МИНЧО СПАСОВ: В БЪЛГАРИЯ ИМА МАФИЯ

ДОСЕГА КОНТРОЛ  ВЪРХУ СРС-ТАТА ИЗГЛЕЖДА НЕ Е ИМАЛО. ИМА СЛУЧАИ, В КОИТО ОХРАНИТЕЛНИТЕ ОРГАНИ НЕ ПРОТИВОДЕЙСТВАТ, А СЪДЕЙСТВАТ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ. ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕТО Е БЪДЕЩЕТО, КАЗВА ОЩЕ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВЪТРЕШНАТА КОМИСИЯ В ПАРЛАМЕНТА.  – МИНЧО СПАСОВ

Минчо Спасов е роден на 1 март 1964 г. в София. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски”. Говори английски, руски и френски език. Председател е на Вътрешната комисия на Парламента.

Как се чувствате като председател на вътрешната комисия на парламента?

Е как се чувствам, като председател на вътрешната комисия на парламента. Как да ви отговоря на този въпрос? Много зает, много ангажиран…

Напоследък в публичното пространство се завъртя дебата има или няма мафия в България. Какво е вашето мнение? 

В България според мен за съжаление има мафия. Моето мнение е, че има мафия, доколкото мафията представлява една развита организирана престъпност, която има връзки с държавните структури.

 

В МВР се задават големи реформи. Къде според вас в е проблемът на службата в най-голяма степен?

 

Според мен проблемите на службата са в отслабения контрол, вътрешно административен контрол, който разрешава на някои служители от МВР да поддържат нерегламентирани контакти и да изнасят класифицирана информация към подземния свят.

 

Какво остана под повърхността около скандала около  Румен Петков?

 

Вероятно много неща останаха под повърхността, но и достатъчно много излязоха на повърхността. Едни от най – значимите изводи е че не бива да има смесване между оперативната работа и ролята на политическото ръководство на МВР.

 

Излези ли извън контрол използването на СРС-та в последно време, според Вас?

 

Не е излязло извън контрол, просто контрол до сега изглежда не е имало. Една от целите на промените, които ние предлагаме това, което аз представлявам е ограничаване на случаите, които може да се ползват СРС-та и засилване на контрола върху това използване. Въвеждане на последващо разделяне на органа даващ разпореждане за извършване на СРС от органа осъществяващ контрол. Междувпрочем такава е и препоръката на съда в Страсбург по делото, което  Катя Куюмджиева, наскоро спечели. Тя напълно хармонира с нашите предложения.

 

Какво е мненнието ви за поголовното монтиране на камери?

 

Видеонаблюдението е бъдещето. Това е средство да приберем полицаите от пътя и контролът и организацията по движението да бъде пренесен в управленията, да се подобри организацията на движенията и да се намалят нарушенията по пътищата.

 

Всичко ще се нормализира ли след, като се монтират камерите?

 

Ще се подобрят нещата. Целият цивилизован свят контролира движението си с камерите. Това полицаите да се крият по храстите е отдавна отминал период в развитието на всички Европейски нации.

 

А как мислите за това да Ви наблюдават и следят навсякъде?

 

Е в спалнята очевидно не бива да се наблюдава, но няма никаква нито конституционна, нито техническа пречка, обществените места да бъдат под видионаблюдение при условие, че това е обявено по съответния начин на гражданите, които пребивават там.

Ще ви дам само един пример, който наскоро и аз разбрах, че по улиците на „Червените фенери” в Амстердам има 125 камери, само на една улица.

 

В общественото мнение напоследък се прокрадват мнения, че се връщат т.нар. мутренски години. Какво трябва да се направи, за да се смачка организираната престъпност от жилищните обири по квартали до мрежи за кражби на коли и разпространение на дрога. Как да се смажат мутрите?

 

С по интензивна работа на тези, които трябва да се борят с организираната престъпност. За съжаление се натъкнахме на случаи, в които охранителните органи не противодействат, а съдействат. Тази практика трябва да спре. Организираната престъпност може да бъде преборена с реорганизиране не само на МВР, но и на  прокуратурата и на съда. В това усилие трябва да бъдат включени Данъчната администрация и разбира се ДАНС. Нашата цел, като политици трябва да бъде всяка от тези институции да работи добре от една страна, а от друга, да си сътрудничи с другите също така добре, за да има резултат в борбата срещу организираната престъпност. И трябва разбира се, да се осъществи на практика програмираната от Премиера (Сергей Станишев Бел.ред.) нулева толерантност към корупцията.

 

Каква е прогнозата Ви за следващия политически сезон и новото правителство в България?

 

Че ще бъде все така слънчев.


 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ: БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА Е ДЪРЖАВА С ПРОВАЛЕНО ЧЛЕНСТВО

ПРОФ. КРЪСТЬО ПЕТКОВ: ГЛОБАЛНАТА КРИЗА ВЕЧЕ НИ УДРЯ 

ЛЮБОМИР КОВАЧЕВ: СКАНДАЛ МОЖЕ ДА СЕ РАЗДУХА В ПОЧТИ ВСЕКИ РЕСОР НА УПРАВЛЕНИЕТО

д-р ВАСИЛ МИХАЙЛОВ: ДЕМОКРАЦИЯТА Е ФАСАДНА

ЦВЕТАН МАРКОВ: ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ФИГУРИ ЩЕ СЕ СМЕНЯТ, НО СТРАНАТА ЩЕ БЪДЕ УПРАВЛЯВА ОТ СЪЩИТЕ МАФИИ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1117

Posted by on май 28 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.