ОТЕЦ СТЕФАН: ДА СЕ ДАВА ПРИОРИТЕТ НА НЕЩО, КОЕТО, ОПРЕДЕЛЕНО, НЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО Е ПРИНЦИПНА ГРЕШКА

ЖИВОТЪТ СТАНА ОЩЕ ПО-НЕСПРАВЕДЛИВ, МНОГО ПО-НЕСПРАВЕДЛИВ И ИМА МНОГО ХОРА, КОИТО БУКВАЛНО БЕДСТВАТ

НЕ МОЖЕМ ДА ИМАМЕ НАЙ-НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ В ЕВРОПА И ДА СЕ ОБЯСНЯВА КОЛКО Е СТАБИЛНА ИКОНОМИКАТА НИ И ДЪРЖАВАТА –  МНОГО ЦИНИЧНО И НЕЧОВЕШКО

ВСЕ ПОВЕЧЕ СИ ЗАДАВАМ ВЪПРОСА ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМ. КАК ДА ГЛАСУВАМ КАТО НЯМА НИКАКЪВ ИЗБОР, КАЗВА ОЩЕ РУСЕНСКИЯТ ДУХОВНИК

 

Отец Стефан (светско име Стефан Стефанов) е роден на 4 февруари 1952 година. Завършва богословие. Депутат от СДС в 36 и 37 Народно събрание. Свещеноиконом на храм "Свети Николай Чудотворец" в Русе. Църквата се намира срещу католическия храм "Свети Павел от кръста” , където служи падре Валтер.  Преди години двамата свещенници организират на улицата съвместна сбирка на православни и католици на излизане след Великденска литургия, каго това се случва за пръв път у нас. Папата Йоан Павел II изпраща специален поздрав и подаръци на двамата духовници. Дотогава съвместно честване се е правило само веднъж в света в малък град в Испания.
 
Снимка: Ася Пенчева
 
 

Защо един известен в Русе и в страната депутат, и то виден демократ загърби политиката и даже престана да се интересува от нея?
Ние хората от ранната вълна, даже не бих казал на политиката, а на обществените процеси на ново национално възраждане, както ги възприемахме тогава, бяхме длъжни да се включим в тези процеси, защото те бяха заредени с много надежда, с много позитивна енергия, с много очакване, с  много ентусиазъм, с много любов и ако останеш встрани от всичко това, значи си предател, значи си  духовен мъртвец. В това бяхме убедени тогава. Постепенно нещата се промениха и политиката се изкорести. В нея вече се влиза с една първоначална миза, както се става митничар у нас. От там нататък е като на митницата- осребряваш. Аз обичам да чета форумите в интернет, по този начин правя социологическо наблюдение на обществото и виждам хора, които бяха активно участващи в процесите след 89 – 90 година, по време на Виденовата зима, когато народното събрание беше обсадено от протестиращи, които искаха промяна, всички тези хора бяха излъгани, техните надежди  не се оправдаха и всички тези хора днес не искат да чуят за политика. Аз съм един от тях. Един мой приятел се изразява така: „Не аз оставих СДС, СДС остави мен”.

Можем ли да кажем, че партията Х  или У излъга хората, или че идеологията „Х” се оказа не идеология, а сметка и затова нещата у нас не вървят?
Аз мисля, че идеите, които изповядваше Съюзът на демократичните сили в началото бяха позитивни и градивни и освен това бяха реализуеми в огромната си част. Аз съм посещавал стотици събрания в зали с по неколкостотин човека и пред тези хора аз стотици пъти съм обяснявал какво ще направи СДС  като дойде на власт и как това ще промени техния живот.  Аз съм убеждавал хиляди хора с доводи и аргументи в които аз съм бил убеден. Аз и досега съм убеден, че  тези идеи не са въздухарски и неосъществими

Какво попречи на тези идеи да се осъществят?
Ние не  бяхме подготвени за тази мутренска приватизация, за това съсипване и разрушаване

Но това стана именно по времето на Костов.
Да, и преди това. Именно при Костов придоби мащаби, именно при Костов стана генералната подмяна на седесарите по дух със седесари на мизата, на интереса.

