НЕДЖМЕДИН СПАХИУ: БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-ПРИЯТЕЛСКАТА ДЪРЖАВА НА АЛБАНИЯ И КОСОВО НА БАЛКАНИТЕ

SpahiuС КОСОВО СЕ ДОПЪЛНИ БАЛКАНСКАТА МОЗАЙКА. НАЦИОНАЛНИТЕ ИДЕИ НА БАЛКАНИТЕ БЯХА МОНОЕТНИЧНИ И МОНОРЕЛИГИОЗНИ (ГРЪЦКАТА, СРЪБСКАТА, РУМЪНСКАТА И БЪЛГАРСКАТА), ДОКАТО СЕ ПОЯВИ АЛБАНСКАТА НАЦИОНАЛНА ИДЕЯ.

Господин Спахиу, Вие сте политик, политолог, собственик на радио и телевизия… По тези причини, Вие можете да разкажете интересни факти на българския читател за политическите икономическите и културните процеси в Косово. Как оценявате ситуацията като цяло във Вашата страна? Накъде отива Косово?

Косово е в своята детска политическа фаза и следователно косоварите в своята детска фаза като народ. Помощта на Запада е решителна за създаване на държавотворните капацитети в Косово. Косово се сблъсква с много слабости като корупцията, престъпността и др., които се борят с помощта на ЕУЛЕКС, без която мисия функционирането на Косово е трудно да се представи. Най-големият проблем, който застрашава Косово е безперспективността и бедността. След процеса на приватизация, който се проведе по най-лошия възможен начин, броят на безработните се увеличи с минаването на годините. Парите, които циркулират в Косово и, които идват основно или от диаспората, или от помощите на Запада, се блокират отново в западни банки, след като се продадат обществените/публичните собствености. Пенсионният фонд, който се вкара на международните борси, претърпя спад. Вместо да се увеличава, той сега е намалял с почти 20%. Така например, работникът, който е плащал за Пенсионния фонд, да вземем 10 000 евро за последните 12 години, може да си върне обратно само 8000 евро, от което излиза, че е по на сметка да си държи парите под възглавницата, отколкото да плаща в Пенсионния фонд. От друга страна, всяка година безработните се увеличават с 30 000, които излизат от училищата или университетите, докато диаспората става все по-малко заинтересована за отечеството, поради това че изминаването на годините ги интегрира все повече в обществата, където живеят. Така, единствената надежда за тези безработни младежи е влизането на Косово в ЕС и възможността да намерят работа на Запад. Надеждата не е, че Косово един ден ще изпълни критериите, а че един ден ЕС ще загуби търпение и ще погълне малкото Косово.

Как протича изборната реформа в Косово? Ще запазят ли малцинствата гарантираните места в парламента?

Избирателната реформа в Косово е само един параван за настоящия министър-председател да отложи датата на изборите до най-удобния момент за него и от друга страна, да потуши настроенията за бунт сред гражданите. Залъгвайки гражданите, че изборите ще бъдат много близко, те няма как да се разбунтуват, защото се надяват, че промяната ще се извърши чрез изборите.

Малцинствата в Косово, според Пакета на Ахтисаари за първите два мандата след одобряването на Конституцията на Косово, имат 20 резервирани места (10 за сърбите и 10 за другите малцинства) в парламента от 120 места, плюс местата, които могат да спечелят въз основа на гласуването. След два мандата, което се пада след бъдещите избори, те трябва да имат 20 гарантирани места. Това означава, че ако малцинствата си осигурят с гласове 7 депутата, те ще имат общо 20 депутата, а не 27 както би се случило в двата предходни мандата. Страхът на косоварите се състои в това, че ако Белград сега подкрепи Сръбската листа, тази листа може да спечели до 15 депутата.Ако местата са само гарантираните, това би бил броят на сръбските депутати в парламента на Косово, но ако ще се продължи с още един мандат със запазени места, тогава сърбите могат да имат до 25 депутата в парламента на Косово и дори да станата първата партия в парламента. В този случай, въз основа на Конституцията на Косово, като първа партия, ще им принадлежи поста председател на парламента и възможността да формират правителство. Като се добавят и 12-13 депутата от другите малцинства, на сърбите ще им бъде достатъчна коалицията с някоя малка албанска партия, за да държат всички лостове на властта в Косово, въпреки че тази общност съставлява около 5% от населението на Косово, съответно по-малко от 10% от електората в страната.

