МИНЧО ХРИСТОВ:БЪЛГАРИЯ Е В ТОТАЛНА КРИЗА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ

Минчо Христов е роден през 1962 г. в София, завършил е Хаванския университет, специалност “История на Латинска Америка”, доктор по политология в СУ “Св. Климент Охридски” и доцент в Техническия университет. Специализирал е в Института за Изследване на сигурността към ЕС, Университета на Сао Пауло, Колумбийския университет. Говори испански, френски, руски, португалски и английски. Независим депутат.


Какво според Вас е геополитическото място на България днес?
Ключово. През Балканите са основните и най-евтини трасета между каспийския петрол и Европа, а и до Америка. Мястото на петролопроводи като “Бургас-Александруполис” и транзитното преминавне на газ ще има все по – голямо значение за страната.

Кои са преимуществата, които трябва да използваме, за да нарасне тежестта ни в Европа?
Може би трябва да защитаваме националните си интереси, да отстояваме интересите на обществото, на обикновенния човек. За съжаление, ако погледнем към последните години, това не ставаше. Достатъчен пример е преговорният процес на ЕС, предсрочното закриване на блокове на АЕЦ „Козлудуй”, които са доказали своята безопасност при многобройни политически експертизи, включително международни. Ако искате, вземете и проблема с акциза на домашната ракия. Оказа се, че хората, които са водили тези преговори, не са защитили по никакъв начин националния интерес. За голямо съжаление това е факт, въпросът е какво  да  направим от тук нататък, за да се предоговорят неизгодните за България клаузи.

Какво ще промени петролопроводът “Бургас-Александруполис” у нас?
Има две гледни точки. От една страна България ще получава сериозни приходи от транзитната такса, увеличава се тежестта на България като транзитна страна. От друга обаче ще възникнат сериозни опасности за екологията, най-вече в Бургаския залив, а след това могат да възникнат сериозни опасности и по самото трасе. Така че тези две гледни точки, тези два аспекта трябва много внимателно да се анализират от специалистите, за да се потърси някакъв баланс. Разбира се, стоят и много други ключови въпроси като например – чия собственост ще бъде терминалът, кой ще го контролира, чия собственост ще бъде земята под петролопровода, ще може ли тя да бъде продавана. Последните промени в закона за собствеността  дават право на чужденци да купуват българска земя. Аз съм категорично против тази възможност. Считам, че в момента, когато земята е изключително ниска като цена спрямо съседните държави, продажбата й е престъпление.

Мястото на Русия и САЩ в световен мащаб?
Това  са велики сили, заедно с ЕС, Китай, в определени отношения – Индия. Русия и САЩ са две велики сили, чиито интереси в един или друг аспект се преплитат. Може би по-важно за нас е къде е мястото на България, в контекста на взаимовръзката с итересите на Русия и САЩ. Това е основният въпрос, който трябва да ни занимава – къде е мястото на България в геополитическия пъзел.

А къде е?
За съжаление ние не използваме възможността си да извличаме полза, да защитаваме националните интереси в тази сложна конфигурация между Европа, САЩ и Русия. Знаете, че наскоро беше гласуван закон за допускане  и разполагане на американски военни бази на територията на страната. Парламентът разреши това, което несъмнено ще повлияе на отношенията ни както с Русия, така и със самата Европа. Допълнително ще се изложим на опасности от терористични акции на различни движения. Всички знаем какво се случи в Мадрид и Лондон. Освен това, ако има нова война в Близкия Изток, нападение срещу Иран, без съмнение ние ще станем мишена на трети страни, ако тези бази бъдат използвани за това нападение. Ето защо аз считам, че ние трябва да стоим по – настрана. Не трябва да се ангажираме, да не вземаме страна в сложния пъзел на геополитическите взаимоотношения.

А мястото на Европа?
Мястото на Европа… Може би в момента тя е най-големият общ пазар в света. Несъмнено противоречията между Европа и САЩ в непосредствено бъдеще ще се задълбочават, доколкото Европа и САЩ са конкуренти във високотехнологичните производства. Това пролича в различните позиции на европейските страни по отношение на войната в Ирак, по отношение на американските бази, които се настаняват тук, по отношение на Израел..

Китай и Индия?
Те са много бързо развиващи се страни. Особено Китай поддържа високо ниво на развитие и несъмнено Китай е велика сила наред с Европа, Америка и Русия. 

С няколко думи как бихте описали политическата обстановка в България днес?
Трудно е с няколко думи да се опише тази обстановка. Може би като тотална криза на политическата система и политическите партии, а ако използваме определението на Ленин – може би е налице революционна ситуация. Хората не искат да живеят по старому, а политическите партии не могат да управляват както са управлявали досега. Понятията дясно и ляво са твърде условни за България, затова аз не работя с тях. Според мен има една много малка прослойка супер багаташи и над 90% бедни български граждани. Ако трябва да бъда по-точен, на политическата сцена има ограбени от този 17 годишен преход и грабители, които сега ги виждаме в парламента, правителството и във всички парламенти и правителства досега. Тези хора трябва да бъдат отстранени от политическата сцена.

