Мъжът с токчетата каза ясно защо България бе приета в ЕС

Nikola SakoziДумите, които ще прочетете по-долу, не са изречени от някой лумпен, политически неграмотник, аутсайдер или незначителен местен политически играч. Техен автор е бившият френски президент Никола Саркози. Навремето той формира с Ангела Меркел онзи прословут тандем, който в Европа журналистите наричаха „Меркози“ – до такава степен двамата работеха и формираха в синхрон съдбата на Стария континент.

Мъжът с токчетата обяви курс към нов президентски мандат с думите: „Трябва да се създадат центрове за задържане на бежанци в Северна Африка или в страни като Сърбия и България“. (линк на френски)

Не е толкова страшно, че единственият член на ЕС, който беше нареден до Магреба, сме ние. По-страшно е, че в тази подредба се съдържа и оценка, която по никакъв начин до този момент не предизвиква реакция у политиците ни. Не говори бакалин, а може би бъдещият президент на Франция.

От години се говори и пише, че България може да бъде превърната в необходимата на ЕС сива буферна зона между Шенген и Азия, която точно както в Римската империя се използва, за да удържа нападенията отвън и да „складира“ тези, които не са желани вътре.

А каква е ролята на последните двама френски президенти?

Саркози и кръгът около него беше инициаторът и двигателят за свалянето на режима на Муамар Кадафи в Либия. Той търсеше враг навън, за да решава нерешимите проблеми във вътрешната си политика и да отклонява вниманието на общественото мнение от разкрития по афери за корупция и злоупотреба с влияние в собствената му партия. Мъжът с токчетата звънеше на американците и им упражняваше натиск да свалят Кадафи. Това призна в книгата си миналата година и американският държавен секретар Хилари Клинтън, която изхвърча от поста и поради това, че се подведе по него.

Основната отговорност за жертвите в Средиземно море, нашествието в Европа от Северна Африка, хуманитарната трагедия в Италия тежат на плещите на Саркози и на Берлускони. Моралният причинител на катастрофата трябва да поеме последствията й. И по силата на историческaтa логика това трябва да е Франция!

Наследникът на Саркози – социалистът Франсоа Оланд и кръгът на влияние, който финансира избирането му през 2012 година беше и е най-яростният световен адвокат за военни удари срещу режима на Башар Асад, а външният министър Лоран Фабиус отсече: „Башар Асад не заслужава да живее.“ Оланд отиде на крака в Белия дом, за да моли американците да го направят. Пухкавият флегматик беше сред основните доставчици на оръжие за „демократичната“ сирийска опозиция, която стана гръбнак на Ислямска държава. Благодарение на него милиони хора тръгнаха към Европа, представяйки се за сирийци. По силата на политиката на действащия френски президент и резултатите от нея – Франция трябва да ги приема!

Очевидно е, че Саркози и Оланд умеят да се развеждат, но не и да правят стойностна политика в интерес на Франция и Европа. Без рязка промяна на политическото лидерство в Париж и Берлин, Европа е осъдена на нестабилност, етнически конфликти и разруха.

Най-активният чужд посланик у нас се нарича Ксавие Лапер дьо Кабан. Речевитият дипломат няма право повече да ни казва какво и как да правим. Ако политическите сили и обществото в България допуснем това, означава да признаем, че сме държава не от втора, а от трета категория в ЕС. Най-малкото: защо й е съдебна система на държава, превърната в буферен бежански лагер? В такива места има само корупция, насилие и много тъга. Развалените ябълки ще се търкалят навсякъде.

На всички вече е пределно ясно, че понятия като „европейска солидарност“ са просто кухи лозунги и никой няма да ни помогне. Сами трябва да се спасим от политическия сценарий, който други явно вече са написали за нас. От началото на годината Унгария, Чехия, Словакия, Румъния, Полша, Хърватия си правят регионални формати и срещи, от които България е изолирана. А това е ядрото на отпора срещу западноевропейското самозабравяне и липса на политическа отговорност. Без съюзници и приятели ще ни е много трудно да оцелеем. Бърза пробалканска и произточноевропейска външна политиката трябва да ни вкара в контекст, който да ни даде шанс за спасение.

Автори:  Френски Наблюдател и Калоян Методиев

6 септември 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=12147

Posted by on сеп. 6 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.