ОБРАЗОВАНИЕТО: КЛЮЧЪТ КЪМ ТУРСКИЯ ПРОСПЕРИТЕТ

Mehmet SimsekМоите родители бяха неграмотни – буквално неграмотни.

Имам предвид, че дори не можеха да четат и пишат на нашия национален език. И двамата починаха преди години. Аз съм най-младият от техните 9 деца. Нито една от моите сестри не завърши повече от начално училище. Някои от тях дори не успяха да завършат и него.

Въпреки това, следващото поколение, всички мои племенници в момента са студенти или най-малкото със завършено средно образование, но повечето завършиха някакъв университет. Това трябва да ви говори за трансформацията през която преминава Турция.

Като правителство, ние сме решение да подобрим достъпа до образование и неговото качество. Това е абсолютно основополагащо с оглед на подобряване на дългосрочните перспективи за растеж и полагане на основите на дългосрочния просперитет.

Нищо няма да ни помогне повече да отидем там, където искаме да отидем като страна, отколкото това да решим правилно въпроса с образованието. Всъщност няма по-голяма икономическа задача за развитие в Турция.

Предизвикателството пред, което сме изправени е огромно. В момента имаме около 17 милиона – деца в предучилищна възраст (1.1 милиона), начално (5.6 милиона), основно и средно (10.6 милиона) ученици. Това е повече от населението на много от нациите в Европа.

Като взимаме предвид тези зашеметяващи числа, е абсолютно необходимо да продължим да строим нови училища, да строим нови университети и да наемаме нови учители.

От гледна точка на количеството се справяме феноменално добре. Изградихме повече от 180 000 нови класни стаи. Само за десет години удвоихме броя на университетите, наехме 360 000 нови преподаватели и т.н.

Но трябва да изпъкнем и в качествата страна на образованието. И там, аз ще бъда първият, който да признае, за съжаление не се справяме толкова добре. Ако погледнете резултатите от теста PISA, например, ще видите, че в Турция не се справяме толкова добре.

Един от начините за подобряване на качеството на образованието е да въведем културата базирана на представянето, на резултатите.

В момента, голямата разлика в образованието, което учениците получават в Истанбул и, да кажем град Хакари, който е най-югоизточната точка на Турция, е главно в разликата в подготовката и качеството на преподаване на учителите.

Нашето правителство се опитва да решава този проблем по много начини. В процес сме на оборудване на всяка една класна стая в Турция, дори в най-затънтените села, с оптични кабели, широколентова интернет връзка, touch screens и големи бели дъски.

Това е един от начините, колкото е възможно по-бързо, да се намали сега съществуващата пропаст, най-малкото по отношение на достъпа до информация. Другото е, че всеки ученик след 4 клас ще получи безплатно таблет.

Крайната цел колко е възможно по-бързо да се използват тези технологии като игрално поле с централизирано разработено съдържание, което е достъпно до всеки един ученик.

Наясно сме, че технологията сама по себе си не може да свърши работата. Така че подготовката на учителя е ключова задава, включително чрез равномерен натиск по отношение на представянето и предлагането на поощрения за успешните учители, за да са пример, който другите да следват.

Ние знаем и колкото е важно образованието както за мъжете, така и за жените. За съжаление в тази част на света в миналото нещата не стояха така.

Промяната в този аспект е ключът към разбирането на друга наша основна цел – повишаването на участието на жените на пазара на труда.

Заетостта сред мъжете в Турция е около 70 %, което е ОК. Но що се отнася до жените, тя все още се върти около 30 %. Тя се повиши от 23 % през 2005, стартовата година за новите трудови инициативи.

Ако успеем да променим тези числа чувствително, както сме решение да го направим, можем да отключим огромен потенциал за икономически растеж и да създадем устойчив ръст на нашите БВП.

Всичко, което ни трябва, за да го направим е да вземем правилните решения в образованието.

Дългосрочните прогнози за Турция са доста позитивни, просто защото имаме благоприятна демография. Населението ни в трудоспособна възраст ще продължава да нараства до 2030 година.

Но не можем просто да разчитаме на демографията. Това е твърде пасивно поведение за моя вкус. Еднакво важно е да решим и другата половина от уравнението, което е чувствително нарастване на участието на жените в пазара на труда.

Ключът към това е по-доброто образование. Ако успеем да постигнем това, мисля, че икономическият и социален подем в Турция ще е още по-забележителен.

Има индикации за определен прогрес. Преди 10 години, имахме само 91 ученички посещаващи начално училище спрямо 100 момчета. Сега имаме 101.8 момичета спрямо 100 момчета.

Повишихме задължителното образование на 12 годишна възраст. Ако сте били на предучилищна, това означава някъде около 13-14 години. Смятаме, че това е абсолютно важно. И затова бюджетът за образование беше толкова повишен.

Ако вземете числата до 2013 година, бюджетът за образование е нараснал повече от 6 пъти през последното десетилетие. Целият дял за образователни разходи в турския бюджет е почти 2 пъти по-голям спрямо този през 2002 година – от 9.4 % до 17 %.

Това е сърцевината на нашата инвестиция в Турция за следващите 30-40 години.

 Осъзнавам, че нашите образователни реформи създават някои противоречия. Достатъчно е да кажа, че ние ценим светските характеристики на държавата.

Същевременно, някои ученици, особено момичета, които искат да учат по техен избор, с облекло по техен избор, трябва, по наше мнение, да могат да го правят.

Но независимо на коя страна сме по тези въпроси, трябва да продължим категорично да следваме нашата първостепенна цел – значително разширяване на нивото на образователни постижения на всички турци, които сега са в училище или в университет.

Това е ключово, когато мислите за конкурентоспособност и производителност, и осъзнаване на бъдещия потенциал на страната ни. Тази цел трябва да обедни всички турци, от всички политически идеологии.

Въпреки това, ние не можем да забравим реалността в тази страна. Ако погледнете населението на 25 и повече години, турците средно имат само 6.5 години в училище. Ако погледнем Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – средната стойност е 11.2 години.

Това е огромна дупка между Турция и останалите страни от ОИСР, която ние трябва да запълним.

Подобряването на качеството на нашия човешки капитал ще бъде абсолютно критично по отношение на нашата конкурентоспособност.

Ако се конкурираме успешно с Корея, или други страни, които са направили големи крачки напред само за няколко десетилетия, тогава трябва да направим всичко по силите си, да инвестираме в човешкия капитал и да позволим на хората да осъзнаят техния собствен потенциал.

*Мехмет Шимшек е роден на 1 януари 1967 година в кюрдско семейство в село Арика, в източните турски провинции. Завършва икономика в Анкарския университет и финанси в Университета Екстер във Великобритания. От 2009 г. до днес е финансов министър на Турция.

The Globalist (April 2013)

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8611

Posted by on ян. 25 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.