Значи костовизмът излъга хората?
Да, точно така стана.  Новата вълна седесари, които се вляха в СДС, когато партията дойде на власт, изгониха седесарите по дух и опорочиха идеята. Тогава СДС, колкото и много да направи, а аз не мога да си кривя душата и отчитам, че от всички правителства досега най-много полезна работа свърши правителството на Иван Костов, това правителство свърши една огромна поразия – унищожи ентусиазма, енергията и вярата на тези седесари, които бяха по митингите, те се почувстваха излъгани. А ключовата фраза, с която Костов дойде на власт беше „Няма да ви излъжем”.

Но и тогава и сега имаше и има и други партии, хората и от тях се отдръпнаха, а за това едва ли трябва да виним Кoстов.
Тези процеси важат и другите парти и за новите, включително и ГЕРБ.

Не мислите ли, че Царят много решително отблъсна хората от политиката, уби духа им да участват активно в обществените процеси?
Да, аз бях монархист с дълбоки и принципни монархически убеждения, които с идването на царя рухнаха. Тази клиентелистка политика, тази политика, която не се съобразява с народа, въпреки, че клетвата , която се полага при встъпването във власт е в името на народа, а народът е най-последното нещо на което се служи от страна на тези, които дърпат конците, на които се плаща, на Великите сили и на по-малко великите сили и на кого ли не…  Дълго време бях привърженик на идеята за задължително гласуване,  защото негласуването е всъщност участие в гласуването по пасивен и негативен начин. Чрез негласуването при разпределение на процентите наливаш вода в чужда мелница. Досега все съм гласувал, и напоследък насила, сам съм се насилвал. Но все повече си задавам въпроса За кого да гласувам. Как да гласувам като няма никакъв избор. На практика все едно и също се върши. А важното, което трябва да се върши не се прави. 

Защо се изкривяват според Вас тези процеси, толкова ли човек е лош дълбоко в същината си?
Не, защото се даде възможност да става така. Обикновените хора, очакваха като се отстрани лошото от комунизма на негово място да се настани честност и справедливост, да няма привилегировани хора както при комунизма. Едни да живеят бедно, други богато, защото са добили богатството си по нечестен начин, по политически начин. Точно това не се промени. Животът стана още по-несправедлив, много по-несправедлив и има много хора, които буквално бедстват. Аз мога и да не бедствам, но когато днес видя днес десет човека да ровят в контейнерите и моят дух се счупва, духовно бедствам.

Казахте, че важното не се върши, кое е важното според Вас сега?
Не може при такъв скок на цените в последните месеци да се замразяват заплатите и това да се обяснява с бизнес аргументи. Това е свръх цинично. Не можем да имаме най- ниското заплащане в Европа и да се обяснява колко е стабилна икономиката ни и държавата. Много цинично и нечовешко. И няма избор за гласуване. Никой не прави реална стъпка. Хубаво е да се правят магистрали, разбира се е по-хубаво да караш по магистрала, а не по улица с дупки, но да се дава приоритет на едно нещо, което определено не е най- важното е принципна грешка. Защо се прави това? Идва ми на ум една причина – защото от там, от магистралите може да се краде. Може да има и други причини, но тази изпъква най- ясно и веднага.

Смятате ли, че предишните парламентарни състави от демократичните партии работеха по- добре?
Ами като гледам СДС какъв кандидат за президент ми предлагат да избера…, никак не мога да се изкажа ласкаво за работата на СДС в сегашния парламент .

Ще помислят хората , че другите партии работят по-добре от СДС, при ДСБ също не е цветущо, да не говорим пък за БСП. При коя политическа сила упадъкът е най-голям?
Безспорно при СДС. Но спрямо това, което беше, спрямо идеите, докато при другите партии спрямо какво да говорим. При БСП упадъкът е по рождение, самите им идеи  са упадъчни. Докато СДС беше висок полет, големи надежди, затова говорим за упадък на тези надежда.

Смятате ли, че отварянето на досиета спомага за по-добър политически климат у нас. Законът за досиетата сложи всички в един кюп с надпис „доносник”, от офицера- разузнавач зад граница до доносника на Шесто?  Стана известно, че срещу самия Вас са писали  доноси преди 10 ноември…
Разбира се има разлика, но не това е важното. Важното е ,че законът закъсня и то поради съпротивата на хората от ДС. Сега след като нещото е закъсняло се почват споровете за доброто ченге и доносниците. В края на краищата  и ченгетата на една лоша власт са лоши ченгета.

