Много е трудно да се предвидят резултатите от парламентарните избори в Косово

Лабинот Кунушевци

Интервю със социолога Лабинот Кунушевци за Общество

Лабинот Кунушевци е сред водещите социолози в Република Косово. Той е автор на много социологически изследвания, в които анализира различни аспекти от социалните процеси в тази страна.

– Г-н Кунушевци, на 14 февруари в Косово ще се проведат парламентарни избори. Според Вашето мнение като социолог, има ли достоверни анкети в Косово, които могат да предвидят резултатите на политическите субекти?

Повечето от сондажите, които се правят в Косово не представят по точен и реален начин общественото мнение, защото много от тях се правят с тенденциозна, пристрастна и преднамерена цел от организаторите им, тясно свързани с определена политическа сила, медия или организация. И сред методологичните грешки е определянето на извадката на изследването и изкарването на окончателните резултати. Затова резултатите от изборите понякога са непредвидими, изненадващи, защото по време на сондажите, които се правят имаме една част от още нерешилите избиратели, които макар че не са участвали в сондажа, дават гласа си в последния момент и това влия върху резултатите от гласуването. Следователно, докато процесът еволюира се случват непредвидими феномени, нови членства до последния момент, под влиянието и на избирателната кампания, една анкета не може да предвиди изборния резултат по точен начин. Това не могат да го направят нито политическите партии за самите себе си, колкото и визионерски да са, защото е много комплексен процес, под влиянието на много фактори, особено, когато се знае, че ще имаме нови кандидати за депутати, които не сме видели по-рано на изборни състезания. По-ранните успешни или провалени опити на някои депутати и нови кандидати за депутати, са два фактора, които могат да повлияят върху електоралното поведение, без да пренебрегваме ролята на медиите, предизборните обещания и език, електоралното съзнание, контрола и прозрачността на изборите, политическите платформи и програми и други. Затова не трябва да създаваме илюзии, когато видим изненадващи резултати в анкети или публични претенции. Със сигурност може да има значими изменения чак до пропадания или доминирания, каквито не е имало по-рано, но не в крайни и абсолютни числа или граници както твърдят някои политически партии за собствено удоволствие.

– Все пак, изглежда че фаворит е Движението за Самоопределение”, но евентуалната липса на неговия лидер, г-н Курти, от кандидатската листа може ли да повлияе върху резултата на партията?

Липсата на лидера на „Самоопределение”, г-н Албин Курти, може да има доста малко влияние, защото независимо от това, той остава лидер на изборната листа посредством ролята, която има в партията и в електоралното политическо съзнание, особено, когато се знае, че е един лидер с голямо влияние, който е спечелил най-широкото народно доверие в сравнение с другите лидери, със своя език, критика, поведение, харизма и популизъм, които е изразявал посредством обществените недоволства и политическите провали на миналите правителства, донякъде с един много малък опит в управлението, от който той трябва да реагира, така че да остане в историята, в случай на възможност, един успешен и реформиращ ръководител, а не един прославян лидер, популист, който създава илюзии. Следователно, трябва да му се даде един истински по-дългосрочен шанс.

Може ли да се предвиди как ще се представят другите основни партии – ДСК и ДПК, когато се знае, че тези две партии страдат от проблеми н лидерството – в ДСК има дълбоки разделения, докато лидерите на ДПК са в Хага?

ДСК и ДПК са в структурна и във визионерска криза. Те са изконсумирани партии, на които им липсва политическа здравина. Носят основната отговорност за политическата, социалната и икономическата деградация, причинена заради тяхната неспособност без да се отричат минималните заслуги и приноси, които са имали във времето. Кандидатите за министър-председател на тези две партии, г-н Авдулах Хоти и г-н Енвер Ходжай, не са много обещаващи. Тези две партии са имали по-добри кандидати. Както и да е, вътрешните разделения и липсата на лидерите ще има своето влияние, което ще се използва от другите партии. Това зависи и от начина как ще се държат новите лидери и действащи лица на тези политически партии. Следователно, не се очаква някаква позитивна промяна или не може да оценим като повишаване на политическото самосъзнание там, където се гласува за лидера и там, където партията, зависи изцяло от лидера и където лидерството има само електорално подхранване.

Как оценявате шансовете на г-жа Вьоса Османи на тези избори – биха били по-големи в случай, че ще се състезава сама или в предизборна коалиция със „Самоопределение”?

Това не може да се предвиди лесно, защото Вьоса Османи колкото избиратели са ѝ се доверили, като най-гласуваната жена в Косово, т.е. като политическа личност, също толкова има гласове и заради партията си. Следователно, за нея е гласувано като политик и като водач на листата на ДСК (през 2019 г. – б.пр.). Затова тя не може да има същия електорален успех и същия електорат, не само заради разделението, но и заради нейното политическо поведение. Затова ѝ трябва една предизборна коалиция със „Самоопределение”.

Ще се създадат ли предизборни коалиции, особено, когато се знае, че партии като „Социалдемократическата инициатива” и Съюзът за ново Косово трудно ще преминат прага?

Шансовете за предизборни коалиции са големи и необходими за политическото оцеляване на малките партии като СИ и СНК заради това, че тези партии не могат да преминат прага. Това са партии, които не успяха да направят някаква позитивна промяна, да играят някаква важна роля, да създадат успешни институции и да ги ръководят, така че да разширят своя електорат и да запазят гражданската подкрепа. Това са партии, които оцеляват посредством предизборните коалиции, без експерти и експертиза, иначе се маргинализират.  

Как смятате, възможно ли е след тези избори да има съществена промяна в политическата класа в Косово?

Съществената промяна неидва от новите избори или правителства, а от новото политическо съзнание. Следователно, тогава, когато се повиши качеството на образованието и на публичната култура, тогава, когато гражданинът ще мисли свободно с политическа свобода и когато ще гласува със своето обществено политическо самосъзнание, за основни нужди, като: образованието, културата, правата на човека, спазването на закона, създаването на институциите, стандарта на социалното благополучие, условията на труд, общественото равенство и други. Следователно, когато гражданинът си създаде институционално самосъзнание, тогава ще се случи промяната. За съжаление, понастоящем обществото повече вярва на лидери отколкото на институциите. И гласува за лидера, а не за институцията. Държавата се бърка с властта и се идентифицира с определени политици. Следователно, когато се споменава терминът държава, се асоциира с министър-председателя или президента, а не с институциите. Докато, според изследванията, напредналите общества вярват повече в институциите, докато изостаналите общества вярват повече в лидери. Защото в институциите се вземат решенията, от решенията зависи стандарта на гражданите и от определен стандарт зависи тяхното благополучие. Когато се създаде културата на отхвърлянето на провинциалното и клиентелисткото гласуване, когато обществото не гласува само за едната заплата, за едното работно място, за материална награда или за електорално обещание, когато то не се подчинява на шантажа, на натиска и на заклинанията от популистките речи на харизматичните лидери, а се фокусира изцяло върху политическите платформи и програми, това общество е започнало да чувства демократичната промяна. Промяната ще се случи, но бавно. Защото всяко общество има водачите, които заслужава. И колкото са виновни политиците в техните политически отговорности, също толкова е виновно и обществото в своите обществени отговорности.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16847

Posted by on ян. 13 2021. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.