ПАВЕЛ ЗАРИФУЛИН: ТУРЦИЯ НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ПРИЕТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

pavelzarifullin1ЕВРОПА НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА ГАРАНТИРА СИГУРНОСТТА И СУВЕРЕНИТЕТА НА АРМЕНИЯ

Павел Зарифулин е писател есеист. Директор на Центъра за съвременно евразийство „Лев Гумильов“ в Москва, който има клонове в Азербайджан и Киргизия. Интервю за в. Кавказ.

Как, според вас, ще се развият отношенията между Евросъюза и Армения, след решението й да влезе в Митническия съюз?

Отношенията ще се развиват по линия на търговията. В Брюксел ще казват: „Хубаво е да плюете на този Евразийски съюз, с нас е по-добре и по-интересно“. Ще се увеличава потокът на финансиране на арменски опозиционни партии чрез различни фондове, а също и арменски фондове, които пропагандират европейската идентичност, европейската култура и европейското право, свободи.

Това е голямо изпитание за Армения, но от друга страна Армения няма никакъв друг изход. Защото Европа никога няма да даде на Ереван някакви гаранции. Могат да заявят, че ще включат Армения в каквито си искат съюзи, организации, „източни партньорства“, но Европа никога не може да гарантира сигурността и суверенитета на Армения. Това може да направи единствено Русия, Организацията на Договора за колективна сигурност, Евразийския съюз. Арменското ръководство и арменският народ прекрасно разбират това.

Как се промени отношението на Евросъюза към Турция след огромният корупционен скандал в правителството на Ердоган?

Това е старата песен за отношенията между Европейския съюз и Турция. Те 50 години си пеят едни на други с различни тонове. Основната цел е да се работи с Турция и тя да се използва за собствени икономически, геополитически работи, но никога няма да бъде приета в ЕС.

Колкото до демонизацията на Турция в очите на европейската общественост, то тя активно ще се поощрява от европейските медии. Ще казват: „Знаете, че турците са корумпирани. Ето, моля, това е поредното доказателство. Турците са непригодни за Европа, виждате, че там корупцията процъфтява“.

Но всъщност, турците могат да бъдат по-големи европейци от чехите, например, или унгарците, от гледна точка на рационалността, от гледна точка на икономически успехи. Тук отново се сблъскваме с някои двойни стандарти на европейското общество по отношение на други пространства и други култури. Не си струва да ги ругаем затова, защото Европа си има своя цивилизацията, със свои културни кодове. Русия има своя цивилизацията със свои културни кодове, а Турция е самостоятелна, не прилича на нищо друго. Просто ние, експерти, журналисти, политолози, сме длъжни да спрем на гледаме на света през тези розови очила. Трябва просто да разберем, че всичко негативно, което се излива върху Турция в европейската преса, говори, че имат само една цел – Турция никога да не влезе в Европейския съюз.

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8636

Posted by on ян. 27 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.