Отношенията между албанските и македонските политически партии в Република Северна Македония

Амир Шабани

Амир Шабани, експерт по международни отношения и дипломация от Република Северна Македония

Специален анализ за Общество

Република Северна Македония, като единствената бивша югославска република, която успя да се опази от войните при разпадането на Югославия, често се представя от чужденците като светлина на надеждата в Западните Балкани. Въпреки това, междуетническите отношения в държавата, особено тези между македонците и албанците, като последните съставят около 24.3% от населението (според последното преброяване, което се обяви през март тази година), са били слаби. Отношенията между македонците и албанците отдавна са проблематични. Но, с настъпването на демокрацията, репресията постепенно отслабва и правителството на РСМ сега се представя и от албанците, дори има албанци, които са достигнали до позицията на заместник министър-председател. Албанците в РСМ имат своите политически партии, редовно участват на изборите, заемат около една четвърт от местата в парламента и държат няколко министерски поста. Въпреки това, понякога те не са достатъчно представени в много сфери, включително местното самоуправление, правоприлагащите органи и армията и се жалват, че са обект на хронична дискриминация в ежедневния живот.

През 2021 г. във вътрешната политика имаше много разделителни линии и диалогът често беше напрегнат както в партиите, така и между етническите лагери. Въпреки това, политическата поляризация се намали постепенно, най-видимо в компромиса между СДСМ и „ВМРО”-ДПМНЕ за осъществяването на националното преброяване на населението.

Политическият пейзаж на Северна Македония е стабилизиран основно още от края на една криза, продължила през последните години на мандата на бившия министър-председател Никола Груевски. През по-голямата част на следващия период, Зоран Заев (СДСМ), ръководи правителството в коалиция с Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) и няколко по-малки партии. На парламентарните избори на 15 юли 2020 г., СДСМ на Заев участва заедно с албанското движение „Беса” – първата предизборна коалиция в страната между една голяма македонска партия и една албанска партия и се яви с една платформа, ориентирана към реформите. Кампанията на „ВМРО”-ДПМНЕ се концентрира основно в политиките на идентичността и критиките спрямо Преспанското споразумение. Лидерът на партията, Християн Мицкоски, твърдеше че едно правителство на „ВМРО”-ДПМНЕ ще се оттегли от двустранните споразумения с България и Гърция, въпреки че някои анализатори бяха скептични, че партията би направила това, ако е в правителството. Наблюдателите на изборите ги описаха като честни и добре организирани сред едно нарастване на случаите на COVID-19, но отбелязаха един враждебен тон и липсата на съществени политически дебати.

Редовните местни избори, проведени през октомври миналата година, донесоха убедителна победа на опозиционната партия „ВМРО”-ДПМНЕ, която сега контролира повече от половината от всички общини в страната. Резултатите от изборите доведоха до оставката на министър-председателя и на лидера на СДСМ Зоран Заев и оттеглянето на една от малките албански партии, „Беса”, от правителството. Заев, по време на своя мандат, успя да определи един про-демократичен курс за Северна Македония, но в края загуби народната подкрепа заради корупционните скандали и общата неспособност за установяване на върховенството на закона. Изборите бяха мирни, но имаше случаи на групово гласуване, на купуване на гласове и сплашване на избиратели, които се разследваха официално в няколко случая. Това развитие доведе до силно разочарование сред населението с представянето на традиционните партии и, може би, едно открито пространство за промени в партийния спектър.

През ноември миналата година, „ВМРО”-ДПМНЕ, „Съюзът за албанците”, „Алтернатива”, „Беса” и „Левицата”, учудващо обявиха, че са създали крехко парламентарно мнозинство, което цели да свали правителството, но в крайна сметка излезе едно безуспешно действие след като един депутат от „Беса” се оттегли в последната минута. Като следствие, министър-председателят Заев ръководи правителството до края на годината и преговаря за включването на „Алтернатива” на мястото на „Беса” в кабинета преди да се оттегли от своя пост. СДСМ избра нов председател през декември, предпочитания от Заев и бивш заместник-министър на финансите, д-р Димитър Ковачевски, който пое мандата за формирането на правителство в края на годината. Така, страната влезе в 2022 г. с нов правителствен кабинет, ръководен от Ковачевски, съставен от СДСМ, ДСИ и „Алтернатива”. Очаква се правителството на Ковачевски да продължи политиките на Заев.

През 2021 г. страната успя да реализира дълго чаканото национално преброяване на населението, което за последен път се осъществи преди почти две десетилетия, съответно през 2002 г., с едно провалено преброяване, започнало и прекъснато през 2011 г. заради междуетническите неразбирателства. Броят на македонците и на албанците е един основен социалнополитически въпрос в страната. По-късните резултати показаха, че населението в страната е съставено от 58,4 % македонци, докато 24,3% се идентифицират като албанци.

2021 г. отбелязва 20-годишнината от въоръжения конфликт в страната и последващите преговори между македонските и албанските политически лидери, които доведоха до подписването на Охридското рамково споразумение. Това споразумение трансформира символичния характер на държавата към обща „собственост” между македонците и албанците и предприе политики, които целят привличането на последните в държавата, както и използването на албанския език в държавните институции, квалифицирано гласуване в парламента и по-справедливо институционално представителство.

Често пъти албанските партии са играли съзидателна роля във формирането на правителство след изборите или в одобряването на законодателството; тази позиция помогна на албанските лидери да преговарят за определени въпроси като езиковата политика и представителството (понастоящем, албанци заемат висши политически постове, включително председателя на парламента, министъра на външните работи и министъра на финансите). Силната подкрепа на албанските депутати за членството в НАТО и в ЕС беше критична за законодателното приемане н Преспанското споразумение. Въпреки това, албанските лидери споменават като предизвикателство продължаващото недостатъчно представителство в политиката – особено на най-висшите нива на управлението и неравенствата на пазара на труда, социално-икономическите резултати и достъпа до публичните източници. Някои промени на политики, които са от полза за албанците и другите малцинства, включително последните нормативни актове, които разширяват употребата на албанския език, причиняват остра реакция сред македонските националисти.

Що се отнася до формирането на правителството без участието на албанците в РСМ, едно такова нещо би било неуспешно и нереализируемо, защото неучастието на албанските политически партии в правителството би означавало разрушаване на държавата. Няма правителство на РСМ без участие на албанци в него. Албанският народ в РСМ, през последните две десетилетия, достигна една висока степен на политическата култура. Албанците в РСМ, също както и целият албански народ на Балканите, през годините на кризата в района, следвайки една миролюбива и конструктивна политическа философия, засвидетелстваха една политическа зрялост от висока степен. Всичко това – във функция на запазването на мира и на стабилността в района и на неговото демократизиране. Албанският въпрос в РСМ преживя фазата на еманципацията, на утвърждаването и на интернационализирането.

Албанските политически партии в РСМ трябва да се убедят да продължават своето участие в политическия живот на държавата, защото тяхното оттегляне, даже и от минимално възможния демократически дискурс, би представлявало един голям удар върху перспективите за оцеляването на Северна Македония, с опасни последици за регионалната стабилност и гарантирането на мира.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16965

Posted by on май 24 2022. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.