Какво ще ни кажат изборите за Европаламент през пролетта?
Според мен това не са толкова важни избори. Може би същественото ще бъде, че много малко български граждани ще отидат да гласуват. Това са избори по – скоро за хора от политическия елит, които се опитват да се настанят на добре платени  позиции. Според мен изборите за европарламент не са най-важното нещо за България. Има далеч по – важни неща като например това, че над 1 милион български граждани са без здравни осигуровки, че пенсиите и заплатите в България са най-ниските в Европа, или пък че в тази тежка икономическа ситуация България възнамерява да закупува фрегати и корвети за стотици милиони евро. Българското правителство възнамерява сега да изпрати допълителен контингент в  Афганистан, извършват се разходи за стотици милиони, а в същото време няма пари за пенсии, за заплати, за лекарства от първа необходимост. Колкото до самите евроизбори се надявам да се намери една българска партия, която да номинира  в своите листи всички медицински сестри, които в момента са в затвора в Либия. Въпросът е дали ще се намери политическа сила, която да загърби своя тясно партиен интерес и желанието си да изпрати няколко хрантутници, които да получават огромните си заплати в европарламента.

Мястото на национализма в ЕС?
Аз бих говорил за патриотизъм. Това не е да мислиш за личните си и партийни интереси, а да мислиш за обществените и национални интереси. Винаги съм бил далеч от площадните националистически лозунги, които не решават проблемите. Много е важно човек, когато критикува, да покаже някаква алтернатива. Опитвал съм се да го правя в Народното събрание. Със Стела Банкова сме предложили предоговаряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлудуй”, изтегляне от Ирак, отнемане на незаконно придобитите имоти на г-н Кобурготски и неговата фамилия, предложили сме с бюджетния излишък да бъдат заплатени здравните осигуровки на социално слабите и безработни български граждани. Внесли сме законопроект за реформа на пенсионната система, дори сме дали алтернатива от къде могат да бъдат взети парите – от т. нар. мисии в чужбина – Ирак, Афганистан, от многомилиардните сделки за превъоръжаване, които правителството в момента има намерение да похарчи. Направили сме предложение за сваляне на депутатския имунитет, за преразглеждане и търсене на наказателна отговорност за сделките по външния дълг, магистрала „Тракия”. Разбира се, по – голямата част не се приема от мнозинството, но има неща които сме успели да прокараме в този парламент, като например забраната на такса „електромер”, която спести на българските граждани около 200 млн. годишно. И редица други неща които наглед изглеждат малки, но носят някакво облекчение за хората.

Как бихте коментирали думите на кандидата на СДС за комисията по досиетата Георги Константинов, че бъдещето на света е анархокомунизмът?
Това е негово мнение. Аз лично не използвам подобни термини. Според мен основните проблеми днес и утре ще бъдат контраста между разточителното богатство на малцина и жестоката мизерия на голяма част от хората. Основните проблеми ще бъдат алчността и егоизма на една част от обществото. Ако говорим за България, може би проблем днес и утре е ще има ли възмездие за хората, които ограбиха България и ще бъдат ли върнати парите на хората. Ще има ли възмездие за тези 3500 кредитни милионери? Ще има ли възмездие за онези, които превъртаха външния дълг и които ощетиха държавата, миналото провителство имам предвид – Милен Велчев и хората около него, които са нанесли щети над 1 милиард по признанията на Пламен Орешарски. Ще има ли възмездие за онези, които и днес ограбват гражданите чрез цените на парното и тока.

Какво е усещането една година след развода Ви с “Атака”?
Радвам се, че се разделихме още тогава. Все пак дължа едно обяснение. Аз съм създател на коалиция „Атака”, а партия „Атака” е регистирана след изборите.В нея никога не съм бил. Това са две съвсем различни неща. Не мога да бъда с хора, които другаруват с ултра десни националистически образувания като партията на Льо Пен или пък внучката на Бенито Мусолини. Не мога да приема да бъда с хора, които имат тесни връзки с румънския националист Вадим Тудор, който и днес претендира за части от България. Не мога да приема хора, които говорят срещу турците и срещу циганите въобще и по принцип. Аз съм бил в Босна и знам докъде може да доведе подобна риторика. Аз правя и ще продължавам да правя това, което съм обещал на избирателите. Мисля, че хората трябва да ни оценяват по онова, което сме направили реално, а не по онова, което говорим или обещаваме.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?
За съжаление чета главно научни книги, свързани с политология, статии, неща свързани с проблемите на сигурността в Източна Европа, Каспийския регион и Латинска Америка. Общо взето това е един минус, защото не бива да подценяваме интересната книга. Напоследък просто не ми достига време за такава.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ: ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ

  

ЙОРДАН БАКАЛОВ:АКО ИМА КОРУПЦИЯ В МВР, ТЯ Е НА ВИСОКИТЕ НИВА

  

ВЛАДИМИР ШОПОВ: ЧАКА НИ ТРИУМФ НА БЕЗРАЗБОРНОТО КОАЛИРАНЕ

  

Детелина Спасова: Празните приказки и обещания не могат да нахранят гладните

 

 

Преди 10 години виках „боклуци” по площадите, днес съм дълбоко разочарован от десните

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=227

Posted by on мар. 15 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.