Не може да очакваме бързо споразумение между Косово и Сърбия

Интервю с журналиста и преподавателя в Прищинския университет Фатон Исмайли, специално за Общество

На 3-4 септември делегация на Република Косово, водена от министър-председателя Авдулах Хоти, проведе преговори във Вашингтон с делегация на Република Сърбия, оглавявана от президента Александър Вучич. Целта беше нормализиране на отношенията

Г-н Исмайли, може да започнем с един досаден за всички нас през последните 6 месеца въпрос – каква е ситуацията с COVID-19 в Косово и има ли строги ограничителни мерки?

Ситуацията с COVID-19 е по-лоша отколкото в страните от района и по-лоша отколкото в много страни по света. Но трябва да кажем, че не сме първата страна в най-лошото. Мерките, предприети от правителството, не дадоха голям ефект. Първо, заради това, че Световната здравна организация, но и косовските лекари пропагандираха, че вирусът ще премине бързо. Повтаряше се, че били само две критични седмици. И, второ, проблемът беше в смяната на правителството и липсата на законова база за действията на държавата. Сега има законова база за действията, които се предприемат и що се отнася до ограничителните мерки, които са строги, но не много ефективни. Правителството направи грешка, когато установи такива мерки, тъй като трябваше да се извърши много повече работа за информирането и обучението на гражданите за последиците от COVID-19. В тази посока, институциите се провалиха на изпита.

Правителството на Косово се гласува преди 3 месеца с много крехко мнозинство. Застрашена ли е стабилността на правителството, защото се проявиха напрежения в отношенията между коалиционните партньори?

В Косово се повтарят абсурдни ситуации, що се отнася до нестабилността на правителството. Както и миналите пъти, и сега управляващите нямат нужния брой гласове, за да управляват нормално. Но, парадоксално, нито опозицията няма гласовете за свалянето на правителството. И, тази ситуация се определя от това какво ще се случи с президента, срещу когото има разследвания от Специалния съд за военни престъпления. Всичко това се очаква да завърши до третата седмица на октомври тази година, когато ще се знае точно дали ще се потвърдят или не обвиненията, отправени срещу Хашим Тачи. Всички тези процеси изключват възможността за избирането на един президент „с плик” (т.е. да бъде посочен от външни фактори – бележка на преводача) и политическите партии ще намерят решение, за да не отидат на избори.

Изглежда, че най-големите разногласия са около поста на президента, защото всяка политическа партия го желае за себе си. Може ли да падне правителството заради този пост?

Не, защото повечето от партиите са срещу изборите. Само Движението за Самоопределение е за бързи избори заради това, че е на върха на народната подкрепа. Другите ще търсят решение, за да не се изправят на избори в това време, когато Албин Курти е консолидирал народната подкрепа. Независимо, че всички политически партии искат президентския пост, тази позиция ще отиде може би към някое трето лице, което ще получи подкрепата на ДПК, ДСК, СБК и Социалдемократическата инициатива. Ако Рамуш Харадинай блокира и обуслови гласуването на президента, аз смятам, че другите партии ще предложат някой от семейство Яшари за лидер на държавата само и само страната да не отиде на избори. В настоящата ситуация, изключвайки един президент от семейство Яшари, аз виждам като бъдещ президент Хайредин Кучи, който е член на ДПК, професор в Прищинския университет и личност, която може да получи гласове и от другите партии. Но, това е само анализ, който се основава на настоящото положение. Това може да се промени, ако има голямо включване на международните представители, които изглежда, че този път са решили да не се включват, както се случи през 2011 г., по времето, когато президент стана Атифете Яхяга в един процес на „пликовете”.

Президентът на Косово, г-н Хашим Тачи, не е много активен във външната политика през последните месеци. Може ли да се очакват нови инициативи от него, особено в отношенията със Сърбия?

Президентът на Косово, от момента, когато е разбрал, че е набелязан от Специалния съд, реши да не бъде активен на международната политическа сцена. Фактически, не е реализирал нито едно важно посещение и среща с лидери на други страни. Президентът изглежда, че се приготвя за прехода на президентската позиция. Настоящият президент се занимава само с техническа работа в Президентството и може да се включи евентуално в намирането на негов наследник, но в координация с политическите партии. Президентът мълчи по отношение на Сърбия. Неговото откъсване от този процес помага на Косово, защото отиването на един президент при съмненията, че е извършвал военни престъпления, би утежнило много позицията на Косово. И, стана добре, че президентът не отиде нито първия път в Белия дом, същевременно спрямо него излязоха претенциите на Специалния съд.

Преговорите със Сърбия изглеждат трудни и Прищина и Белград има различни цели и очаквания. Кои са условията на Косово и може ли да се приеме някакво споразумение без признаването на независимостта на държавата от страна на Сърбия?

Косово и Сърбия преговарят от февруари 1999 г. с кратки паузи и с не много големи резултати. Нито в Рамбуйе, нито във Виена, нито в Брюксел не беше отбелязан някакъв прогрес що се отнася до това, което Косово иска от Сърбия. В нито един процес нямаше признаване и Сърбия винаги бягаше от тази тема. И сега е същата Сърбия, същите политици, които отказват да признават. Или пък да признаят Косово, ако спечелят нещо в ущърб на Косово – разделянето, Асоциацията на сръбските общини и разширяването на сръбската власт в Косово. Условията на Косово са да се спазва Конституцията и да не се засяга територията. Но, от друга страна, президентът Тръмп, в писмото си от края на 2019 г., което написа до Тачи и Вучич, поиска споразумение, което да удовлетвори и двете страни. И, ако се погледне с тази логика, тогава излиза, че двете страни ще направят отстъпки. Накрая виждам едно споразумение, във формата на Трактат, но без ясно признаване, защото няма лидер в Сърбия, който ще може да направи една такава крачка. Ако би го направил, би свършил убит, както се е случвало и по-рано със сръбски ръководители, за последно с Зоран Джинджич.

На 4 септември трябва да се проведе среща във Вашингтон между лидерите на двете държави – може ли да се предложи вариант на окончателното споразумение от страна на американския посредник?

Не, защото американците целят посредством икономическите споразумения да смекчат страните да се решат на евентуално окончателно споразумение в Брюксел. Следователно, американците целят нормализирането на отношенията между двете държави засилвайки икономиката, намалявайки безработицата, увеличавайки производството, увеличавайки потока н хора и стоки. Всичко това го правят с идеята един ден албанците и сърбите да видят, че тяхното бъдеще е сигурно, ако са силни като държави и стабилни икономически. Въз основа на американската позиция, излиза че, когато Косово и Сърбия нормализират своите отношения в икономически и търговски аспект, ще бъде много по-лесно постигането на едно политическо споразумение, което ще се реализира с посредничеството на ЕС, тъй като ЕС е в сърцето на сръбско-албанския проблем. Доналд Тръмп ще улеснява постигането на икономически споразумения, ще започне един дълъг процес на нормализация на отношенията, който може да доведе до един нов процес на дискусиите за признаване. Но признаване на Косово от страна на Сърбия няма да се случи, докато имаме платформите на Сърбия, сръбската идеология, сръбската Църква, сръбската политика с тези иде, че Косово е земя и люлка на Сърбия. И, накрая, Сърбия приема Косово, като разрушава неговата държавна идентичност, приема Косово само, ако вземе част от него, дори го приема, ако една част се присъедини и към Албания, само при условие, че косовската държава се разруши и се утвърди сръбско-руската хипотеза, че албанците не могат да правят държава.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16801

Posted by on сеп. 4 2020. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.