисценцията на заглавието – Захари Стоянов пише за неоспоримата национална борба /макар често и социална/, а моята трилогия е за оспоримата социална борба / често и национална , защото ни бяха превърнали в Задунайска губерния.

Как влязохте в активната политика в началото на прехода?

Обстоятелствата ме вкараха в политиката през 1989 г. Репресираните земеделци се събрахме на тайна конференция и възстановихме центъра и ръководството на БЗНС ”Никола Петков”. Това е тази част – 2/3 от БЗНС, която се опълчи срещу болшевишката тирания.

А защо не комунистическата?
Първо защото комунизмът е една неопровержима теоретическа идея – мечта, която е толкова неприложима, че застава срещу склонностите на феномена – човек. Тя не беше приложена и, проучвайки я, разбрах, че тя се използва от ловки властогонски групировки като идея – политически наркотик, в името на който се бориха и загинаха немалко честни човеци по света. И така –  през 1989 г. беше възстановен посечения от сталиниската брадва БЗНС, като 1/3 от съюза остана в Отечествения фронт, отказвайки се от идеите си, при пълната подкрепа на червената власт.
Както е неизбежно, в такива случаи на национална катастрофа, в която бе попаднала всъщност страната, и набрали за един месец повече от сто хиляди членове / симпатизант ни бе целия народ/ се коалирахме с антитоталитарните организации от дисидентите, в коалицията СДС.

Грешка ли беше коалицията със СДС?
Не е грешка, то бе неизбежно. А чрез нашата квота в Седмото велико народно събрание влязоха 35 души, включително и аз, като мажоритарно избран депутат.

Каква беше атмосферата във ВНС? Защо вашият проект за Конституция не бе одобрен?
Атмосферата беше работна, тъй като основната цел на ВНС беше приемане на Конституция, която да гарантира деморатично развитие на обществото. Всички партии внесоха свои проекти, включително и БЗНС”Никола Петков”, за разлика от казионния съюз, който узурпира с помоща на властите автентичното име на БЗНС. Проектите за Конституция бяха 17. Не се стигна до разглеждане на нашия проект, както и на другите, защото дейността на ВНС се водеше по общоприетите в света правила. Всички проекти на закони, както и на Конституцията, се разглеждат и подработват от  създадени за целта комисии. В случая конституционната комисия изработи един осреднен проект от предложените и много заемки от американската, белгийската и френска конституции. И при внасянето в пленарна зала се дебатира и прие именно този осреднен проект, върху чието начало вече 20 г. протича животът в страната ни. Е, имаше усложнения, някои смятаха, че е червена. Много се работи, много се мъдрува и считам, че без да е идеална, тя беше най-добрата възможна.

Някои политици пледират за ново ВНС, нова Конституция или поне ремонтирана. Прави ли са?
Не са прави. Защото у нас проблемът не е липсата на закони, а на воля и гражданска дисциплина за спазването им. Те се нарушават публично и никой не се обажда.

Вие бяхте член на националното ръководтво на Клуба на репресираните. Той съществува ли още?
Има го, обаче половината от членовете му, или починаха, или са на легло, или са с тояжка в ръка…

Някога бяхте главен редактор на в.”Земеделско знаме”…
Днес има три вестника – единият е автентичният “Земеделско знаме” на земеделците на Георги Пинчев, вторият “Народно земеделско знаме” на земеделците на Стефан Личев и третият “Народно земеделско знаме 21-ви век” на Анастасия Мозер.

