Награда за провокация, или когато талантът е просто параван

С опита си за провокация срещу ръководството на БСП журналистката Къдринка Къдринова обиди 40 000 социалисти, събрали се под връх Бузлуджа

В събота се проведе традиционният събор на левицата на Бузлуджа, тази година той събра 40 000 души. По традиция част от програмата му бе връчването на наградaта за политическа публицистика „Георги Кирков – Майстора“. Тази година отличието отиде при издателят Иван Гранитски и журналистката Къдринка Къдринова, която имаше честта да говори пред десетките хиляди членове и симпатизанти на левицата от името наградените.

Когато една реч не е достатъчно силна и убедителна, обичаен подход е да се използват цитати от авторитетни личности. Този прийом играе ролята на подкрепа към изложените авторски аргументи, и това би било чудесно, ако и когато цитатите на са спекулативни или извадени от контекста. Това говорещият прави, търсейки гаранция, че дори тезите му да не бъдат одобрени от аудиторията, посочените цитати ще са параван и щит. Случаят с Къдринка Къдринова е точно такъв. Тя използва няколко извадени от контекста цитати на една от най-светлите личности на социалистическата идея Георги Кирков, казани преди повече от 100 години, за да обоснове, че… днес лявото извън БСП е една огромна маса, която стои непредставена. В цитат на Кирков тя облече и

любимата опорна точка на малобройните недоволстващи от ръководството в БСП

, че партията трябва да е интернационалистка и в никакъв случай не бива да е традиционалистка и патриотична. Призова духа на Кирков за да направи безвкусна реклама на един сайт, пред многохилядна аудитория, пред каквато госпожата едва ли друг път ще има шанса да говори.  

Струва си накратко да коментираме несъстоятелността на всяка една от тезите, които Къдринка Къдринова опита да прокара, търсейки им легитимност в думите на Георги Кирков.

Първо,

БСП от 30 години неизменно е основният политически представител на лявото в България.

В повечето периоди, включително и днес, БСП е единственият парламентарен представител на левите хора у нас. Появяваха се партии с претенциите да бъдат леви, но си останаха партии-еднодневки, които бързо губеха доверието на избирателя. Днес, когато БСП има своята „Визия за България” за смяна на модела на управление, когато се връща към идейните си корени и отхвърли налаганите от външни „началства” политики, тя връща доверие. Резултатът е: увдоена парламентарна група, победа на президентските избори, ръст на гласоподавателите и мандатите на европейските избори, първо място в 60 общини и шанс за балотаж и победа в повечето региони на страната.

Второ – това, че една партия е интернационалистка, в смисъл, че уважава интересите и правата на другите народи, изобщо не означава, че тя не може да бъде родолюбива, да защитава националния си интерес, суверенитета, държавността, традицията и идентичността. Противопоставянето между интернационализма и патриотизма е изкуствено и безплодно. Това е теза на неолибералния глобализъм, който подрива националните държави, идеологическата идентичност на партиите, засилва неравенството между хората, хаоса в света и властта на корпорациите за сметка на хората. БСП не иска да е част от този модел! Избирателите на БСП са хора, които винаги са работили за социална България, за силна държавност – градили са индустрия, култура, национална сигурност.

Да им вменяваш, че родолюбието е грях, е откровена обида.

Експертите – политолози и историци смятат, че интернационализмът е тази част от теорията на марксизма, която е приложима за пролетарските революции през XIX и началото на ХХ век. Днес движещите сили на промяната в многополюсния свят са от друг характер. И интернационализмът, и глобализмът отстъпват пред потребностите на националните държави и националните партии.

Ясно е, че целта на речта на Къдринка Къдринова беше провокация към ръководството на БСП за водената от него политика, която да прозвучи от възможно най-високата трибуна в БСП – от Бузлуджа. Тъжно е, че истинските провокатори нямаха смелостта да излязат пред хилядите съпартийци и се скриха зад гърба на една журналистка… Но госпожа Къдринова направи фаталната грешка – тя не се съобрази, че говори пред 40 000 социалисти, които секунди преди да я устоят с вниманието си,

аплодираха лидера на БСП Корнелия Нинова и потвърдиха доверието в провежданата от нея политика.

Къдринова обиди именно тези хора, а не политиците на сцената. Всички, които присъстваха на Бузлуджа станаха свидетели, че многохилядното множество й отговори по най-благородния начин – като прикри досадата си с вяли аплодисменти и възгласи „БСП, БСП” (нищо, че госпожата внушаваше, че лявото в България не било представено от партията, към която принадлежат). Ако имаш чувствителност към реакцията на аудиторията ще разбереш, че това е знак, че думите ти не срещат разбиране и съгласие. Така и стана! Една неподредена реч увисна и реторично, и политически. Остана и усещането за липса на такт и добро възпитание. Тези, срещу които беше нацелена нейната реч, бяха сцената именно заради доверието на своите съпартийци, на близо милион избиратели на БСП. Математиката не е тема на този текст, но възпитанието е – то винаги трябва да бъде тема в политиката и обществото.

Домакините на госпожата в събота бяха хората дошли на историческата поляна, тяхната партия я удостои с висока награда. Тези хора не са масовка, те са истински чувствителни към фалша, към провокациите, към дребнавостта и заяждането прикрити зад уж идейни аргументи. С вота и доверието си точно те определят кой ще стои на сцената на Бузлуджа, затова на нея ще останат по-дълго тези, които са разбрали в какво реално вярват социалистите. В събота Къдринка Къдринкова „падна“ от тази сцена, но със сигурност получава награда за провокация, защото в случая талантът й на журналист е само параван, зад който прозря дребнаво политическо заяждане. Дали талантът може да компенсира демонстрираното неуважение – не знам. Оценката я дадоха хората.

Бояна Бозаджиева

29 юли 2019 г.

Назаем от: в. Земя

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16433

Posted by on юли 29 2019. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.