НЕУСПЕХЪТ НА ЗАПАДА В БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Bosna sblasaciпроф. Стивън Е. Мейер (Вашингтон)

Разрушителни процеси в Босна, които  можеха да се очакват и много по-рано, са последица от пропаднала политическа система. Безредиците обхванаха  Федерацията, но имаше демонстрации и в Република Сръбска. Това е най-сериозният удар по устойчивостта на БиХ и нейните ентитети от подписването на Дейтънското спноразумение в 1995 г. Две са основните причини за размириците.

Първо, политиката на Запада, започнала от деветдесетте години, форсира създаването на държава, която задоволява интересите на самия Запад, но има малка връзка с интересите и желанията на хората. Западните политици никога не са разбирали  етническите основи на политическите общности на Балканите и направиха извода, че националността е неприемлива основа за едно модерно общество. Становищата във Вашингтон, Брюксел, Берлин и Лондон бяха и си останаха, че политическа общност, основана на етническа принадлежност е погрешна идеология, противоположна на модерното „просвещение” на ХХ и ХХI век.

Западните посланици в БиХ сами се виждат повече като „вице-крале” в традиционния британски смисъл на думата, отговарящи за надзираване на босненското общество, а не като истински представители на своите страни.

Второ, босненските лидери, а всъщност и лидерите в целите Балкани, не са готови или не са в състояние да определят бъдещето на своите страни. Тяхната нерешителност е психологическа – резултат на външна доминация от много поколения, която е произвела лидери, обременени със съмнение в себе си, несигурни и страхливи. Последица е чувството им, че всичко, което правят трябва да има одобрение от една или повече западни столици.

Макар тези два проблема да рушат Босна още от 1995 г., за избухването на насилия допринесоха последиците от икономическата и финансовата  криза след 2008 г. Няма доказателства, че тези вълнения са резултат от политически заговори на недоволни или провалили се  за дестабилизиране на единия или другия ентитет. Те са резултат на всеобхватното отчаяние поради икономическите условия и неспособността и липсата на готовност на ръководството да очертае път за прогреса на Босна.

Бъдещето на Босна и Херцеговина като единна държава никога не е било обещаващо, но без ефективно ръководство ще стане още по-мрачно. Федерацията ще стане още по-малко функционална. Ще се задълбочи пропастта между Федерацията и Република Сръбска и ще се ускори разпадането на Босна. Европеският съюз ще стане още по-далечен, а инвестициите допълнително ще пресъхнат. Накратко, тези безредици трябва да бъдат разбирани като призив за събуждане, а не за политически обвинения и търсене на виновници, за интелигентност и креативни решения и сътрудничество. Ако това не бъде приемливо за западните столици, какво пък – нека, ще се научат да живеят с това.

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8813

Posted by on фев. 18 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.