Разпокъсан вестник, като разпокъсани земеделци…
Много обективни причини и фактори ни доведоха до това състояние. И най-напред този, че автентичният БЗНС беше толкова репресиран и интелектуално обезглавен, включително от продължителността на 45-годишната тирания, и дейците му останали живи от лагери и затвори, бяха вече 60-70-80 годишни… При това децата им, които биха могли да продължат делото, бяха лишени на времето от правото на висше образование.
Сериозен фактор се оказа и разгроменото българско село, откъдето произлиза нашата електорална опора. Ние, българите, се оказахме като едно теле, завързано цели месеци за забит за земята кол и едвам дишащо. На 10 ноември синджирът беше отпуснат с няколко метра, и то захласнато от свободата си, окопава, прегазва всичко, до което се докосне. Когато всичко на един народ е забранено и в един момент е позволено, този трус не може да не  бъде такъв, какъвто го виждаме у нас.
Причината за разпокъсването виждам и в идейната разлика между нас – земеделците и партньорите от другите партии на СДС. Имаше уплаха от нашата численост и от нашите идеи – ние сме против капитализма и социализма, за регламентирана, трудова, а не безкрайна частна собственост. И още нещо – да се определи максимумът частно богатство, което отделният човек може да притежава, вписано в 25-те принципа на БЗНС, които са идейната ни конституция. А колегите от СДС нямаха други идеи, освен един живот – поза на западните образци, несмущаван капитализъм и лозунга “Все по-малко държава в стопанската област”, с което ни атакуваха като прикрити комунисти. Въпреки, че 83% от борците против болшевизма са именно от БЗНС. С подобни идеи и червените загубиха. Продължавам да вярвам , че БЗНС е най-изразената лява партия.

Да, но къде сте? Няма ви…
Но и левите БСП се топят. Те днес са свръх богати и по скоро от СДС дори се приспособиха към капитализма.

Госпоин Огойски, Вие сте потомствен земеделец. Как така в публичното пространство Ви обявиха за привърженик на “Атака”? Как от земеделската идея минахте към националистическата?

Не съм член на “Атака”, не съм и бил – подобно твърдение е несъстоятелно. Но ми допадат някои от тяхните идеи по националния въпрос.

Споменахте идеята на СДС за по-малко държава в стопанската област. Как мислите, Бойко Борисов и  ГЕРБ ще възстановят ли държавността?

Мисля, че опитите му са искрени и общонародополезни, но цялата ГЕРБ засега е един порив към доброто на България, който трудно ще бъде траен, тъй като носителят му е повечето в лицето на харизматичният му водач, а членската маса носи белезите на всички партии, в които е била до сега. Искрено желая успех.


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ПРОФ. МАРИН ДЕВЕДЖИЕВ: ДО 10 ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ МОЖЕ ДА СТАНАТ МАЛЦИНСТВО

АНТОН ТОДОРОВ: РАЗПОЛАГАНЕТО НА ПРОТИВOРAКЕТЕН ЩИТ Е ШАНС ЗА БЪЛГАРИЯ

ВАЛЕНТИН ВАЦЕВ: БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕХОД Е ДЪЛЪГ СКОК ВСТРАНИ

БОЙКО СТАНКУШЕВ: ПОВЕДЕНЧЕСКИ ВСИЧКИ ПАРТИИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 12 -13 Г. СА ДЯСНО ОРИЕНТИРАНИ

ПРОФ. ДРАГОМИР ДРАГАНОВ: ВИНАТА СИ Е И В САМИТЕ НАС

ПРОФ. МАЙЯ ГРЕКОВА: НЕ МИСЛЯ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ТОЛЕРАНТНИ КЪМ МАЛЦИНСТВАТА

ДУХОМИР МИНЕВ: ПОДОХОДНОТО НЕРАВЕНСТВО ОКАЗВА УБИЙСТВЕНИ ЕФЕКТИ

ЕВГЕНИЯ ЖИВКОВА: ТРЯБВА ДА СЕ ГЛЕДА ПО-РАЗУМНО НА ПОЛИТИКАТА И ДА СЕ СЛЕДВАТ НАБЕЛЯЗАНИТЕ ЦЕЛИ

ДОЦ. ГЕНОВЕВА МИХОВА: ДЕМОГРАФСКАТА ПРОБЛЕМАТИКА СТАВА ВСЕ ПО-ЗНАЧИМА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2989

Posted by on мар. 2 2010. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.