ПЕТАР КОЛЕВ: МАКЕДОНСКИЯТ ВЪПРОС ПОПАДНА В РЪЦЕТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ГО СЪЗДАДОХА

ТОВА, КОЕТО НАПРАВИ БТВ С „МЮЗИК АЙДЪЛ”, ПОЛИТИЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ НЕ МОЖАХА ДА НАПРАВЯТ ЗА 20 ГОДИНИ

НЕ ТРЯБВА МАКЕДОНИЯ ДА СЕ ПОДКРЕПЯ  НА ВСЯКА ЦЕНА

Петар Колев е роден през 1986 г. в Щип. В момента завършва право в Юридическия факултет на СУ”Св. Кл. Охридски”. Член е на управителния съвет на македонските организации – СМО. Изрично отбелязва, че името му се пише с А, а не с Ъ.
 

Г-н Колев, много български младежи учат на Запад. Вие защо предпочетохте  да получите  висшето си образование в България?
Българското общество изобщо не познава българската общност в Македония, не знае какво означава България за хората там и най-важното не може да оцени нивото на образователната си система.
За съжаление в родната ми държава, родното ми място, образованието е под всякаква критика, все още не може да се освободи от комунистическите си нрави. Хора като мен, които са с изтъкнат български дух и българско самосъзнание, трудно могат да влязат в каквото и да е учебно заведение в Македония.  И затова и за да получат по-добро образование идват в  България.
Моята фамилия е съвсем българска – Колев, а на всичко отгоре съм и от Щипско Ново село. Такива хора са неудобни за властимащите. Като малък желанието ми беше да стана военен, но човек като мен трудно можеше да влезе в такова учебно заведение. Осъществи се второто ми желание – да уча право. В Македония правото се ръководи от по белградската школа, а в момента виждате Белград на какво ниво е. Смятам избора си за правилен – да уча в една европейска страна, която се развива, а и съм българин.

Какво е вашето лично отношение към България?
Много е трудно човек да отговори еднозначно. Когато чуя България стават твърде емоционален. Може би любов, освен позитивни чувства и възможност за развитие. За мен това е България – началото и краят.

Защо според вас има толкова много антибългарски настроения в Македония?
Причините затова българското общество малко познава. Веднъж завинаги трябва да се разграничат три неща: македонската държава, народът, който живее там и  македонските медии. В Македония вестниците и телевизията, с аудиторията, която имат, трудно могат да се издържат сами. От създаването им през 1991 г. с парите на Тито, според стария български принцип: „Който плаща той поръчва музиката”, лесно може да си обясните на чии интереси служат. Всички знаем за интереса на Сърбия към Македония – да не загуби тази част на Балканите. Затова настройват хората срещу България, опитват се с много пари, поръчкови статии, учебници, книги, вестници да разширяват пропагандата си. Но истините започват да излизат на бял свят. Навремето в Македония, като част от Югославия, са дошли военни, сръбска администрация. Съвсем нормално е тези хора да поддържат антибългарска политика. Но не това е важното. Отговорността на България са българите, онази част от хората, които не четат тези вестници, не обръщат внимание на поръчковите статии. Това са българите в Македония, които по неофициални данни са около 300-350 хиляди – хора с българско самосъзнание, с български корени. Вече над 100-150 хил. от тях са и с българско гражданство.

Възможно ли е целта на това гражданство да са само паспортите, които дават възможност свободно да се пътува по света?

Не, целта не са паспортите. И най-лесното доказателство, с което ще се аргументирам, е следното: в Македония в момента, особено в Щип, 20 % от колите са с български номера. Бих запитал – кой кара тези коли, ако собствениците им са в чужбина? Има и такива разбира се, които заминават. В страната в момента икономическото положение е катастрофално, Македония е изолирана. Но ще кажа така: хората, които искат или вече са взели българско гражданство, се чувстват българи.

Ние българите подкрепяме Македония във всяко отношение. Подкрепихме желанието й да влезе в ЕС. Друг е въпросът, че в Европа прецениха, че не е готова…
В Македония живеят 650 хил. албанци, над 150 хил. сърби, над 100 хил. турци. Повече от половината от населението няма нищо общо с българския корен. Крайно време е България да си преразгледа политиката към Македония и да защити своите хора там. Да защити българите. Не да подкрепя на всяка цена Македония, защото в крайна сметка там има, да речем 15-20 % от населението, които са българи. България е длъжна да преразгледа политиката си, за да ги защити.
Македонци – това е едно сложно понятие. Има македонци родени в област Македония, други родени в държава Македония. Едните окачествяват себе си като българи, другите като македонци. Някъде около 1 млн. са хората, които имат някаква връзка с понятието македонци. Пак казвам, трябва да се правят ясни разграничения между македонци с македонско самосъзнание и българи, които се окачествяват като македонци, защото са родени там.

Влияе ли се македонската култура от сръбската?
Разбира се, че е повлияна и се влияе. И няма как иначе – това е 120 годишно влияние на Белград. Всички пари, които идват в Македония, по отношение на култура, издаване на книги, развитие на медии и т.н., са оттам. За мое  огромно щастие българската общност все още си държи на своите ценности, все още не е повлияна толкова много, че да се промени коренно.