Сега, след като загърбихте политиката, къде намерихте пристан?
Реших, по-точно полека-лека осъзнах, че по-правилно е да  се работи в една малка общност, каквато е нашата енория и благодарение на това в нашия храм „Свети Николай Чудотворец” се създаде една общност от млади, образовани, интелигентни и активни хора, които изповядват грамотно вярата си, общуваме с подобни общност от чужбина и от страната, разбира се. По този начин постигаме най-важното, това което политиката не успя – променяме средата в която живеем, в нашите мащаби. Това, което искаме да се случва го правим в тези мащаби. Очаквах същото това да стане чрез политиката в по-големи мащаби, но уви това не стана. Затова смалих мащаба и ефектът е реален. Ето тези дни очакваме протестанти от една енория в Холандия от градчето Далин до германската граница, които искат да се запознаят с реалния живот в една православна енория. По-миналата година ни идваха на гости, миналата година им гостувахме ние. Така се опознаваме, далеч сме от мисълта, че ще обединяваме църквите.

Спорите ли?
Не бих казал, че спорим, обменяме мисли. Аз не изповядвам максимата, че в спора се ражда истината, смятам, че истината е в общуването, в диалога.

 


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ВЕСЕЛИНА РАШЕЕВА: ИМАМ ТРЕВОЖНОТО УСЕЩАНЕ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е НА АВТОПИЛОТ

ПРОФ. ЕМИЛ ХОРОЗОВ: УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЯМАТ ВИЖДАНЕ ЗА ПРОЦЕСИТЕ В НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО

ВАСИЛ ПЕНЕВ: КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ДЕБАТИ СА НЕНАВРЕМЕННИ, РАЗФОКУСИРАНИ И ПРИНИЗЕНИ

ИВАН ЧАЛЪКОВ: НЯКЪДЕ ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА ОТИВАТ ЗА НЕЛЕГАЛНИ ПЛАЩАНИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА

ПЕТЯ ШОПОВА: ПРОБЛЕМЪТ ЗА ПАРТНЬОРСТВОТО И ДО ДНЕС СТОИ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ ЖИВОТ

МАРТА СУГАРЕВА: В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДОРИ И ИНСТИТУТ, КОЙТО ДА СЕ ЗАНИМАВА СЪС СЕМЕЙСТВОТО

ПРОФ. РАЛИЦА КОВАЧЕВА: БЪЛГАРСКАТА НАУКА Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД СЕРИОЗНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

РЕФАТ ЧУБАРОВ: ПРИЗНАНИЕТО ЗА КРАХА НА МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМА Е ПРОЯВА НА БЕЗПОМОЩНОСТ

ЛЮБОМИР СИРКОВ: ДНЕС ОТНОВО НИ Е НУЖНА НОВ ТИП СПОЙКА

ПРОФ. ЦАЧЕВСКИ ЗА РИСКА ОТ ПОВТОРЕНИЕ НА „КОСОВСКИЯ СЦЕНАРИЙ” НА БАЛКАНИТЕ

ОГНЯН МИНЧЕВ: ПОНЯКОГА ЛИЦЕМЕРИЕТО Е ПО-ОТБЛЪСКВАЩО ОТ АРОГАНТНОСТТА

Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ: КИТАЙСКАТА КУЛТУРНА РЕВОЛЮЦИЯ СЕ ПРЕХВЪРЛИ ТУК

МОМЧИЛ ДОЙЧЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРЕКТНОСТ Е НЕТОЛЕРАНТНА ИДЕОЛОГИЯ, СЪЗДАВАЩА НОВИ КЛИВИДЖИ НА ОМРАЗА

ПРОФ. АНГЕЛ ДИМОВ: НАРОДЪТ НИ Е МНОГО ДОВЕРЧИВ

ГЕОРГИ АНАСТАСОВ: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е ВЪВ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ, А В НИСКИТЕ ДОХОДИ

ПРОФ. ТОЛЯ СТОИЦОВА: БЪЛГАРИНЪТ СЕ РАДВА КАТО НАРУШАВА ПРАВИЛАТА И СЕ ХВАЛИ С ТОВА

ВЕСЕЛИН ТЕПАВИЧАРОВ: ПРЕХОДЪТ БЕШЕ ДОГОВАРЯН МЕЖДУ ЕЛИТА НА СОЦИАЛИЗМА И ЗАПАДНАТА СИСТЕМА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=3884

Posted by on май 17 2011. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.