НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ: В МОМЕНТА ЕНЕРГИЯТА ЗА ПРОМЯНА Е СЪСРЕДОТОЧЕНА В ГЕРБ

НЕ МИСЛЯ, ЧЕ НЯКОЙ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ НОВОСЪЗДАДЕНАТА В БЪЛГАРИЯ ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ, КАЗА ЕВРОДЕПУТАТЪТ

Николай Младенов е завършил Международни отношения в УНСС и Военни науки в Кралския колеж в Лондон. Работил е като Програмен директор на Фондация Отворено общество, София и в Световната банка.

През 1999 г. създава Европейския институт в София и е негов директор до 2001 г. В 39-то Народно събрание е депутат от СДС и заместник – председател на Комисията по европейска интеграция. Между 2005 и 2007 е консултант на Световната банка, Националния демократичен институт и Международния републикански институт в България, Афганистан, Ирак, Йемен и други страни от Близкия изток.През май 2007 е избран за депутат в Европейския парламент с листата на ПП ГЕРБ. Член е на Групата на Европейската народна партия. Член на Комисията по Вътрешен пазар и защита на потребителите, Комисията по външни работи и Подкомисията по сигурност и отбрана.

Едно интервю на Мария Иванова

Г-н Младенов, разделиха ли се Вашите пътища с тези на Елеонора Николова и Мария Капон, след като преди броени дни те обявиха, че ще правят партия?

Да, в момента имаме различни оценки за ситуацията. Аз не съм убеден, че България се нуждае от нови и нови партии, пък били то и с етикета „десни”. В момента енергията за промяна в обществото е съсредоточена в ГЕРБ, както през 90-те години беше съсредоточена в СДС. Има нужда от консолидация и сътрудничество, а не от делене. Но в крайна сметка сме свободни хора в свободна държава – нека всеки върви по пътя, който е избрал.

В Европейската народна партия – ЕНП, как гледат на новата Единна народна партия със същата абривиатура?

Не мисля, че някой се интересува от тези развития.

Какво се случва в сдружение „Европейски демократичен път” на Димитър Абаджиев, в което членувате и Вие?

Сдружението е неправителствена организация и неговото бъдеще ще решим заедно с колегите в урпавителния съвет. Надявам се да не ме разбирате погрешно, но не бих искал днес да коментирам повече подробности преди да сме изработили общо виждане заедно с хората, с които го създадоха.

Вашата политическа кариера тръгна от СДС. Какво мислите за тази партия днес? Пламен Юруков добър лидер ли е, според Вас?

Аз напуснах СДС след краха на президентските избори, защото се убедих че политика, която се водеше тогава няма да доведе до изграждането на реална модернизираща алтернатива за развитието на България. Въобще след неуспеха да се обедини т.нар. „десница” на изборите през 2005-а на всички стана ясно, че цяло поколение в българската политика е загубило способността да поставя интереса на гражданите над личните си амбиции и страхове. На вас не ви ли омръзна да слушате как един си поставя цел „да върне някого във властта”, друг иска да бъде „мореален коректив” на обществото, трети повтаря едни и същи заклинания, а всъщност никой не говори за реалните проблеми на обществото. И после се чудят защо са загубили доверие… Нищо учудващо няма. Не съм забелязал нещо да се е променило в старите десни партии през последните месеци, напротив. В СДС, както и във и извън всички партии има много хора, които искат да работят за България. Аз продължавам да мисля, че в страната има потенциал и той може да бъде организиран около платформа за по-добро управление. Това искат и мнозинството български граждани, най-вече тези които гласуваха за ГЕРБ на последните два избора.

ГЕРБ ли е новото дясно, което ще замени старите полит. формации?

Надявам се ГЕРБ да се поучи от опита на другите партии в България и да не прави същите грешки като тях. Най-вече да не се впуска в безмисления дебат кой е по-десен от другия. В крайна сметка, както е казано в Библията – по делата им ще ги познаете. Сега след като вече в София и много областни градове има кметове, избрани с подкрепата на ГЕРБ, от политиката, която те ще водят ще се види дали партията е дясна или не. Като познавам голяма част от тях съм сигурен, че ще водят политика, която помага на хората да се развиват, да печелят повече пари и да живеят по-сигурно. Това анализаторите наричат дясна или дясно-центристка политика. Но нека оставим друг да лепи етикетите, за мен са важни действията, а не думите. Иначе въобще не съм убеден, че до този момент България е имала истинска дясна алтернатива. Да, имало е партии, които се определят като такива, но за да имаш реална десница трябва да имаш хора със собствен бизнес, малки и средни предприятия и най-вече стабилност в обществото. Това са сравнително нови неща за България – до преди 10 години близо 80% от икономиката беше държавна. Така че ако ГЕРБ има правилната стратегия ще се утвърди като първата съвременна дясно-центриска партия в историята на България.

Каква е Вашата прогноза, кой ще управлява след парламентарните избори?

