ПАВЕЛ КЪРЛЕВ: ИМА ОБЕЗУМЕЛИ ПОТРЕБИТЕЛИ И МАЛКО ИМ ТРЯБВА, ЗА ДА ПРЕВЪРТЯТ

ГОДИНИ НАРЕД ТОПЛОФИКАЦИЯ-СОФИЯ НЕ ИЗПЪЛНЯВАШЕ ЕДНО ЗАКОНОВО ЗАДЪЛЖЕНИЕ – ДА СИ ПРИБИРА ПАРИТЕ НАВРЕМЕ

Павел Кърлев е роден на 23 май 1946 г. в София. Завършва ВМЕИ, специалност „Технология на машиностроенето”. От 1993 г. е изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България.

 

Г-н Кърлев, какво се случва с цените? От днес (1 юли) отново тръгнаха нагоре – газ, ток, топла вода, парно…
Най-неприятното, в конкретния случай, е че те ще повлекат след себе си и другите цени. В момента, в който започват да коригират цените на енергоносителите, и то като увеличение, всичко се отразява на останалата продукция в страната. Но за нас въпросът е, защо зачестиха тези увеличения. Спомяняте си, през месеца април имахме едно друго, подобно, увеличение. И защо непрекъснато с всяко повишаване ни подготвят за следващото увеличение. Още през 2012 ще има ново, защото сегашното било малко, представете си! И всеки път се разиграва една и съща сценка, че производителите на енергоресури искат ново увеличение и изведнъж на бял кон се появява спасителят ни Иванушка – Юнакът, който казва: увеличението няма да бъде 10 %, ще бъде 2 или 3… Но аз задавам въпроса – тези 2-3 или 5 % дали са икономически обосновани? Това е през годините непрекъснатият проблем, който дискутираме с регулаторния орган – Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.
В цял свят в подобни органи са представени различните субекти на пазара – стопанските производители, потребителите, браншовите и разбира се държавата, която арбитрира всички спорове. Това е в Англия, Германия… навсякъде по света. Докато при нас тази комисия е структурирана от едни държавни чиновници. Какво може да очакваме от тях? Ами, в никакъв случай аз не мога да разчитам да защитят моите интереси.
Забележете, цените на нощната тарифа на електроенергията щяха да скочат с 10 % с оправданието, че видите ли трябва да спасяваме Топлофикация. Къде е тук регулацията? Следователно се изпълняват някакви корпоративни интереси.
За момент да се върнем на април месец. Тогава казаха, че се налага увеличението, защото трябва да бъде отразена инфлацията. Аз твърдя категорично, че във формулата, в инструкцията, в методиката на определяне цените на електроенергията такъв критерий няма. И то просто няма как тя да се калкулира. В момента, това, което ни се сервира много пъти е без логика. Газта (във всички учебници е записано) съставлява 70 % от цената на топлинната енергия. Не може в по-малка пропорция или точно обратното да се увеличи цената на топлинната енергия. В много случаи, примерно, газата се увеличава с 3 %, а топлото със 7 % и нагоре. Няма икономическа логика.

