НЕШКА РОБЕВА: ДЪРЖАВАТА, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ АБДИКИРА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД

Нешка Робева е родена е на 26 май 1946 г. в гр. Русе. Завършва хореографско училище, а после и ВИФ. Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика.  За почти 25 години треньорска работа нейните възпитанички завоюват 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 Европейски титли и 2 вице олимпийски титли.

Г-жо Робева, Вашата звезда изгря като състезател по художествена гимнастика, 294 медала са завоювали вашите възпитанички, автор сте на ред композиции в страната и чужбина… Кое Ви дава сили в тези трудни времена?
Не зная как мога да тълкувам въпроса Ви. Не мисля, че всичко постигнато, което сега се измерва в брой на медали, се дължи на изгрялата щастлива звезда. При мен всичко се получаваше на базата на огромна концентрация на физическа и психическа енергия, почти на границата на възможното. Работех в спорта, като човек получил и осъзнал важна мисия. България е малка държава, народът й е талантлив, но без истинско самочувствие. Бях приела, като свой дълг да изявявам таланта на българските деца, да доказвам, че наистина няма малки и големи народи… Впрочем вече не съм така сигурна в правотата си, както в онези години. След всичко казано, можете да разберете, че особени усилия не са ми необходими, за да остана и работя в България. Приемам го, като съдба, ако щете дълг, стига да не прозвучи много напудрено….
Гордеете ли се с постиженията на Вашите възпитанички в художествената гимнастика?
Разбира се. Сега. Тогава само се страхувах. Има, обаче и известна неудовлетвореност, как така не успях да възпитам у тях чувството за дълг, за поставяне на общото над личното… Времето минава, аз съм от хората, които не се вглеждат с умиление в собственото си минало…
Защо нашата художествена гимнастика, която е със световна слава, отстъпи първите места?
За това говорих по-горе. Пречи типичното за българина его. Много талантливите ми момичета не можаха да го преборят. Заедно и с малко повече благородство в отношенията си една към друга биха преодолели всички пречки. Биха признали и запазили школата на Българската художествена гимнастика.
Държавата абдикира ли от спорта и какво трябва да се направи да се изкачи художествената гимнастика на високо?
Държавата, за съжаление абдикира от собствения си народ. Ограничеността и алчността на политиците ни, съсипаха всичко, което бе градено във времето с вярата и усилието и на техните предци. Спортът не е и не може да бъде само медали. Спортът е здраве, енергия, стабилна инвестиция в бъдещето на всеки един народ, държава, свят.
Вие бяхте в делегацията с президента Георги Първанов, която миналата седмица посети Русия – какви са Вашите впечатления?
Русия е Русия. Каквото и да й се случи тя е била и ще бъде. Тя има своята световна мисия и въпреки многото трусове, държавните й мъже винаги са осъзнавали това. Москва предизвика у мен известно чувство на завист. И болка за хубавата ни столица, която с неразбираем хъс съсипахме. Москва – по-чист, по-озеленен европейски град не съм виждала. Спомням си близкото минало – грозните панелки, мърсотията, грубостта у хората… Само можем да си задаваме въпроса: „Как така?” и „Защо не?…”
Преди 20 години бяхте сред активистите на “Екогласност” в Русе и сте човек със силно изразена гражданска позиция. Какво мислите за политиците днес?
За мен равновесието е основен закон за съществуването на живота изобщо. В този смисъл, изглежда абсолютно закономерно, една държава, като България, на която Бог е дал всичко, да има лоши, немарливи и неуместни стопани, каквито са нашите политици и държавници. В малките исторически промеждутъци, когато Бог се е смилявал и сме имали начело на държавата Мъже, тя е процъфтявала в едно или друго отношение. На нашите политици липсва мащабното мислене. Много, прекалено дребнички са. Не ми се говори. А и какъв е смисъла?
Участвате в различни благотворителни кампании. Защо?
Защото не мога и не бих могла да откажа. Защото ме интересуват и другите, освен своите. И най-вече, защото съм убедена, че всеки човек има право на лечение, образование, право да се развива…
Какви книги четете? Имате ли любим автор?
Вече почти не чета художествена литература, търся литература, която ми дава знания за едно или друго. Обичам история, философия. Интересува ме всичко свързано с традициите, с корените… Търся литература, която да ми помага в усилието да продължавам да живея и работя…


ПОСЛЕДНИТЕ 5 ИНТЕРВЮТА:

ИВАН АНГЕЛОВ: НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ЧЕСТО НЕ МИСЛЯТ ДЪЛГОСРОЧНО

ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: В МОМЕНТА ИЗЖИВЯВАМЕ ПОСЛЕДНИТЕ КОНВУЛСИИ НА ПРЕХОДА

ИВАН МИНЧЕВ: КРИЗАТА НАПРАВИ ОТ ОБЩИНИТЕ ОЩЕ ПО-ЖЕЛАН ПАРТНЬОР ЗА СЪВМЕСТНА РАБОТА

КРАСИМИР ДАЧЕВ: СЕГА СЕ РАБОТИ ПО ФОРМУЛАТА – КЪРПЕЖ КЪЩА КРЕПИ

АЛЕКСИ ПОПОВ: НАУКАТА И КУЛТУРАТА СА НА ЕДНО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА ПО СРЕДНА РАБОТНА ЗАПЛАТА У НАС

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2045

Posted by on фев. 17 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.