Пендаровски и Силяновска в битката за „Вила Водно“

„Вила Водно“ е резиденцията, от която президентът на Република Северна Македония упражнява своите правомощия. Кой ще бъде нейният господар в следващите пет години предстои да разберем вечерта на 5 май, освен ако не се стигне до провал на изборите и провеждане на нови в следващите месеци. Това безспорно ще бъде най-лошият и непредвидим сценарии за страната.

До балотаж на шестите президентски избори се стигна, след като на 21 април нито един от кандидатите не събра над 50 % от гласовете на всички регистрирани гласоподаватели в избирателния списък. При гласували общо 755 655 души или 41,79% Стево Пендаровски има 323 709 гласа или 42,84 %, Гордана Силяновска 319 224 гласа или 42,24 % и Блерим Река 79 921 гласа или 10,58 %, недействителните бюлетини са 32,811 или 4,34 %. Така до втория тур на 5 май стигат първите двама кандидати. За да има избран президент на втория тур трябва да гласуват поне 40% от избирателите. Ако това условие не е изпълнено се провеждат изборите отново. Политическата обстановка в страната е такава, че това ще доведе до политическа криза и предсрочни избори за парламент. Засилване на фрагментацията и разделението в страната, да се постави под въпрос настоящата и конструкция на съществуване, устройство. С оглед отказа да бъде обявен бойкот на изборите този сценарии е малко вероятен.

            Противно на очакванията на първия тур общият кандидат на управляващите СДСМ и ДСИ Стево Пендаровски не успя да вземе една комфортна преднина от поне 25 – 30 000 гласа пред  кандидата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска. Разликата от 4 485 гласа между първите двама кандидати, които отиват на балотаж е изключително малка. Страната остава силно разделена. Няма да бъде пресилено да се каже, че Хриситиян Мицкоски от ВМРО-ДПМНЕ е нанесъл поражение на Зоран Заев от СДСМ, но е рано да се смята за краен победител, докато не минат изборите на 5 май.

            Залагането в предизборната кампания на отворения европейски и евроатлантически път на страната не доведе до желания резултат за Стево Пендаровски. Преспанският договор е приет нееднозначно в македонския сегмент, за разлика от албанския. Остава се впечатлението, че са предадени интересите на страната и този договор е можело да бъде сключен при по-добри условия за страната. Забелязва се известно разочарование сред избирателите по отношение на резултатите от управлението в страната. Липсата на икономически резултати, на борба с корупцията и престъпността оказаха своето влияние. Самият Стево Пендаровски събра с близо 2 450 гласа по-малко от първия тур на изборите от 2014 г. ВМРО-ДПМНЕ нанесе поражение в общини на СДСМ, където преди това на местните избори беше претърпяла поражение. За ВМРО-ДПМНЕ тези избори отварят вратата към предсрочни парламентарни избори, с надеждата да бъдат спечели от тях и да се върнат на власт.

            Коалиционният партньор в правителството на СДСМ албанската ДСИ не съумя да активизира своите избиратели или не пожела да го направи за първия тур. От друга страна албанските избиратели гласуваха за Река, които имаше подкрепата на опозиционните албански партии от Алианса на албанците и Движението БЕСА. Двете формации максимум имат около 50 000 избиратели, останалия вот идва като принос на самият Река, който съвсем заслужено се похвали, че за него са гласували във всички общини.  

По традиция ключови за победата във втория тур се оказват гласовете на албанците. Безспорно вероятността да отидат към  Стево Пендаровски е много по-голяма, отколкото към Гордана Силяновска. Лидерите на албанските партии призоваха да се гласува в името на членството в НАТО и присъединяването към ЕС. Зад този призив може да търсим намесата на посолствата на САЩ, Германия и Франция. Остава да се види доколко този призив ще бъде последван с мотивация да се ходи до урните и гласува. Без това да се случи няма как да се осъществи разликата от 100 000 избиратели в полза на Пендаровски, за която говори Заев. По-голям резерв от избиратели имат СДСМ и ДСИ, отколкото ВМРО-ДПМНЕ, но ключов момент е мобилизацията на периферията да гласува. Колкото е по-ниска избирателната активност в албанските райони, толкова по-голяма е вероятността Силяновска да е победител и обратното, колкото е по-голям там, то победата е за Пендаровски.

Големият брой недействителни гласове е притеснителен сигнал тъй като при малка разлика ще постави под въпрос победителя на изборите. От тук оспорване на резултата и протести.

Победа на 5 май на втория тур на Гордана Силяновска също отварят пътя на страната до предсрочни избори, а и до политическа криза. От ВМРО-ДПМНЕ не крият претенциите си да ревизират договора от Преспа, въпреки че се обявяват за членство в ЕС и НАТО. Това може да постави целият процес под въпрос и забавяне, както и силно противопоставяне от една страна вътре в македонския сегмент, а от друга страна между македонския и албанския. Не са изключени при такъв сценарии радикални действия и по-големи претенции от страна на албанските формации към кантонизация. Залогът от изборите на 5 май не и никак малък. ВМРО-ДПМНЕ е запазила значително влияние. Залага на противопоставяне и краен македонизъм. СДСМ започва да среща трудности и да се сблъсква с разочарование. Независимо от всичко Стево Пендаровски си остава фаворитът за краен победител и нов стопанин на „Вила Водно“, макар и не толкова лесно, както се предполагаше преди два месеца.

В страната на 21 април съвместно с президентските се проведоха и три частични избора за кмет на община. В Дебар кандидатът на ДСИ Хекуран Дука спечели изборите още на първият тур с 4 106 гласа срещу Арбен Аголи от „Алианса за Албанците“ с 3 834 гласа, при активност от малко над 50 %. В Охрид се очертава втори тур между кандидата на СДСМ, който е и временен градоначалник Константин Георгиевски, който събра 13 037 гласа и кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Митре Милошевски с 10 614 гласа, при гласували общо 28 118 избиратели.  Интересното е, че в президентският вот в Охрид надделя Гордана Силяновска с 13 257 гласа срещу 12 470 гласа за Стево Пендаровски и  900 гласа за Блерим Река. В Ново село също ще се проведе втори тур, след като за кандидата на ВМРО-ДПМНЕ Николчо Стоилков гласуваха 2 753 избиратели или 49,61 %, докато за кандидата на СДСМ Никола Андонов получи подкрепата на 2 693 избирателя или 48,53 %, при 103 недействителни гласа или 1,86%. Близо около 30 гласа не стигнаха на кандидата на ВМРО-ДПМНЕ за да се обяви за победител на първия тур.

Борислав Ангелов и Яница Георгиевска

5 май 2019 г.

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16276

Posted by on май 5 2019. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.