При тази ситуация с непрекъснато растящи цени, ние, средностатистическите потребители, как да живеем?
Хубав въпрос. На енергоносителите просто няма как , при тази обстановка, да опонираме, освен с мотивите, които изложих по-горе. В много от случаите, когато имаме алтернативни решения, вече мислим, че е въпрос на поведение – гражданско и потребителско – да се преборим, когато усещаме, че някой продължава да лъже по този начин, само, че по-брутален.
През 2001 година предрекохме нещата, които точно сега виждаме в изпълнение. Народът малко ни гледаше като извънземни, когато обяснявахме, че дяловото разпределение не може да издържи. Но то всъщност реши няколко неща. Първо, събраха се много пари от хората, ей така в името на заблудата, която системно набиваха – видите ли, ще може сами да регулирате потреблението. Оказа се, обаче, че това нещо не става. Цялата система заработи на принципа – каквото ни подадат долу, ние го плащаме, дори с цената на лишения. Системата беше въведена без да бъдат създадени другите неща, които всъщност я обуславят. Когато вие намалите потреблението долу, в абонатната станция не се намалява притокът на енергия. Затова хората спират радиаторите. И стигнахме до едно положение (говоря за Топлофикация-София), когато се признава, че над 60 % от абонатите не плащат, защото се убедиха, че някой не е коректен.
Правя веднага една съпоставка. През 2002-2003 същите проблеми започнаха във Варшава, но там на третрия месец нито един варшавянин не отиде на касите. Излязоха 5-6 човека по телевизии, преса, зададоха въпроси затова как се формират сметките. На първия месец не получиха отговор. На втория месец също. На третия никой не си направи труда да плати. И тогава, лека му пръст, прездидентът Лех Качински (беше тогава кмет на града) захлопна вратата на тяхната Топлофикация с думите: „Моите граждани не желаят услугата при такива условия”. Сега Варшава възстановява абонатите си с ред други неща, по един цивилизован начин, а не както тук при нас. Много хора, през 1999 година си разкачиха радиаторите. Защото усетиха, че не могат да издържат на тези цени. Впоследствие се измислиха сградни инсталации, суми мощности, за да им се вземат пари за нещо, което те не получават. Това е незаконно! Когато се въвеждаше такса „Сградна инсталация” през 1999 година на една голяма маса седяха хората, които трябваше да вземат решението и тогава експериментът, за да се установи колко трябва да е таксата, се водеше от един доц. Калоянов. Бяха обследвани 12 сгради. Калоянов предложи таксата да бъде 10 %. На въпроса: защо трябва да е 10, а не по-ниско, отговорът беше, че така по-лесно се смята. Това беше достатъчно основание Върховният административен съд, с протокол от това заседание, да отмени процента, като технически необоснован. След това много спешно бе строен парламентът, който буквално за седмица гласува поправка в закона, тъй като таксата „Сградна инсталация” беше въведна с една наредба, която можеше да бъде атакувана във ВАС.
И в Закона за енергетиката, който създава тези проблеми, за които говорим сега, всъщност има някои противоконституционни постановки, които развързват ръцете и удовлетворяват някои корпоративни интереси.

Какво ще правим от есента, когато ще се повиши и минималната работна заплата?

Хубаво е да се повиши, но… какво следва оттук нататък е другото нещо, което ще разберем, когато започнем да сърбаме тази попара. Няколко десетки са документите, където разни плащания, такси и т.н. са свързани с минималната заплата. Като се започне от заплатите на депутатите, от таксите, като стигнете до Джи Питата и т.н. Това са неща, които неиминуемо на този хубав факт, че си позволяваме да вдигаме доходите си, на останалите хора ще донесе проблеми.

При вас винаги има много големи опашки от хора. От какво най-вече се жалят те?

Най-острият проблем е топлинната услуга. Защото, освен недомислията в закона, който се опитваме да оборим пред министър Трайков, при това с конкретни предложения, с които някак може да се облекчи и тушира проблема, има и чисто административни недомислия, които водят до т.нар. обществена истерия.
Години наред Топлофикация-София не изпълняваше едно законово задължение – да си прибира парите навреме, макар в закона да беше записано, че ако за 2 месеца не си платите сметката може да ви се прекрати топлоподаването. Много хора искаха да прекратя тази услуга, но Топлофикация им отказваше – имате неплатени сметки и докато не ги платите услугата не може да бъде прекратена. Така се натрупаха 160 млн. лева неплатени сметки, а може и да са повече. Това са пари, които никога не могат да се съберат. Никога! От тези пари 2/3 са погасени по давност, защото има хора със задължения от 1999 година. Сега това става остър проблем и за това, че Топлофикация започна да рови в архивите на съда. Осъдени са някои потребители за по 200-300-500 лева, но съдът не е събрал тези пари. Тези дела са вече архивирани. Кой съд в света позволява някой да му бърка из архивите, да вади изпълнителни листове от 1999 година насам и да ги предявява на потребителите? Заради този нездрав апетит на Топлофикация – дайте да вземем – много хора пострадаха, след като не знаеха към кого да се обърнат. Тук ще кажа няколко много лоши думи за банките, които накараха пенсионерите, майките и т.н. да си взимат парите на дебитни карти и да оставят хората без пенсии, без детски. И тук е ролята на банките, които допуснаха частни съдебни изпълнители да блокират подобни сметки.

