Най-важното нещо в диалога със Сърбия е териториалната цялост на Република Косово

Сюлейман Мехази

Интервю с политическия анализатор Сюлейман Мехази специално за Общество

Сюлейман Мехази е роден в Тетово. Завършва начално училище и гимназия в родното си място, както и Филологическия факултет – Албански език и литература в Скопие, където получава степента магистър по литература. Публикувани творби: „Любовни болки”, поезия, 1994; „Обичах момичето”, поезия, 2002; „Ласгуш Порадеци за поезията”, научно изследване, 2013. Той е колумнист във вестник „Бота сот”, анализатор, експерт по политическите, културните и литературните въпроси.

Г-н Мехази, преговорите между Косово и Сърбия на висше политическо равнище започнаха на 15 юни. Кои ще бъдат основните теми на следващите разговори?

С. Мехази: На 15 юни основните теми на диалога Косово – Сърбия трябва да бъдат запазването на териториалната цялост на Косово и изобщо да не се разговаря за размяна на територии, за либерализирането на визите за гражданите на Косово, за европейските икономически и социални фондове за Косово, за изясняване съдбата на изчезналите лица и масовите гробове в Сърбия, особено сръбската отговорност за престъпленията, извършени в Косово, да се разговаря за въпроса за Косово в най-висшите световни институции, членството в ООН, Интерпол, ЕС, НАТО, както и за сърбите под администрацията на правителството на Косово.

Кои са „червените линии” на правителството на Косово на тези преговори и как оценявате платформата на косовския екип?

С. Мехази: Най-важното нещо в диалога със Сърбия ще бъде териториалната цялост на Косово, тук изобщо не бива да има отстъпки, вярваме че ключовата точка на диалога ще бъде опитът на Сърбия да застраши Република Косово посредством една малка сръбска република в Косово под формата на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, но с мекия политически речник на видовете асоциации. Косовската платформа за диалога по време на преговорите да не се променя в качественото запазване на територията с настоящите граници на Косово.

Въпросът за Асоциацията на сръбските общини изглежда много проблематичен. Може ли да се намери някакво приемливо решение за двете страни?

С. Мехази: Целият диалог Косово – Сърбия ще се концентрира около АСО в Косово и Сърбия на Вучич ще се опитва да получи автономия на сърбите в Косово, която да действа срещу правителството на Косово, за самоуправлението на сърбите, които ще се придържат политически към линията на Сърбия и ще отхвърлят законите на Косово. Косовската страна трябва да бъде много внимателна и настойчива тук, да не се съгласява за независимата сръбска асоциация, а сръбското малцинство от 3% да остане под чадъра на правителството на Косово и нищо друго да не се приема. Конституционните и законовите права на сърбите в Косово да бъдат толкова, колкото са на албанците в Буяновац, Прешево и Медведжа в Сърбия.

Знаят се тежките проблеми на албанската общност в Сърбия. Могат ли да се включат в тези преговори?

С. Мехази: Включването на албанската общност, която живее в Сърбия, в диалога, е отдавнашна идея на Вучич и Хашим Тачи за размяна на територии. Това е неприемливо и много опасно за региона, ще подтикне и албанците от Северна Македония да искат обединение с Албания, след това ще реагират и сърбите в Босна, за да се присъединят към Сърбия, ще се появят и исканията на българите в Република Северна Македония, така че ще настане голям хаос сред държавите в Западните Балкани.

Точно това го иска Вучич, защото колкото по-лошо става, толкова по-добре за Сърбия. Криминалната психология на Вучич никога няма да иска споразумение, а стимулиране на сблъсъците, на конфликтите, на убийствата. Престъпниците на Милошевич са се научили с убийства и с кръвопролития, един от тях е убиецът и бивш висш функционер на Милошевич – Вучич. Винаги войните завършват с диалог и споразумения, никога не се помни убийците да се съгласяват с окончателен диалог. Накратко, престъпниците не искат мир, а обърквания на преговорите, за да стимулират кръвопролития, а един от престъпниците е президентът на Сърбия, Вучич, който с пуша в ръка е убивал бошнаци и албанци, престъпните натури никога не искат мир, мирът за тях е загуба.  

През последните седмици сръбската страна активизира своята пропаганда в религиозната сфера. Може ли да се дадат оценки за ролята на религията в политиката на Сърбия спрямо Косово?

С. Мехази: Всички сръбски политически действия и всички войни, водени в името на Сръбската църква още от времето на Чубрилович, целият свят видя, че тези невероятни убийства на осем хиляди босненски мюсюлмани се извършиха в името на сръбския православен и безамилостен религиозен екстремизъм. Всички престъпления, извършени в Косово срещу албанците, се направиха в името на сръбските екстремистки църкви, дори не заради сръбското малцинство, а заради екстремистките манастири и църкви казват, че „Косово е сърцето на Сърбия”. Следователно, включването на Сръбската църква в диалога с Косово е умишлено за разваляне на диалога, за да не се разберат в диалога за взаимно признаване.

Министър-председателят Курти имаше негативни позиции спрямо проект „Мини-Шенген”. Има ли промени в тази посока след идването на власт?

С. Мехази: С изпращането на Хашим Тачи в затвора в Хага и с идването на Албин Курти начело на правителството на Косово приключи и удобният за Сърбия проект за някакъв вид „Мини-Шенген” на балканските държави, който нямаше голяма поддръжка. Отказът на Албин Курти е логичен, защото не се съгласява Сърбия да излезе на морето, ако на Сърбия ѝ се даде море. След известно време взима държавата. Добре е, че този сръбски проект на „Мини-Шенген” е пред провал.

С уважение: Сюлейман Мехази

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16902

Posted by on юни 17 2021. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.