МЛАДЕН ДОЧЕВ: СДС И ДСБ ОКОНЧАТЕЛНО ЩЕ СЕ КОМПРОМЕТИРАТ В ОЧИТЕ НА ДЕСНИЯ ИЗБИРАТЕЛ

БИЗНЕСМЕНИ-КАНДИДАТИ ЗАКАРАХА СВОИТЕ РАБОТНИЦИ ПРЕД УРНИТЕ, ТЪРГОВИЯТА С ГЛАСОВЕ ДАДЕ СВОЯ ДАН, А МНОГОТО МЕСТНИ КОАЛИЦИИ ДОВЕДОХА ДО РОДОВО ГЛАСУВАНЕ

Младен Дочев е политолог и журналист, докторант по “Медии и политика” в СУ, работещ за британската прес-агенция Central European News, отразяващ процесите в България за най-авторитетните английски вестници, с публикации в Таймс, Сън, Дейли Мейл, Нюз ъф дъ Уърлд и Сънди Телеграф. Автор е и на редица политологични анализи и в българската преса, в издания като Монитор, Демокрация, сп. Политика, в. Българска армия, сп. Бизнесмен, в. Стандарт и др.

Как бихте коментирал резултатите от изборите?
Най-общо казано, както винаги досега, всички победиха. Изключение прави Тити Папазов, който все пак успея да забележи, че е загубил с 1:26. Може би като спортист е свикнал да обръща внимание на жестоките реалности на резултата от мача.

Иначе се видя, както и на евроизборите, че ГЕРБ не е в състояние да се изправи сам на този етап срещу обединените сили на БСП и ДПС. Това поставя въпроса в каква посока Бойко Борисов ще търси съюзници, за да стане следващия премиер-министър.

БСП показва признаци на контролирана за сега криза, но вътрешните боричкания започнаха да се показват на повърхността и предстои да видим как това ще им се отрази на следващите две години до парламентарните избори. Войната на тихия вътрешнопартиен фронт тече и столетницата е раздирана от противоречия. По-нататъшната съдба на Румен Овчаров може да отприщи открито противопоставяне първо в София, а след това – и сред низовите структури из страната.

Що се отнася до страта десница относително доброто представяне на Мартин Заимов може да стимулира една предизборна коалиция на оцеляването, която да даде на СДС и ДСБ едно присъствие от 30-40 мандата в следващия парламент. Парадоксално, спечеленото от ГЕРБ мнозинство в столичния градски парламент, също работи за дясното единение. Защото ако на Борисов не му достигаха 4-5 мандата, за да управлява СОС щеше лесно да ги намери в лицето на светлосините лекета на ревера на Юруков, а именно  – старите муцуни в общината в лицето на Нейков, Кисьов, Стефан Иванов и Бориславов. Те живеят от столичната община и живеят, за да черпят от столичната община. Сега обаче са непотребни. Това почти гарантира, че Алианс за София няма да се разцепи и това да активира центробежни процеси по оста СДС и ДСБ, които окончателно да ги компрометират в очите на десния избирател.

За ДПС нещата са ясни. Доган остава непоклатим като Батето Славков преди филма на ББС.

А избирателната активност?

При едни по-ефективни избирателна и политически системи тя нямаше да надхвърли 35 процента. Сегашните малко над 40 % се дължат на факта, че редица бизнесмени-кандидати закараха своите работници пред урните, търговията с гласове също даде своя дан, а многото местни коалиции доведоха до родово гласуване вкупом за техните кандидати.

За какво говори това?
Дори при наличието на гореизброените фактори мнозинството от избирателите не намериха своите представители. Всичко това е показателно за ерозията на доверието в политическото представителство и продължаващата криза на партиите и представителността.

Смятате ли, че има политическа криза?
Политическа криза е твърде широко понятие. Тя по-скоро би говорила за украински или италиански модел. Има криза на политическата и партийната система, има остър дефицит на политическото представителство.

На какво се дължи резултатът на Бойко Борисов?
На описаната криза. Той черпи подкрепа от пълното отдалечаване на политическата класа от избирателите, от липсата на жизнена алтернатива на тройната коалиция и действащия от години насам политически модел, който е напълно изчерпан.

Избирателите се оплакват, че няма от кого да избират. На тези избори имаше нови кандидати, които не бяха свързани по никакъв начин със старите и предлагаха алтернатива. Защо избирателите не ги забелязаха?
Най-вече защото изборните процедури бяха силно опорочени, както винаги се случва на местни избори, на липсата на финансов ресурс, на тежката корумпираност на българските масмедии, на отблъскването и отвращението от политическия процес на хората с качества за обществена изява.

Какво влияние оказаха многобройните кандидати?
Избирателят беше напълно дезориентиран в тази пъстра палитра. Реалният избор в политиката се ограничава при наличието на два диаметрално противоположни ситуации – твърде малко или твърде много алтернативи. 

На някои места в страната е имало само един кандидат. Как бихте го коментирали?
Десети ноември още не е достигнал до някои от най-закътаните краища на България.

Според Вас, трябва ли да има санкции за политическите партии, за които е установеното, че имат практиката да купуват гласове? Може ли тази практика да се възприеме като инвестиция от страна на въпросните партии?
Би било доста необичайно санкциониращите органи да се санкционират сами. Що се отнася до предприемаческият подход, така характерен за българската политика, не трябва да се забравя, че има както добри, така и лоши инвестиции. Мисля, че порочната мода на търговията с гласове ще отшуми в даден момент, когато „инвеститорите” осъзнаят, че вложенията им във вота надхвърлят дивидентите, извлечени от него.

Съществува ли подобно явление в други страни? На какво се дължи?
Честно казано не съм добре запознат, но е ясно, че подобни практики са характерни за най-вече за общества с неукрепнали демократични практики и незряло гражданско общество. Явно все още попадаме и  в двете категории.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Симеон Асенов : Изборният процес ще бъде затормозен и много избиратели ще искат…

ЮЛИЯН ТРАЯНОВ: КАНДИДАТИТЕ СЕ ЗАЛИВАТ С ПОМИЯ И ОТБЛЪСКВАТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: СТАРИТЕ СХЕМАДЖИИ СА НАШАТА МИШЕНА

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: КЛИЕНТЕЛАТА В СДС И ДСБ ПОБЕДИ

ГЕОРГИ КАДИЕВ: С МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ МИСЛИМ ПО КОРЕННО РАЗЛИЧЕН НАЧИН 

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=286

Posted by on окт. 29 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.