Отворено писмо от АРГО до премиера Борисов

До:

 Г-н Бойко Борисов

Министър- председател на Р. България

Копие:

Г-н Тодор Чобанов

Зам. кмет по културата на СО

 

Уважаеми господин министър-председател,

Уважаеми дами и господа,

Ставаме свидетели на безскрупулно унищожение на културно-историческото ни наследство. Днес, 29.07.2018г., разбрахме от медиите за поредното „злощастно стечение на обстоятелствата“ с пожара на царските конюшни в центъра на София. Разбрахме също така за изказване на зам. кметът по културата на Столична община, който в свой коментар е заявил: „В началото на годината Столична община е изпратила до министъра подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса „Царските конюшни“ за културна ценност от национално значение, но отговор не е получен“.

(Справка: http://bnr.bg/post/101001408/todor-chobanov-obvini-ministerstvo-na-kulturata-v-bezdeistvie-sled-pojara-v-bivshite-carski-konushni). Нямаме причини да не вярваме на искреността на г-н Чобанов като ресорен зам. кмет, отговарящ по културата на СО.

Наред с това продължава вече месеци сагата със съдбата на археологическите находки – Скаптопара, край Благоевград. Поведението на ръководеното от г-н Банов министерство силно притеснява с липсата на адекватна реакция.

Във връзка с горното настояваме:

  • Да бъде направена вътрешна проверка какво се е случило с писмото, изпратено от СО до Министерство на културата.
  • Да бъде освободен от заемания пост министър Банов, който в периода на своето управление, заедно с екипа си, доказа, че няма капацитет да се справи с възложените му задачи.
  • Да се вслушате в мнението на научната общност, а така и също и в това на ресорния министър на регионалното развитие г- н Нанков: „Нека археолозите да дадат мерки, ще се съобразим и ще ги изпълним, дори ако трябва да се измести трасето или да се направи консервиране“ (Справка: https://news.bg/politics/nankov-nyama-da-sblaskva-arheologiya-i-infrastruktura-za-skaptopara.html) и запазите Скаптопара за идните български поколения. Бихме искали също така да ви информираме, че чрез представителството на ЕК в София и чрез регионалния център на ЮНЕСКО – София ще информираме световна общественост за откритото уникално селище край Благоевград и изразените намерения за неговото унищожаване.

Уважаеми г-н министър председател,

като Ви желаем крепко здраве и успехи, начело на държавното ръководство, изразяваме вярата си, че ще вземете нещата в свои ръце и ще вземете необходимите правилни решения.

София, 29.07.2018г

Управителен съвет на АРГO

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13744

Posted by on юли 30 2018. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.