Наташа Палачкович: Разделянето на Босна неименуемо ще предизвика сблъсъци и конфликти

natasa-bosna-vanshna-snimkaНаташа Палачкович е родена на 14 август 1994 г. в Баня Лука, Босна и Херцеговина. Стипендиат на чешкото правителство. В момента учи политически науки в Карловия университет в Прага. Интересите й включват международни отношения, дипломация и Балканска политика. Интервю на Общество.нет

Как се стигна до кризата в Босна и Херцеговина?

Един от големите проблеми, според мен, и една от главните причини за кризата в Босна е държавното устройство установено с Дейтънското споразумение. Политическата система и устройство е прекалено и безсмислено усложнено. Къде сте виждали толкова малка държава с такава сложна политическа структура? Такъв тромав и сложен политически апарат води до лоша комуникация между различните правителствени нива и трите народа, които живеят в страната. Освен това, да имате толкова служители на държавна работа е „твърде скъп спорт“, който държава с толкова икономически проблеми като Босна не може да си позволи.

Защо Дейтънското споразумение не работи?

Причините за приемането му е била спиране на войната в Босна и тази цел е постигната. Проблемът е, че не се е мислило достатъчно за по-нататъшното развитие на ситуацията в страната. Заради бързото налагане на мира не е отдало необходимото внимание на държавното устройство. Дейтън помага на Босна за мира, но не и за по-нататъшното развитие на политиката и живота.

Защо референдумът за Деня на Република Сръпска предизвика такива силни реакции в Сараево?

Отбелязването на Деня на Република Сръпска за Сараево изглежда като стъпка към подялбата на Босна и Херцеговина, опасност за целостта на държавата. Според Сараево, Босна и Херцеговина е една държава и такава трябва да остане. Всеки опит за самостоятелност на един от трите конститутивни народа прави възможно началото на нов конфликт.

Мислите ли, че след референдума Додик е на една крачка по-близо до независимостта?

Мисля, че още е рано за такива прогнози. Това, което мога да кажа със сигурност е, че след референдума сме на една крачка по-близо до нови непотребни и опасни конфликти и сблъсъци, които отвличат вниманието от най-важното, а това са икономическите проблеми на нашата държава.

Какъв човек е президентът Милорад Додик?

Според мен е типичен популист, който добре знае какво на Балкана винаги, за съжаление, „пали“ – непотребния национализъм. Човек, който не си дава сметка за икономическите интереси и нужди на народа, а използва тежката и напрегната ситуацията в отношенията между народите в Боска, за да печели симпатии и да запази своята позиция в политиката на страната.

Проблем ли е ислямският фактор в Босна?

Смятам че в Босна има много по-големи проблеми от „ислямския фактор“, а това са преди всичко икономическите проблеми, безработицата, ниските заплати и пенсии, недобре развитата икономика и покрай това държавата няма потенциал за по-голямо развитие. Проблемите в Босна не би трябвало да се „ислямизират“, а трябва да се взимат рационални, ясни и конкретни решения. Главната причина за проблемите в Босна е лошата комуникация между политиците и тяхната неспособност или недостатъчно желание да направят и променят нещо конкретно.

Колко дълго може да съществува Босна и Херцеговина като държава?

С такава политическа система, политици и неразвита икономика и безработица – за жалост, много кратко. За да оцелее Босна като държава е необходимо на първо място да се фокусира върху намиране на решение за икономическите и финансови проблеми, увеличаване на жизнения стандарт на своите граждани. Когато гражданите имат работа и нормални условия за живот, популистите, опортюнистите и националистите няма да имат успех.

Къде трите народа на Босна и Херцеговина могат да търсят своето политическо и геополитическо бъдеще?

Мисля, че трите конститутивни народа на Босна трябва да търсят своето бъдеще в общата държава, която да водят способни политици, чиято цел е решаването на нашите най-големи проблеми. Разделянето на Босна неименуемо ще предизвика сблъсъци и конфликти, а това не е добре за бъдещото на нито един от трите конститутивни народа.

26.10.2016

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13345

Posted by on окт. 26 2016. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.