Стъпка напред ли беше по отношение на културата съвместното издание на „Мюзик айдъл 3”? Александър и Боян плениха българската публика…
Това, което направи БТВ с „Мюзик айдъл” политиците от България и Македония не можаха да направят за 20 години. За пръв път в Македония една телевизия излъчваше предаване на български език и при това български медиен продукт. То показа, че в България не се пее само попфолк.  В Македония започнаха да получават някаква представа затова каква е българската култура и т.н. През времето, когато течеше конкурсът, много близки на Александър и Боян видяха България отблизко, видяха отношението на българите към тях. Това е едно начало, което оттук нататък трябва да се поддръжа. Хората от двете страни на границата могат да станат приятели, да имат общи цели, общи състезания. Според мен това е единственият начин, единственият път – общи проекти в областта на културата, на спорта, на образованието. Крайно време е да се стоплят отношенията.

Нали не смятате, че Магдалена спечели, защото е българка?
Не, разбира се. Боян е добър певец и артист, но и Магдалена беше на изключитено високо ниво, с огромен талант. Боян просто в един момент се изразходва от гледна точка на изпълнение. За него гласуваха и от България, а за Магадалена фенове от Македония. Хората надхвърлиха бариерата на някакъв квазинационализъм.
Гледах проф. Божидар Димитров в шоуто. С негова подкрепа се възстановяват важни паметници в Македония – военното гробище до Дойран, преди седмица един нов паметник в Неготино. Това е един от малкото историци, който активно пише и говори по македонския въпрос. Обвиняват го, че бил комунист, а той от професионална гледна точка най-малко се е повлият от комунизма. Знаем, че плод на комунизма, на Коминтерна  е „македонската нация”. Димитров е човекът, който е отдал 80% от времето, от дейността си на въпроси свързани с Македония. Същият е доц. Пламен Павлов. Така или иначе България никога няма да се отърси от македонския въпрос, но ясно и гласно трябва да се каже: в Македония има българи, тези хора трябва да придобият българско гражданство, тези хора трябва да устояват човешките си права. България стои зад тях. Когато това стане много неща ще изглеждат значително по-добре. За съжаление българите в там не чувстават българската подкрепа.

Играе ли някаква роля ВМРО в този смисъл?
Когато преди години Красимир Каракачанов стана председател на ВМРО имотите на организацията бяха прехвърление на една фондация, на която той също е председател. Получи се така, че хората, които са били членове на организацията не могат да претендират за имотите. Парите от наемите се харчат за политическа пропаганда, за скъпи коли, разни услги и нито една стотинка не се отделя за македонската кауза, за македонския въпрос. Това е истината.
Дойде ред една организация, която е била твърдо антикомунистическа, твърдо против Държавна сигурност, да се ръководи от ченге, доносник на 6-то управление на ДС. Това е реалността. Македонският въпрос попадна в ръцете на тези, които го създадоха. Той е сложен там да разпилее македонската енергия, да разпилее енергията на бежанците от Македония. Последните избори го доказаха. Красимир Каракачанов, заедно с „Гергьовден” взе 2.25% от гласовете. А в България сигурно има стотици хиляди бежанци от Македония, само че те не го подкрепят. ВМРО като организация се опитва да се занимава с политика, макар че никога досега не е била политическа. Ще цитирам Тодор Александров, който навремето в казъл: „Далеч от партиите”. В момента се случва точно обратното и Каракачанов, който е работил срещу македонските организации, е неин лидер. Това е уникален парадокс.

Вие какъв сте по убеждение?

Националдемократ. Нацията е най-голямата ценност за мен. В България харесвам партиите, които имат отношение към съществени национални въпроси. Например въпроса за българите в чужбина. И още въпроси, които трябва да са в дневния ред на всяка една партия – здравеопазване, образование.


Последни интервюта:

КОСТАДИН ЧАКЪРОВ: БЪЛГАРИЯ Е БОЛНИЯТ ЧОВЕК НА ЕВРОПА

НАУМ ШОПОВ: НЕНАВИЖДАМ ФАШИЗМА И КОМУНИЗМА

ВЕЛКО ВЪЛКАНОВ: ВЪРНАХА СЕ ЮПИТАТА И НИ РАЗГОНИХА ФАМИЛИЯТА

ЕВЕЛИНА ГЕОРГИЕВА: ТРЕВОЖИ МЕ ПРОФАНИЗИРАНЕТО НА ЖУРНАЛИСТИКАТА

ДЯНКО МАРКОВ: СРЕДНИЯТ БЪЛГАРИН Е НЕДОСТАТЪЧНО МОРАЛЕН, ИНФОРМИРАН И ДЕЙСТВЕН

ЖОРЖ ГАНЧЕВ: КАДРОВИЯ И ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА СЕГАШНАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА Е ИЗЧЕРПАН

ГРИГОР ЛИЛОВ: В МОСКВА СЕ КОРЕНИ СИЛАТА НА ДОГАН

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2323

Posted by on юни 15 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.