Надежда Михайлова: Не виждам перспектива пред СДС, ако продължава по този път

В известен смисъл сегашното ръководство води паралелна политика на онази, която е присъща на СДС, смята бившата синя лидерка

 

Надежда Михайлова е родена на 9 август 1962 г. в София. През 1985 г. завършва българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Превежда поезия от испански. От 1986 г. до 1988 г. работи като журналист на свободна практика.

Започва политическата си кариера в Радикалдемократическата партия в България. Говорител на правителството на Филип Димитров. Външен министър в правителството на Иван Костов (1997-2001). Депутат в 4 парламента. Председател на СДС от март 2002  до октомври 2006 г. Омъжена, има две дъщери.

 

Едно интервю на Калоян Методиев
–          Съжавлява ли за нещо Надежда Михайлова след всичко, което се случва напоследък?
–          Аз съм 15 г. в политиката и научих основните уроци, които трябва да научи един политик. А те са да не съжалява и да се учи от грешките си. Може би онова, което през последните седмици и месеци в най-голяма степен ме шокира, е способността на хора в Съюза на демократичните сили да поставят личните си амбиции, да не стигам дори по-далече, над интересите на СДС, на десницата. А в контекста на това смятам, че десницата може и трябва да играе важна роля за страната ни.
–          Последните няколко дни всяка втора новина в информационните агенции е за напускащи структури и членове на СДС. Как ще го коментирате?
–          Това е много тъжен факт, който за мен е оценката на структурите за политиката, която се води от сегашното ръководство на СДС. Аз казах на конференцията, че най-опасно е, когато една политическа сила изгуби своята физиономия. СДС беше създаден,  за да осъществи мечтите на хората за свобода, демокрация, плурализъм. На тази конференция бяха нанесени удари върху демократични ценности, които СДС винаги е защитавал. На първо място ще изнеса това, че в ръководството легитмно са допускани членове на бившата комунистическа номенклатура. Наред с това се започва преследване на хора, които имат различно мнение от това на  ръководството.
–          Вас ви преследват едва ли не като “империалист” и в рамките на партията, и в рамките на праламентарната група. Как оцелявате?
–          Аз винаги съм казвала, че съм в СДС не с партийната си книжка, а с душата си. За мене той е кауза и тук отварям една скоба, в изказването, много странно наречено обръщение, а не доклад на председателя на СДС, той заяви, че до този момент партията е защитавала кауза, а от тук нататък ще защитава интереси. Това е обобщение на философията на новото ръководство.
–          Много хора, които лансирахте в политиката, ви предадоха. Как го приемате?
–          Предателството е съпътствало всяко човешко усилие. Един мой много близък човек навремето беше казъл, че  най-сигурният начин да те намразят, е когато искаш от хората повече, отколкото те са в състояние да ти дадат. Може би аз исках много повече саможертва и привързаност към идеалите, каузата на СДС, а всъщност онези, които свалиха предишното ръководство, на което лидер бях аз, недвусмислено казаха, че СДС трябва да бъде по-прагматично.
–          Какво е бъдещето на партията?
–          Ако продължи по пътя,  който е начертала националната конференция, аз не виждам перспектива за нея, защото логичният въпрос, който всеки един  би си задал, е какво точно ме свързва със СДС. Ако не ме свързава каузата и принципите? Тогава наистина много хора ще преосмислят подкрепата си. След 15 години аз дължа цялата си политическа кариера на СДС, така че заради тези неща в момента на мен ми е много болно.
–          “Дясна алтернатива” – да очакваме ли скоро да прерастне в нещо?
–          Дясна алтернатива беше създадена не като враг на ръководството, а като коректив. Аз напоследък чувам много обвинения, но особено впечатление ми направи това, че ДА води паралелна политика. Аз ще си позволя да кажа нещо, което може би  ще е изненада, но в което съм абсолютно убедена. В някакъв смисъл сегашното ръководство на СДС води паралелна политика на онази, която е присъща на СДС. ДА защитава и брани идентичността  на партията. Ние се противопоставяме на опита наистина да бъде подменен смисъла на съществуването на СДС.
–          Президентските избори?
–          Те са много сериозно изпитание за десницата. Aз смятам, че това ще бъде тест и за лидерите на различните десни формации. Естествено, че най-важно е да има единна кандидатура.  Това вече и децата го знаят. По-нататък е важно не само да има единна, но и успешна кандидатура, защото дясномислещите хора в България са единни. Затова всякакви хитрини, всякаква подмяна на отговорността зад независими граждански  кандидатури е несериозна. Няма как гражданска кандидатура да обедини десницата, както напоследък много възсторжено се обявява от лидерите на някои десни  формации, защото те искат да се реабилитиера през гражданското общество.
–          Остана ли време за налагане на ново име?
–          За съжаление времето безмилостно притиска десните политически сили и тук искам да кажа, че е много важно да се види кои са десни. Защото на националната конференция на СДС се говори за коалиции, но преди да се говори  за коалиции, трябва да се знае кой кой е в дясното, а няма как да бъдат делени управляваните на добри и лоши. БСП, НДСВ и ДПС съставляват парламентарно мнозинство и имат правителство. Така че те носят целокупно отговорността за това правителство. Смятам, че изключително погрешни и нараняващи десницата са опитите на лидерите на СДС да внушават, че с едни от управляващите трябва да имаме по-добри отношения, а с други да бъдем твърда опозиция. Самият факт, че се предлага анкета, в която като възможни партньори се описват НДСВ и ДПС, доказва, че наистина тези хора не знаят за какво става въпрос.
–          Някое име да кажете за президент?
–          Погрешно е да извеждаме на преден план личностите, а не политиката. Десницата се нуждае от единна политика, а не толкова от  единна кандидатура. Тя минава през единни действия в парламента, но, забележете, и в местната власт. Така и не стана ясно  защо при положение, че СДС има управление в 9 областни града, сегашното ръководство на СДС проявява абсолютно неглижиране към местната власт и проблемите й и по същество, оставяйки кметовете и общинските съвети да се борят в тази ситуация, ги отблъсква от политическата сила и ги кара да търсят други пътища за своето политическо оцеляване.
–          Какви книги четете?
–          Напоследък предимно исторически, може би защото търся в исторята поуки, които, както се оказва, са валидни и в съвремието.

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

АТАНАС АТАНАСОВ:В МВР са нужни кадрови чистки

 

Емил Кошлуков: ДПС се превърна в синоним на корупция, царят опропасти политическия център

 

Нели Куцкова: Управляващите винаги са се опитвали да кадруват в съдебната система

 

Бъдещето на Европейския съюз е мрачно

 

Сидеров, Борисов и Божков играят заедно в политиката

 

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=137

Posted by on апр. 13 2006. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.