Сега правителството на Косово обяви своята цел да трансформира Силите за сигурност на Косово в Армия на Косово, но за това е нужно да се промени Конституцията на Косово. Промяната на Конституцията може да се извърши само, ако за това гласуват 80 депутата и ако сред тези депутати има най-малко 10 депутата от малцинствата. Депутатите от малцинствата обуславят своя глас за изменението на Конституцията, за да се създаде Армията на Косово, с позволението още един мандат да имат запазени места. Опозицията се обяви срещу този компромис.

Кога ще се проведат парламентарните избори в Косово и каква правителствена коалиция ще се формира?

Най-късно изборите трябва да се проведат през декември, но те могат да се проведат и през юни тази година. Очаква се партията на бившия президент Ругова да спечели изборите, но има два големи проблема. Първият е, че нейният лидер Иса Мустафа, беше кандидат за кмет на Прищина и загуби, тъй като електоратът на тази партия не гласува за него, а вторият и по-важният е, че него не го искат нито американците, нито европейците. Движението за Самоопределение, което взе властта от Иса Мустафа в Прищина, всеки ден разкрива скандалите и корупцията на неговото управление и се опитва да го вкара в затвора преди да се проведат националните избори. Тази ситуация прави много трудно да се предвиди бъдещето правителство.

На изборите в България има много негативни явления – купуване на гласове, различни измами и др. Как преминават изборните кампании в Косово?

Кампаниите обикновено минават добре, но изборният процес е съпътстван от кражба на гласове.

Подобрява ли се икономическата ситуация в разделения град Митровица, където живеете и работите Вие, след местните избори?

Не. Тя се утежнява все повече. Митровица сега е най-бедният град в Европа, с най-големия процент на безработица в Европа.

Споразуменията между Прищина и Белград се прилагат. В полза ли са те на единството на Косово и интегрират ли се реално сърбите в косовските институции и в политическата и конституционната система на страната?

Косово, с Плана на Ахтисаари, беше поставено пред фактическо разделяне на две образувания. Със споразумението от Брюксел от 19 април 2013 г., което е едно надграждане на Плана на Ахтисаари, Косово е разделено на две образувания. Така че, сърбите влизат в институциите на Косово, когато те вече са разделени.

Вие сте най-известният защитник на идеята за създаването на косовска нация. Кои са най-големите предизвикателства в това национално формиране? Вие сте най-известният защитник на идеята за създаването на косовска нация. Кои са най-големите предизвикателства в това национално изграждане?

За предизвикателствата говорих в началото, но искам да добавя, че с Косово се допълни балканската мозайка. Националните идеи на Балканите бяха моноетнични и монорелигиозни (гръцката, сръбската, румънската и българската), докато се появи албанската национална идея, която е моноетнична и мултирелигиозна, както и турската, която е монорелигиозна и мултиетнична. Историческите обстоятелства доведоха до това, че българската национална идея доведе до две нации: българската и македонската, румънската национална идея до румънската нация и молдовската, сръбската национална идея доведе до сръбската нация и до черногорската, и накрая и албанската национална идея доведе до две нации: албанската и косоварската.

Естествено, албанците в Косово няма защо да отричат тяхната етническа принадлежност, така както македонците отричат тяхната българска етническа принадлежност. Също така, косоварите нямат причини да отричат, че тяхното национално движение до появата на Ибрахим Ругова е едно албанско национално движение и, че мнозинството от нашите герои са общи с албанската нация. Неразбираемо е, че македонците отричат, че националното движение в Македония до Втората световна война е българско движение и, че техните герои до това време са им общи с българската нация.

В последните месеци се активизира сръбската пропаганда в България. Някои сръбски анализатори защитават идеите за „православно обединение” срещу „ислямските албано-турски кръгове, които целят да подчинят православните народи”. В България имаме много горчив опит с екстремистката сръбска политика, но някои политически елементи (тясно свързани с политиката на Русия) пропагандират тази идея. В този контекст се вижда ясно, че Косово и Албания нямат изобщо стратегически ПР в България. Може ли да се промени тази ситуация?

Косово, също като и Албания, няма стратегически ПР в нито една страна по света. България е била най-приятелската държава на Албания на Балканите в модерната история. На Косово също. България е първата православна страна в света, която призна независимостта на Косово. Фактът, че нито Албания, нито Косово нямат стратегически ПР, е за съжаление.

Има ли нови възможности за развитие на всестранните контакти между Косово и България?

Да, възможности има. България има блестящ дипломатически персонал в Косово, чийто основи ги постави първият шеф на българското бюро в Прищина, господин Николай Колев, който заслужава много похвали. Всички негови наследници, включително и настоящият посланик Боби Бобев, могат да служат за пример за посланиците на Косово и Албания по света.

 Интервю на Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9079

Posted by on мар. 17 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.