Прогнозите ще ги правите вие, не аз. Мога да ви кажа, аз как бих искал да изглеждат нещата, но дали това мнение ще се сподели от мнозинството български гласоподаватели зависи от много неща. Аз искам да видя управление, изградено върху ясна платформа за модернизация на Бълагрия, защото светът се развива, а в последните години страната ни е в застой. Да, икономиката ни расте, статистическите данни изглеждат добре, но това не е достатъчно. Обществото не се развива – погледнете последните данни за българското образование, ние сме на предпоследно място в ЕС. Все още нямаме ясен профил в Европа, България не е шампион на нито една важна за ЕС тема. Корупцията и престъпността продължават да са сериозен проблем, но правителството не е способно да се справи с тях. Здравеопазването е в колапс. Така че днес повече от всякога обществото ни трябва да се насочи към решаване на тези проблеми. Ако до 1 януари 2007 присъединяването към ЕС служеше за извинение за някои хора, то днес това извинение вече го няма. Няма причина да не се решават наболелите проблеми – особено в образованието, здравеопазването, сигурността и правосъдието. Освен  може би нежеланието или неспособността на управляващите.

Преди време говорихте за създаване на Дунавско лоби, което да помага на общините по река Дунав да се развиват. На какъв етап е реализирането на тази идея?

Не съм се отказал от идеята, напротив, заедно с някои от колегите в момента я разработваме. В крайна сметка целта ни е в Европейския парламент да има постоянна група от депутати от всички страни по поречието на река Дунав и Черно море, които да следят как европейското законодателство се отразява върху хората които живеят в тези райони. Както и да се поставят на дневен ред проблемите на дунавския и черноморския басейн. Идеята ни е все още в процес на разработане, защото изисква да убедим и колегите си от Румъния, Унгария, Австрия, Германия да я подкрпят.

Защо според Вас в България не се обръщаме с лице към Дунава, а години наред го загърбваме?

Интересен върпос! Може би защото през последните години като гледаме „на Запад” все предпочитаме да пропускаме Румъния, освен ако не искаме да се сравняваме с някой и да обясняваме, че сме по-добре. Ако се замислите ще видите, че в България много по-малко се говори за северната ни съседка, отколкото за останалите страни около нас. След 1 януари това започна да се променя. Дунав винаги е бил основният път към Европа, а сега ще придобива все по-голямо значение. Не знам дали си давате сметка, но Русе е областият град на България, в който най-видимо се вижда ефектът от присъдиняването към ЕС. Убеден съм, че общините по поречието на реката могат най-бързо да се възползват от членството и ефектът за гражданите да е максимално положителен. Може би си заслужава да помислим за една обществена дискусия за това как всички общини по поречието на Дунав в България и Румъния могат да ползват опита от други погранични реки в Европа за развитието си.

В Европарламента последно говорихте за лекарствената политика в България, какъв е точно проблемът и коя част от българските граждани касае?

Поводът за това мое изказване беше писмото, което получих от Конфедерация „Защита на здравето”, която обединява 12 пациентски организации и представлява интересите на почти 1 млн. българи със здравословни проблеми.  Те се оплакват от липса на прозрачност от страна на инститицуите при търговете за доставка на лекарства, от това, че не участват в процесите на вземане на решения, когато става дума за тяхното здраве и техните пари. Голям проблем е, че през последните години лекарствата за хроничноболните се бавят или недостигат, а и процентът на доплащане от страна на отделния човек става все по-висок. Това засяга всички българи. Като политик не мога да остана безучастен, когато на хартия се отчитат все по-големи държавни пари за лекарства, а те стават все по-малко като количество и все по-скъпи като цена за хората. Това означава, че в тази система се случва нещо нередно. Не намирам и за правилен факта, че 20% от парите отделяни за лекарства всяка година се връщат обратно в хазната под формата на ДДС. Излиза, че държавата слага тези пари от единия джоб в другия, но на документи отчита грижа за гражданите. Данък добавена стойност върху лекарствата в България е най-високият от всички страни в Европейския съюз. Търговете за лекарства у нас трябва да бъдат изкарани на светло, защото сегашните условия пречат и нормалното функциониране на повече от 80 европейски представителства на фармацевтични компании у нас. Това е сигнал за лоша бизнес-среда у нас.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?

Чета постоянно, напоследък за съжаление имам все по-малко време. В момента чета две книги – едната в България, другата в Брюксел. Първата е на В. С. Найпол, който през 2004 получи Нобеловата награда за литература и мога спокойно да кажа, че в момента ми е любимият автор. Другата е на Салман Рушди и се казва „Клоунът Шалиман”.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ДОЦ. Д-Р ВЕЛИЧКО АДАМОВ: ПОДГОТВЯМЕ ХОРА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА

ИЛИЯ БОЖИНОВ: БСП Е РАЗДЕЛЕНА И ТО БИХ КАЗАЛ НА НЕРАВНИ ЧАСТИ

ГЕОРГИ АНГЕЛОВ: В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН ОБРАЗОВАТЕЛНАТА РЕФОРМА Е НАЙ-ВАЖНАТА

ЯВОР ДАЧКОВ: В МОМЕНТА СЕ ВОДЯТ ПЕТ РАЗЛИЧНИ РАЗГОВОРА ЗА НОВО ДЯСНО, НО ОТ ТЯХ НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ НИЩО

ПАВЕЛ ШОПОВ: „ПРИНОС” КЪМ ТЕЗИ ИЗБОРИ ИМА КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=298

Posted by on дек. 16 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.