Павел Шопов : Първанов е като магаре между атове

ВСЕ ПО-ЯСНИ ЩЕ СТАВАТ ПРОТИВОРЕЧИЯТА И НЕПРИМИРИМИТЕ КОНФЛИКТИ МЕЖДУ  ЕВРОПА И САЩ

Павел Шопов е роден в Пловдив. Има висшо юридическо образование, а по професия е съдия. Депутат от 36-то и 37-то НС от СДС. Определя себе си като първия депутат християн-демократ в български парламент. Смята за съдба участието си в АТАКА.

Едно интервю на Теодора Куцарова

Местните избори – Как гледате на тях – сами или ще търсите съюзници?
Гледаме изключително сериозно – като на предстоящи избори. Чисто политологически най-важни, най-съдбоносни и решаващи са тези, които са предстоящите избори. Сега предстоят местните избори, гледаме на тях много сериозно, защото това ще бъде първото реално влизане на АТАКА във властта, на местната власт, която е не по-малко важна от централната власт. Гледаме на тези избори хронологически за нас като четвърти избори поред. Целта на едни избори е не само да се спечелят определен процент или места от номинираните кандидати, било то за общински съветници или кметове, второто значение на тези избори ще бъде структурирането и развитието на политическата сила АТАКА, с това тези избори в това отношение имат много голямо значение, да довършим изграждането на конструкцията на АТАКА, тя е вече създадена в центъра, в областите, в общините, да продължим нейното разширяване по малките населени места, т.е. да работим за мрежовото изграждане на партията. Местите избори в Пловдив ще са стратегически. Какво да очаква статуквото в града от АТАКА?
Ще нарушим статуквото, което е много порочно, аналогично на  порочното статуквото в държавата изобщо. В Пловдив очакваме да постигнем това, което постигнахме преди две години на парламентарните избори, да пробием крепостта на местната пловдивска мафия, която е нещо ужасно и докара Пловдив до много тежко състояние като град, като община, Пловдив се намира в най-тежката ситуация, в която сигурно не е изпадал от десетилетия, благодарение на некадърното и престъпно управление на поредица от кметове и общински съвети. С резултатите, които ние получаваме на проведените досега три избора, като се почне от изборите през 2005 – именно от президентските избори до сега, АТАКА със сигурност, мога да кажа, че ще бъде на балотаж и ще има реалните шансове за избор на кмет. А що се касае до броя на общинските съветници, надявам се да имаме най-голямата група общински съветници, ако не най-голямата, то поне втората по брой. А в София?
За София се отнася същото. Поначало като ме питате за местните избори в Пловдив, може би трябваше да тръгнем от по-общото, от стратегията на местните избори на АТАКА изобщо. АТАКА ще участва активно на местните избори със свои кандидати  за кметове, които ще водят и съставените партийни листи от общински съветници на партия АТАКА. Изключения могат да бъдат направени единствено в смесените райони и то с една единствена цел. Да се попречи на човек на ДПС да стане кмет и да не получи мнозинство на общински съветници. Така че в някои смесени райони като Кърджали, като Разград, там формулата ще бъде гъвкава и ги призоваваме всички други политически сили, от нормалните партии, да направят всичко възможно да се попречи на противоконституционната ДПС да спечели отново кмет или мнозинство на общински съветници. Тази формула означава, че по споразумение, кандидатът за кмет може да е и от АТАКА.Как гледате на Бойко Борисов? Той ту Ви подава положителни сигнали, ту Ви напада?
Това е прост въпрос. На Бойко Борисов трябва да се гледа като на Бойко Борисов. Моята прогноза е, че той ще има един – два електорални избори на успеха, след което, както много други герои, ще премине в политическото небитие. Така че по отношение на Бойко Борисов, трябва да се гледа с спокойствие. Просто политическа формация и човек, който няма кауза, който не може да се определи какъв е, не може да има здрава база, на която да гради за дълго и да има добра перспектива.Срещата на Джордж с Георги какво означава за втория?
Този въпрос има много аспекти. Най-важното за мен е, че посещението беше протоколно за радост на, както я наричаме, глобалистката шайка в България. Една интерпарламентарна, интерпартийна, интермедийна и изобщо група хора от всички области, хора от медиите, хора от бизнеса, ръководени от един център, хора с глобалистки възгледи, които бяха в истинска еуфория, просто тези хора бяха в пика на своята кариера, на своя живот, нещо което не е ново за България. Познато ни е, между нас казано, от моето поколение, от посещенията на другаря Брежнев. Ние от АТАКА не обвиняваме Буш. Нашите упреци и нашите критики са отправени не толкова към президента Буш, който си е президент на САЩ и на народа си, нашите критики са отправени към тези, които го посрещат правейки плонжове, метения…които се държаха като киряк-стевчовци, които се държаха като типично колониална администрация. Буквално беше комично това роболепие, същите тези, на които бащите, или самите те и бащите и дядовците по същия начин посрещаха другаря Брежнев. Така че едни посещения и разговори, включително с президенти и лидери с президенти са били винаги полезни, ако участвуват отговорни държавници и политици. Но такива явно в България няма и затова тази визита на президента Буш се оказа ялова за България, аз не виждам какви ще бъдат положителните последици. Тази визита е еднопосочна улица, еднопосочна в смисъл за американския национален интерес, а що се касае до българския национален интерес полза няма.

