„Отворените Балкани” няма да донесе ползи за Северна Македония

Амир Шабани

Интервю специално за Общество.нет със специалиста по международни отношения и дипломация Амир Шабани от Република Северна Македония

Г-н Шабани, как върви подготовката за преброяването на населението в Северна Македония? Може ли да има нови закъснения в този процес?

А. Шабани: Преброяването на населението в една страна е рутинно статистическо усилие, извършвано веднъж на пет или на десет години без много шум или спорове в повечето страни. Но никога не е бил такъв случаят в Северна Македония, една мултиетническа страна в региона на Балканите. Сенките на миналите напрежения между македонската и албанската страна все още са налице, илюстрирайки предизвикателството на документирането на демографията на населението на страната, особено, когато някои права и привилегии се свързват с физическата бройка на една общност. Сложността на процеса, неговата политизация и страхът от възможните последици от откриването на точното разделяне на различните етноси, смятам че има възможност да възпрепятства евроинтеграционните процеси на страната, ако продължава без данни за преброяването още няколко години.

На 17 октомври в Северна Македония ще се проведат местните избори. Имат ли особено значение резултатите от тях за стабилността на настоящето управление?

А. Шабани: Да, политическите партии в Северна Македония се съгласиха местните избори да се проведат през октомври 2021 г. Партиите от управляващото мнозинство са на мнение, че местните избори трябва да се проведат с отворени листи, но според тях за това е необходим всеобщ политически консенсус. Смятам и съм убеден, че сега нашата държава, с професионализма на съответните институции, който притежават, ще се ангажира в осигуряването на един изборен процес, така както подхожда на една страна, член на НАТО, както и кандидат за ЕС, по начин, че да се реализират едни свободни и демократични избори, по който случай ще се отразят на мира и стабилността на страната. Суверенитетът на народа е това, което определя техния политически лидер, дали в местното самоуправление или на държавно ниво, като се надявам, че на тези местни избори процесът ще има един стабилен и европейски ход.

Партиите от управляващата коалиция ще се състезават заедно в много общини. Сигурна ли е тяхната победа в общините с албанско мнозинство или опозиционните партии „Съюз за албанците” и „Алтернатива” имат своите възможности, може би в предизборна коалиция с ВМРО-ДПМНЕ?

А. Шабани: Не смятам, че това второто е възможно заради факта, че албанските опозиционни партии, но и македонските такива, се опитват на всяка цена да победят своите съперници – партиите от управляващата коалиция. Що се отнася до това кой в коя община ще спечели, зависи от подадените гласове и от реализирането на конкретните проекти от блоковете на политическите партии, дали в коалиция или партии без предизборна коалиция. Като например, случва се, че в една единствена община да спечели една партия срещу многото победи из другите общини на доминиращата партия или на тази на власт.  

Как оценявате инициативата „Отворени Балкани” – ще донесе ли значителни ползи за Северна Македония и има ли опасност по някакъв начин за Косово?

А. Шабани: По въпроса за „Отворените Балкани” съм писал няколко статии в различни портали, благодаря на тези, които ги публикуваха, и ви препоръчвам да ги прочетете по-подробно. Но, накратко ще спомена моята позиция, че тази инициатива не носи някакъв прогрес за нашата страна и не е нова инициатива. Движението на стоки, капитали, услуги и хора, за което претендират подписалите това споразумение, съществува между страните от Западните Балкани. За шестте икономики на Западните Балкани, регионалното сътрудничество е обявено като условие за техния път по европейската интеграция. Но, това трябва да се реализира въз основа на принципа „step by step“, което ще рече, че Сърбия първоначално трябва да признае независимостта на Република Косово, да признае вината си за нанесените щети по време на войната и след това да се третират другите въпроси. От друга страна, не смятам, че Северна Македония печели от това споразумение, докато Сърбия изнася в РСМ някъде около 150 милиона евро на година, докато Северна Македония изнася 5-6 пъти по-малко в Сърбия и този търговски дефицит е много голям и остава незаплатен за разлика от европейския пазар, който заплаща оставащия търговски дефицит.

По причина на този проект се влошиха публичните отношения между политическото ръководство на Албания и това на Косово. Ще се разрешат ли тези спорове или конфликтът ще се задълбочи?

А. Шабани: Не, не смятам, че публичните и дипломатическите отношения между Косово и Албания се влошават, защото те изначално са братски отношения. Но, понякога може да се случват политически отклонения между държавите и това не трябва да води до икономическа и политическа дестабилизация, а с една добросъседска дипломация вярвам, че ще намерят общо решение в полза на интеграционните стремления на техните страни.

Благодаря много!

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16919

Posted by on авг. 12 2021. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.