Паул Луиф: Дясното – новият център в Австрия

Докато разговорите за съставяне на правителство в Австрия, след проведените в неделя парламентарни избори, все още не са започнали, преобладаващият извор на безпокойство в международната преса е, че Австрия зави на дясно. Най- вероятният вариант за бъдещо управление на страната, коалиция между Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата, обаче изглежда не тревожи гражданите на страната, нито австрийските политолози.

 Спокойствието и неутралната позиция, с които се посрещат резултатите от тези избори, са отразени в позицията на доцент Паул Луиф, дългогодишен преподавател във Виенския университет в катедрата по политология, специалист по европейските въпроси и сигурност. Според него Партията на свободата в никакъв случай не е крайно дясна партия, а една популистка партия със социални икономически възгледи. Доц. Луиф не изключва за възможен и варианта за бъдещо управление на страната от коалиция между Австрийската социалдемократична партия и Партията на свободата. Евроскептицизмът на партията на Кристиан Щрахе не е пречка според него партията да се коалира с една от двете големи партии в Австрия, а централизмът форсиран от Брюксел е добре да бъде омекотен.

Интервю на Мирослава Димитрова с доц. Паул Луиф

Доц. Луиф, изненадан ли сте от резултатите на изборите ?

Не бих казал, че съм изненадан. Социологичните поручвания проведени преди изборите предсказаха резултатите доста точно. Ново е разбира се, че най-силната до сега партия, Австрийската социалистическа партия, вече не е най-силната политическа сила в страната. Винаги, през времената на голямата коалиция между Социалисти и Народната Партия, Социалистите са били по-силната партия. И разликата със социалистите на тези избори е значителна. Това е необичайно.

В Гермнаия, най-силната традиционна партия, Християн Демократичния Съюз на Ангела Меркел победи, в Австрия социалистите загубиха, на какво се дължи това според Вас?

Първо, лидерът на Народната Партия и създател на новото Движение, Себастиан Курц, колкото и да е млад аргументира много добре в полтическия дискурс. Също така, той може много добре да разговоря с обикновените хора. Има позтивно въздействие върху тях. След това, Народната Партия фокусира върху тема, която все още се възприема от хората като много важна – темата за миграцията и бежанците. Той възприе риториката на Партията на Свободата за тази тема, докато Зелените и Социал демократите я игнорираха.

Как виждате бъдещето на социал-демократите в Австрия?

Политическото бъдеще на досегашния канцлер, Кристиян Керн не е разклатено. Социал-демократите всъщност получиха толкова гласове, колкото и на миналите избори през 2013г. При една възможна коалиция между Наордната партия и Партията на Совбодата, може би Кристиян Керн би се оттеглил от политиката в среден или дългосрочен план. При една евентуално коалиция между социал демократите и партията на свободата, нещата биха изглеждали по друг начин. Скандалът, който стана с „мръсната кампания“, водена от социалистите и скандалът около бившият водач на предизборната и кампания, Тим Зилберщайн, който беше арестуван в Израел поради съмнение за пране на пари, навредиха значително на резултата от изборите. Но от друга страна, австрийската държаван телевизя, ОРФ, беше в голяма помощ на социалистите, тъй като нейното ръководство е близко до партията и намали вредата, като лансираха мнението, че по време на избори всеки се опитва да очерни конкуренцията. На този провал на предизборната кампания на социалистите се дължи от части увеличаването на подкрепата за Себастиан Курц, чиято партия обикновено губеше подкрепа към края на предизборните кампании в миналото.

Какво ще бъде според Вас бъдещето правителство на Австрия?

Себастиан Курц има възможността да избира. Не е вероятно да има отново голяма коалиция, тъй като двете партии не могат да работят заедно, постоянно се блокират една друга и не могат да стигнат до общи решения. Коалиция между Социалисти и Партията на свободата би била проблематична, тъй като основата на партиите не желае подобна коалиция. Най- вероятният вариант остава коалиция между Народната Партия и Партията на свободата.

Наблюдаваме ли в момента завой на дясно в полтиката на Австрия?

Победата е на десните движения. Зелените загубиха значително и няма да могат да влязат в парламента по всяка вероятност. Петер Пилц, който е бивш лидер на Залелните и участва в изборите като независим кандидат, мина границата от 4% за влизане в парламента, но той има по-либерлни позиции. Народната партия спечели и много от гласовете на представената в миналия парламент Партия на Франц Щронах, която този път не участва в изборите. Но не виждам залитане в дясно или в крайно дясно. Ситуацията не е толкова драматична. Партията на свободата стана по-силна, но това е една национална и в основата си социална партия. Въпреки, че в партията има две икономически течения – либерално и социално. Но по принцип това е една популистка партия.

Какви са очакванията Ви за позицията на бъдещето правителство към Европейския Съюз?

Не мисля, че при една колация между двете десни партии ще има проблем в позицията към ЕС. Себастиан Курц е изразено про –европейски настроен, но и Партията на свободата са доста гъвкава по този въпрос. Може би така е добре, ЕС не трябва да става прекалено централизиран. ЕС е едно френско изобретение, а французите не са запознати добре с федерализма.

19.10.2017

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13594

Posted by on окт. 19 2017. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.