Смятате ли, че българите сме почтенни платци? Има хора и то не малко, които имат пари, ползват услугата отопление, но не плащат и то без разумни аргументи. Просто чакат да мине погасителният срок.
Добре го казахте. На фона на огромната маса хора, които нямат финансов ресурс, каквото и да правят с 200-300 лева пенсия, трудно ще покрият и една вноска. Има и хитреци, които буквално крадат съседите си. Преди време бяхме провокирани от един телевизионен репортаж. Възрастна жена се беше наредила на опашка за пенсията си, след което отиде на гишето на „Топлофикация”. На въпроса на журналиста как ще плати парното, след като таксата е по-голяма от пенсията й, възрастната жена обясни, че носи още 7 лева от дома си. Това са многото хора, които плащат. А хитреците познават много добре законите и грешките на Топлофикация и се възползват от тях. Но аз питам този, който, според закона, след 2 неплатени такси, трябва да откачи радиаторите, къде е?
С много дребни манипулации, ще годе технически грамотен човек може да открадне от съседа си. Много лесно ще познаете хитреците. В момента в който се съберете в кооперацията и решите да прекратите договора с Топлофикация, те няма да бъдат съгласни, първи ще възразят.

Защо не се премахме погасителната давност за „Топлофикациите”?
Аз съм сигурен, че 50 % от тези, които не плащат, в момента, в който разберат, че няма погасителна давност ще тръгнат да търсят други начини по които да издължат сумите. В момента кой е този луд, който ще подпише подобно предложение за разсрочено плащане, след като 2/3 от сметката му е погасена по давност.
Тези, които прокарват законите и вземат административни решения направо побъркват гражданите. Сигурно сте чували, че тук, пред Федерацията на потребителите, се стреля, вадят се ножове… Идват хора обезумели и малко им трябва, за да превъртят. Преди време една възрастна жена, която още през 1998 г. си откачила радиаторите, беше понесла туба с бензин да се пали, защото от разпределително дружество решили да и сложат топломери. На нищото! И така да й начиславят топлоенергия.

 


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: ПАКТЪТ ЗА ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

КОНСТАНТИН РАНГОЧЕВ: ТЕЖКИЯТ ЖИВОТ ВОДИ ИЛИ ДО ПЪЛНА МОРАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ, ИЛИ ДО МОРАЛНИ ВИСОТИ

ЮЛИЙ ПАВЛОВ: НЕТОЛЕРАНТНИТЕ НИКОГА НЯМА ДА СТАНАТ МНОЗИНСТВО

ОТЕЦ СТЕФАН: ДА СЕ ДАВА ПРИОРИТЕТ НА НЕЩО, КОЕТО, ОПРЕДЕЛЕНО, НЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО Е ПРИНЦИПНА ГРЕШКА

ВЕСЕЛИНА РАШЕЕВА: ИМАМ ТРЕВОЖНОТО УСЕЩАНЕ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е НА АВТОПИЛОТ

ПРОФ. ЕМИЛ ХОРОЗОВ: УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЯМАТ ВИЖДАНЕ ЗА ПРОЦЕСИТЕ В НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО

ВАСИЛ ПЕНЕВ: КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ДЕБАТИ СА НЕНАВРЕМЕННИ, РАЗФОКУСИРАНИ И ПРИНИЗЕНИ

ИВАН ЧАЛЪКОВ: НЯКЪДЕ ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА ОТИВАТ ЗА НЕЛЕГАЛНИ ПЛАЩАНИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА

ПЕТЯ ШОПОВА: ПРОБЛЕМЪТ ЗА ПАРТНЬОРСТВОТО И ДО ДНЕС СТОИ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ ЖИВОТ

МАРТА СУГАРЕВА: В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДОРИ И ИНСТИТУТ, КОЙТО ДА СЕ ЗАНИМАВА СЪС СЕМЕЙСТВОТО

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=3964

Posted by on юли 2 2011. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.