Основните претенденти за американски президент и техните политически платформи

Clinton TrumpГрупата на изолационистите смята, че САЩ трябва да се съсредоточат върху вътрешнополитическото и социално-икономическото си развитие и да не пилеят енергия за провеждането на безсмислено настъпателна външна политика.

Бернард Сандърс, сенатор-демократ. Роден е през 1941 г. Има 33% подкрепа сред симпатизантите на Демократическата партията. Син на полски евреин-имигрант. През младежките си години се увлича от социалистическите идеи. Участва в протестите срещу Виетнамската война. Бил е кмет на малък град в щата Върмонт. Три пъти губи изборите за губернатор на щата. Работил е най-дълго време като конгресмен в групата на независими депутати в американския парламент. През 1985 г. като кмет на град Берлингтън е на официално посещение в Никарагуа, където се среща с противника на САЩ, тогавашния никарагуански държавен ръководител Даниел Ортега. През 1988 г. изкарва със съпруга си медения си месец в Съветски съюз, в град Ярослав. Сандърс подкрепя легализацията на марихуаната и еднополовите бракове. Той се отнася критично към участието на Америка в свалянето на режима на полковник Кадафи в Либия, но одобрява нормализирането на американо-кубинските отношения. Сандърс одобрява постиганото споразумение с Иран за ядрената му програма. Той е противник на наскоро подписаното споразумение за транс-тихоокеанско сътрудничество. Смята, че арабските държави сами трябва да се справят с терористичната организация „Ислямска държава“ без участие на американските въоръжени сили. Сандърс подкрепя санкциите срещу Русия.

Доналд Тръмп е екстравагантен американски предприемач и милиардер. Подкрепят го 27% от симпатизантите на Републиканската партия. Роден е през 1946 г. Богатството си натрупва от строителство и казина. Няколко пъти е банкрутирал. Владее значително количество недвижима собственост. Участва в шоу бизнеса, снимал се е във филми и е организирал реалити-шоута. Три пъти се е развеждал и женил. Фен е на два спорта – борбата и голфа. На изборите през 2008 г. подкрепя Джон Макейн. Впуска в президентската надпревара с мотото „Да върнем на Америка предишното й величие“. Обича да прави гръмки изявления. Обещава да депортира всички нелегални мексикански имигранти и да изгради ограда по цялата американско-мексиканска граница. Неговата страница в Туитър е посещавана от близо четири милиона посетили. Склонен е да развива прагматични отношения с руския президент Путин. Смята украинския конфликт за чисто европейски въпрос.

Ренд Пол, републиканец, роден през 1963 г. Ползва се с 5% подкрепа сред избирателите в партията си. Ренд Пол остро критикува настоящата външна политика на САЩ и функционирането на Федералната резервна система. Подобно на своя баща Ренд се бори с американските власти с всички легални средства. Той е против намесата на САЩ в вътрешните работи на други държави. Пол участва в движенето на чаепиенето. Движението протестира срещу плановете на американското правителство да повиши данъчното бреме и бюджетните разходи за издържане на държавната администрация. Изучил се за лекар-офталмолог. През 1995 г. основава клиника за лечение на хора с ниски доходи и оперира безплатно пациенти от развиващите се страни. Готов е да води диалог с Русия, въпреки че я смята за противник. Призовава за съкращаване на разходите за отбрана и намаляване на американското военно присъствие зад граница.

Групата на интервенционистите смятат, че САЩ трябва да отстояват международните си интереси чрез активна външна политика. Крайните интервенционисти са моралисти във външната политика и одобряват провеждането на американски „хуманитарни интервенции“ с оглед защита на демократичните ценности, свободата и човешките права. Оправдават намесата във вътрешните работи на чужди държави с необходимостта от свалянето на „престъпни“ диктаторски режими.

Хилари Клинтън е представител на клана Клинтън от Демократическата партия в американския политически истъблишмент. Бивша първа лейди, сенатор, външен министър. Родена е през 1947 г. С най-големи шансове да спечели кандидатура от Демократическата партия и да продължи борбата за президентския пост. Има 65% подкрепа. Клинтън е един от фаворитите в президентската надпревара през 2008 г., но се оттегля в ползва на президента Обама. В знак на благодарност Обама я назначава за държавен секретар. Семейството Клинтън е обвинявано, че финансово подкрепя благотворителен фонд, който е свързан с Русия. Клинтън следи по телевизора с настървен поглед физическото ликвидиране на Бин Ладен, засечен в тайно убежище в Пакистан от американски антитерористичен отряд. Тя приветства също по видео връзка разтерзаването на Кадафи. Но Клинтън е остро винена, че допуска убийството на американския посланик Кристофър Стивънс в Либия. Клинтън е остър критик на руския президент Путин и е готова в случай, че бъде избрана, да води политика на сдържане на възраждаща се Русия.

