Може да се очаква ескалиране на ситуацията в северните части на Косово

Дризан Шала

Специално интервю за Общество с Дризан Шала, експерт по въпросите на сигурността

Правителството на Косово реши от 20 септември да наложи реципрочност за автомобилите със сръбски номера при влизането им в Косово. През 2016 г. двете страни подписаха споразумение за уреждане на този въпрос, но сръбската страна продължава да задължава шофьорите на автомобилите с косовски номера да си слагат временни сръбски регистрационни табели като знак, че Сърбия не признава независимостта на Косово. Властите в Косово решиха да отговорят със същата мярка и задължават автомобилите със сръбски номера да си слагат косовски номера, с които може да се шофира 60 дни в Косово. Много косовски сърби имат сръбски регистрации на своите автомобили. Косово изпрати полицията си на граничните пунктове в северните части на страната, докато местните сърби започнаха да ги блокират, а Сърбия започна да предвижва военни части към границата между двете държави.

Какво е настоящето положение в северните части на Косово и може ли да се очаква влошаване и по-големи безредици?

Събитията в северните части на Косово, още от разполагането на силите за сигурност (на 20 септември – б.пр.), за да гарантират прилагането на мярката за реципрочност относно споразумението за номерата на автомобилите, са напрегнати що се отнася до сигурността. Следователно, и последните събития в общините Зубин Поток и Звечан са само увеличаване на напрежението, което идва като резултат от натиска, който оказват криминалните групи на Сърбия, които са оркестрирани от официален Белград посредством главния престъпник Звонко Веселинович, както и от заместник-председателя на партията „Сръбска листа”, която е част от правителството в Косово, Милан Радойчич. След като са използвани и бойни оръжия (ръчни гранати), това показва, че в тази част действат и структурите за сигурност на Сърбия, които командват паралелните структури в Косово. Има вероятност ситуацията да ескалира, ако няма намеса от международния фактор, който закъснява в намирането на изход от проблема, създаден на терен. От друга страна, на политическо ниво, официален Белград се опитва да атакува тази легитимна и законна акция на властите в Прищина посредством „обявяването” на Асоциацията на сръбските общини според споразумението в Брюксел, за което има решение на Конституционния съд на Косово, където се казва, че общите му принципи не са изцяло в съответствие с духа на Конституцията, основавайки се на нейния трети член и на правата на общностите в нея. Следователно, политическият климат, но и този на сигурността, ще зависят изключително от процесите на терен, което ще се пренесе на преговорната маса в Брюксел. Един елемент, който трябва да се изтъкне тук е, че Русия открито показва тенденция да се намесва колкото се може повече във вътрешните работи на Косово. Да припомним и проваления преврат в Черна гора преди няколко години, а сега и интронизацията на сръбския духовник в Цетине. Но имаше опит за държавен преврат и в Северна Македония през 2017 г. от страна на „ВМРО”-ДПМНЕ, подкрепен от проруските и просръбските кръгове. В Косово органите за сигурност изгониха от своята територия Олег Деркач (руснак) и забраниха влизането на руския гражданин Сергей Белоус, придружаван от белорусина Денис Болшаков, които са подозирани в опит за шпионаж.

Как оценявате междуетническите отношения в другите части на Косово – Грачаница, Щръпце и другаде? Може ли да се разпространят протестите на сърбите и в други общини, заедно с блокирането на пътищата?

От 38 общини в Косово 10 са ръководени от сръбската общност, като кметовете идват от политическия субект „Сръбска листа”, която е връзката между Белград и гражданите от сръбската общност в страната. Заради ситуацията, създадена в северните части на Косово, в другата част от тези 10 общини се разпространяват билбордове с надписи „Добре дошли в Асоциацията на сръбските общини” и това е един показател, че вероятността е голяма и там да има блокади на основните пътища, които водят до тези общини и които са главните артерии за институционалното функциониране, ако няма намаляване на напрежението. На масата на преговорите между двете страни трябва да остане признаването на независимостта на Косово от страна на Сърбия и изобщо да не се влиза в неоюгославски авантюри, каквато е „Отворените Балкани”.

Продължава ли процесът на изграждане на жилища за сърбите в северните части на Косово и планира ли се евентуалното идване на сърби от Сърбия?

Сърбия по специфичен начин се опитва и на терен да представи факта, че в общините Северна Митровица, Зубин Поток и Звечан не живеят албанци и тази част се полага административно само на Белград и на неговите институции на всички нива. И постигна това като последица от неясното дефиниране на националната политика на официална Прищина за тези 21 години след войната.

И един специфичен въпрос, който е свързан с Вашата експертиза – имат ли добра подготовка специалните части на полицията, както и добра логистика, за да се справят напълно с тази ситуация?

Полицията на Косово разполага с всички необходими капацитети, за да се справи с каквато и да е ситуация, която застрашава публичната и националната сигурност на страната, защото успя на ниво подготовка да достигне най-високото равнище на една полиция като германската (GSG9), френската (RAID) или австрийската (EKO Cobra).

Какво смятате, възможно ли е да има намеса от паравоенните структури от сръбска страна – например, от частните компании за сигурност, ултранационалистическите организации и други?

Във връзка с това дали има пространство да реагират структурите на частните компании за сигурност, каквито са в Украйна, Сирия („Вагнер”), които са паравоенни структури на Русия и, които в Сърбия имат своите офиси, аз смятам, че има възможност да се активизират в една възможна операция под лозунга на статута „цивилни граждани”.

В тази напрегната ситуация ще се обедини ли вътрешният албански политически фактор около правителството и другите държавни институции?

Политическият спектър в Косово, що се отнася до ситуацията, е обединен срещу агресивната политика на Сърбия спрямо Косово.

Как оценявате реакциите на ЕС и на САЩ? Има ли някакъв вид координация между правителството и международните партньори?

Във връзка със ситуацията на север, правителството на Косово взе решение в координация с международния фактор, особено с нашия стратегически партньор – САЩ.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16933

Posted by on сеп. 27 2021. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.