НАЙДЖЪЛ ФАРАЖ: ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЛИТИ ОТКАЗВАТ ДА ЧУЯТ ГЛАСА НА НАРОДА, КОГАТО ТОЗИ НАРОД ИМ КАЗВА „НЕ“

Nigel FarageРАЗБИРАМ ЖЕЛАНИЕТО НА ВАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА СТОЯТ РАМО ДО РАМО С ЕВРОПЕЙСКИТЕ „ТОП“ ПОЛИТИЦИ. ТАКА БИХА ИМАЛИ ШАНСА ДА ПОЛУЧАТ ПОТУПВАНЕ ПО ГЪРБА ОТ АНГЕЛА МЕРКЕЛ ИЛИ НИКОЛА САРКОЗИ, КАЗВА ОЩЕ ЛИДЕРЪТ НА UKIP. 

Найджъл Пoл Фараж е роден 3 април 1964 г. в Кент, Великобритания. Лидер е на Британската партия на независимостта (UKIP), която стана първа политическа сила на Острова на европейските избори през май 2014. До 1992 г. е член на Консервативната партия, която сега почти анихилира от политическото пространство. Любител на алкохола. Женен два пъти. Вторият за германка от която има две деца. Интервю за сръбското списание Неделник.

На герба на вашата партия стои британската лира, дръзко се противопоставяте на това Великобритания да влезе в Еврозоната. Дали сегашната криза ви прави щастлив, макар и заради факта, че може да кажете на критиците си: „Предупредих ви“?
Не мога да съм щастлив заради това, че съм бил прав. Отказът на политическия елит, и в Обединеното кралство и в Европейския съюз, да разбере историята и да види своите грешки ме натъжава. Милиони хора по цяла Европа губят своите жилища и своята финансова сигурност, само защото една мечта на политическите елити пропада.

Ако трябва с 5 думи да опишете Евросъюза, кои биха били те?
Без връзка с реалността, недемократичен, арогантен, сляп, глупав.

А с пет изречения?
Тръгвам от тези пет думи. Първо, няма връзка с реалността, защото не разбира желанията, надеждите, страховете на обикновения европеец. Второ, цялото законодателство идва от Европейската комисия, която гражданите не са избирали, проектът няма демократичен мандат. Трето, европейските елити отказват да чуят гласа на народа, когато този народ им казва „НЕ“, което се повтаря във Франция, Дания, Холандия и Ирландия. Искат гражданите да гласуват, те гласуват и пак гласуват под някакви заплахи, които показват презрението и арогантността на силните. Четвърто, лидерството на ЕС и на държавите членки бяха напълно слепи пред страшната реалност на финансовата криза, преструвайки се, че тя ще си отмине от само себе си, когато е очевадно, че няма. Пето, не чуха гласовете на несъгласие, особено, когато позволиха на Гърция да влезе в „клуба“, когато на всички беше ясно какво ще се случи.

Добре, има ли въобще нещо в ЕС, което да ви харесва?
Вино, храна, музика, жени. Всъщност, харесва ми почти всичко в ЕС, но не и политическата конструкция, която се нарича Европейски съюз. Аз съм за свободен пазар, свободното движение на хора и стоки, но това може да се урежда на двустранна основа, или чрез Световната търговска организация.

Сърбия е по пътя на евроинтеграцията. Какво бихте казали на сръбското правителство и народ. Имаме ли нужда от ЕС или тя от нас?
Казано накратко, внимавайте какво си пожелавате. Разбирам желанието на вашите политици да стоят рамо до рамо с европейските „топ“ политици. Така биха имали шанса да получат потупване по гърба от Ангела Меркел или Никола Саркози, да похапват и да пият шампанско на всичко онези срещи на върха. Само че аз ги съветвам да са внимателно. Полиците ви ще загубят контрола над собствената си страна. Колкото до вашия народ, въобще не се съмнявайте, че с влизането в ЕС ще изгубите на-ценните си хора. Младите професионалисти ще напуснат Сърбия и ще потърсят по-добра работа и по-добри шансове някъде другаде. Вашите закони вече няма да са ваши, и вече няма да имате демократичното право да сменяте властта, ако не ви харесва, защото решенията за вашия живот ще се взимат в Брюксел, а не в Белград.

Вашата партия често е обвинявана, че е „прикрито расистка“. Един път дори премиерът Дейвид Камерън описа вашите членове като група расисти. Как отговаряте на подобни обвинения и какви са отношенията ви с БНП?
БНП е по-скоро национал-социалистическо движение. Те искат да контролират живота ни и единственото, което ги „движи“ е омразата към другите. А Камерън беше глупак. Знаеше какво казва и колко е сбъркал с това изречение. Партията на независимостта е либерална партия, която вярва в индивидуалната и национална свобода. Отворени сме за всички, които поддържат нашето виждане за толерантност, либерализъм и независимост от идиотизма на международните, национални и местни власти.

Прочут сте с вашата позиция, че проституцията, и наркотиците, трябва да бъдат легализирани. Надигнахме глас и срещу забраната за пушене, купуване на алкохол, хайките срещу ловците в Британия… Усещате ли понякога, че живеем в Оруеловия „1984“?
Аз съм либерално ориентиран, в смисъл, че вярвам, че решението как да живеем своя живот трябва да взимаме сами, а не това да прави властта. Ясно е, че този закон за забрана на лова беше много репресивен, а още по-ясно е, че беше неуспешен, тъй като всичко го пренебрегват. Същото важи и за „войната срещу наркотиците“, която пропадна още като започна. Забраната за пушене е нелиберална и деструктивна спрямо бизнеса и спрямо хората. Наистина пушенето може да е лошо за здравето. Това всичко го знаем, и всички решаваме да продължим да го правим. В британските барове и пъбове трябва да разрешат на хората да пушат. И още нещо, винаги съм бил срещу системата за контрол и събиране на данни за хората. Държавата не трябва да се меси в това как живеем, единствено трябва да има закони, които да пречат да се нанася вреда на хората или на тяхната собственост. Всичко останало трябва да си е наше решение.

Казват, че много обичате алкохола. Какво пиете?
Какво имате?

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни – не превеждаме за плагиати)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9590

Posted by on юни 3 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.