Бенджамин Карсън е роден в през 1951 г. в бедно семейство, в неблагополучен квартал на Детройт. Майка му е била неграмотна. В изборите участва от Републиканската партия и за момента се ползва с подкрепата на 22% от симпатизантите й. Бедният произход амбицира в професионално отношение Карсон, който става известен неврохирург. Провежда първата в историята на медицината успешна операция на разделяне на сраснали в главите близнаци. През 2000 г. преборва рака. Като сподвижник на адвентинската църква изповядва силно религиозни чувства. Отстоява възраждането на Америка в руслото на юдейско-християнските ценности. Противник е на абортите и еднополовите бракове, но въпреки това се съобразява с решението на конституционния съд на САЩ по този въпрос. Готов е да използва военна сила срещу Русия, в случай тя заплашва националната сигурност на САЩ. Настоява за оказване на действена морално-политическа и военна помощ на режима в Киев.

Джеб Буш, представител в клана Буш в американския политически истъблишмент, (син на Буш-старши, 41-я президент на САЩ, и брат на Буш-младши, 43-я президент на САЩ от Републиканската партия) е роден през 1953. г. За момента се ползва с 8% подкрепа на републиканците. Джеб следва плътно „съветите“ и опита на своя баща в стремежа си да стане третия от клана Буш президент на САЩ. Започва професионалното си развитие като брокер за недвижими имоти. През 1987 г. е избран за министър на търговията на щата Флорида, след което спечелва изборите за губернатор на щата от Републиканската партия. Представя се като открит и модерен политик. Джеб Буш е публикувал на личния си интернет сайт кореспонденцията с избирателите си за целия 8 годишен период, по време на който е заемал поста губернатор на щата Флорида. Склонен е да гради добри отношения с Путин и смята решаването на украинския конфликт за задача на европейците, а не на американците.

Марк Рубио, сенатор от Републиканката партия, е роден през 1971 г. На този етап от предизборната надпревара се ползва с подкрепата на 8% от партийните симпатизанти. Син на кубински имигранти. Рубио стартира политическата си кариера в Флорида през 2000 г. През 2010 г. е избран за сенатор с подкрепата на движението на чаепиенето. През 2013 г. списание „Тайм“ го определя като спасител на Републиканската партия. Въпреки че е търсен адвокат, е натрупал ипотечни дългове и разполага със скромни спестявания от 53 хиляди щ.д. Призовава Русия да бъде наказана чрез разгръщане на ПРО в Източна Европа. Противопоставя се на нормализирането на отношенията с Куба.

Тед Круз, сенатор от Републиканската партия, е роден през 1970 г. Има 4% подкрепа от партийните симпатизанти. Син на кубински имигрант, който е воювал заедно с Фидел Кастро, но после е избягал от него в САЩ със скрити в панталоните 100 щ. д. Тед е първият латиноамериканец, избран за сенатор от щата Тексас. Завършил е престижните Пристън и Харвадски университет. Той е най-младият юрист-консулт в историята на щата. Круз използва образа на борец срещу корумпираната държавна система. Изобличава „вашингтонските дебели котараци“, с които обаче работи в американския Конгрес. Активно се противопоставя на легализирането на еднополовите бракове. Смята Русия за враг на САЩ и одобрява доставка на летално оборудване за украинската армия. Не одобрява постигнатото споразумение с Иран.

Карли Фиорина участва в изборите от редиците на Републиканската партия и в момента има подкрепата на 4% от партийните членове и симпатизанти. Тя е родена през 1954 г. Професионално се развива в големия бизнес от 1980 г. Работила е за компаниите в ИТ бранша – AT&T, Lucent Technologies, Hewlett Packard, а след това за TSMC, Cisco и др. Участвала е в Съвета на директорите на Нюйоркската фондова борса. През 2008 г. е част от предизборния екип на кандидата за президент Дж. Макейн. Заедно К.Райс (бивш съветник по националната сигурност при Буш-младши) учредява фонд за борба за правата на жените. Лайтмотивът на нейната кампания е г-жа Клинтън да не бъде избрана за президент. Цялата й кампания е насочена към дискредитирането на жената на бившия американски президент и бивш държавен секретар в администрацията на Обама. Приветства споразумението с Иран, но настоява за упражняването на строг контрол върху изпълнението му от страна на аятоласите. Смята Русия за не по-малък враг от радикалните ислямисти. Призова за въоръжаването на киевския режим.

д-р Валентин Катранджиев

(по материали от руския печат)

13 ноември 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=12772

Posted by on ное. 13 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.