Ще има ли отрицателни ефекти?
Разбира се, че ще има отрицателни ефекти с това набутване и тези позиции полуясни, полунеясни, полу като позиция официална на България за мнения и становища, за ракетни щитове, за „независимо” Косово. Това не са въпроси, които по този начин трябва да се дискутират, да се изказва мнение, да се изказват становища и по тези и други въпроси. И не Буш ще реши проблемът с медицинските сестри в Либия. Буш е най-големият враг на Кадафи, едва ли ще може да постигне резултатът при едни консултации и преговори по този въпрос, но тук и Буш и неговите български фенове, меко казано, ще се опитват да си присвоят един успех, при решен въпрос, едва ли не, да му бъде преписан. До голяма степен политиката на България е причина за този проблем и за съдбата на тези мъченици, защото от АТАКА не веднъж сме казвали, че това не е съдебен процес, а политически въпрос и България бива репресирана заради политиката си.

Може ли Първанов да се окаже в ролята на магарето между двата големи ата, които се ритат?
Да. Той се държи точно като магаре. И то не по принуда магаре, той сам се поставя в тази роля, имам чувството, че дори му е приятно да бъде в тази роля. Един политик трябва да се държи достойно, президент особено… Но той е просто удобен за американската страна, защото той  е гузен, той е гузен предвид фактът, че е агента Гоце. Той се опитва да играе някаква смешна и двойна игра с руската страна, но тези игри не минават, те са елементарни, така че той наистина е магарето между атовете, които се ритат, а те се ритат в момента, много сериозно, както се вижда. Но не е въпроса за магарето Първанов, а въпросът е за това, което България губи от неговите недалновидни грешни ходове, изказвания, изцепки, бих казал.

България губи геостратегически, България губи регионално, България губи пред европейските си съюзници. Все по-ясни ще стават противоречията и непримиримите конфликти, които ще възникват, но ще бъдат завоалирани от Европа и САЩ, касае се до два различни противоречиви центъра на световна власт, така че този флирт и това отдавна заиграване с български политици, американската страна, в никакъв случай не се харесва на европейските ни партньори, макар и те да си замълчават и да се правят, че не виждат това, което българските политици правят. Неминуемо това, което видяхме през тези 24 фамозни часа на пребиваването му в България, ще се отрази на отношенията с Русия, с арабските страни, то се отразява вече в тази връзка и с Кадафи. Отразява се на България, защото се затвърждава възникналото мнение от преди няколко месеца, че България е била най-верния съюзник на Москва някога, сега се превръща в най-верния съюзник на САЩ в Европа или както галено ни наричат – пуделът на Буш. Така че от всичко това България губи, а това посещение беше, за да бъде привързана още по- здраво България към колесницата на глабализма, новият комунизъм, защото тези две идеи –  глобализма и комунизмът в крайна сметка са едно и също. Комунизмът като идея, на която водещ беше Съветския съюз, сега глобализма, идея, на която са водещи САЩ, които са от един генезис.

Вие вече имате трима депутати в ЕП. Какво се случва там? Следите ли работата им?
Това, което се случва е изключително сърдечното посрещане на нашите депутати от другите наши съидейници от парламентарната група на „Идентичност, традиция, суверенитет” е и влизането им най-активно в работата на ЕП. Една от темите, които мога да уловя веднага е нашата работа по установяването на истината, най-после истината, макар и след години, защото това има огромно значение във връзка със затварянето на реакторите на АЕЦ Козлудуй, нашите депутати вече са достигнали до извода, че не е имало решения на европейската комисия, което се премълчава. Това в една нормална държава, при една отговорна политическа класа и медии в България, би трябвало да предизвика грандиозен скандал и вълна от възмущение. Тук се касае за едно лице – Другаря Ферхойген, който е представил…, всъщност е една откровена лъжа, за да се стигне до този страхотен удар за България и българското общество и икономика, като тепърва ще следват последиците и негативните резултати. Те ще се видят отскоро време.

Един от тези евродепутати е Слави Бинев. Той каза ,че е един от евентуалните кандидати за кмет на София. Вие как гледате на това?
Скоро време ще се даде отговор на този въпрос, защото от скоро време, както за София, така и за другите градове ще започнем да показваме съдържание на предлаганата формула, която изложих като технология. Т.е. ще започнем да посочваме имената на нашите кандидати и да се започне работа по кампанията.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?
Това е малко в интимната сфера… Когато човек започне да отговаря и какви книги чете, това е нещо като да започне да отговаря на въпроса какви жени предпочита. Минал съм отдавна във времето на чисто художествената литература. Например романите на Пабло Куелю или на модните автори. Чета само и чисто политологическа, политологически книги, както и исторически, история. На това съм фен, на исторически книги. Разбира се, предпочитам си българската история и то определени епохи. И православна литература, книги, които си купувам от едно място в София, там ги има, най-много книги има долу  в подземието на руската църква в София, където е гроба на Св. Серафим, там е може би най-богата православна книжарница като сбирка.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:
АНДРЕЙ ПАНТЕВ: ПРОМЕНИТЕ У НАС НЕ СА УНИКАЛНИ, А САМО ФОРМАЛНИ
ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ: БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ Е ДАЛИ МАСЛАРОВА ЩЕ БЪДЕ СМЕНЕНА ОТ НЯКОЙ СИРЕНАРОВ
БОРЯНА ДИМИТРОВА: РАЗБИТ БЕШЕ МИТЪТ ЗА ТВЪРДИТЕ ЯДРА
МЕГЛЕНА РУСЕНОВА: МОБИЛИЗИРАЛИ СМЕ ЕКСПЕРТНОСТТА, МЛАДОСТТА И ЕНЕРГИЯТА СИ ЗА УСПЕХ
България тази година ще плати повече пари за членство, отколкото ще успее да усвои от фондове

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=251

Posted by on юни 14 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.