МИЛОШ ЗЕМАН: ИДЕЯТА ЗА ФЕДЕРАЛИЗАЦИЯ НА УКРАЙНА Е ИДЕЯ ОСНОВАВАЩА СЕ НА ЗДРАВИЯ РАЗУМ

Milos ZemanЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, НЯМА ОБЩА ВЪНШНА ПОЛИТИКА

Милош Земан е президент на Чехия от 8 март 2013 година. Роден е на 28 септември 1944 година. Министър-председател на страната е от 1998 до 2002 година. През 90-те години е лидер на чешките социал-демократи. Председател на долната камара на парламента (1996-1998). Икономист по образование. Дисидент от времето на комунистическия режим.

Господин президент, доколко бомбардирането на Югославия без одобрениe на Съвета за сигурност на ООН представлява прецедент, който отваря вратата за подобни интервенции по целия свят?

След целия опит с бомбардировки, въвеждане на санкции и блокади на различни страни, мога да кажа, че всички тези мерки са контрапродуктивни. Често си спомням за една среща с кубински емигранти в Маями преди 15 години. Тогава им казах: „Приятели, вие искате санкции и блокада на Куба, но Фидел Кастро е начело на страната вече 40 години“. Следователно, ако една стратегия не дава резултата четири десетилетия, то тогава тя трябва да се промени. Затова днес моето мнение за борба с автократичните режими, които не е нужно да са диктаторски, е това, което на комунистическа терминология се нарича – идеологическа диверсия.

Такава стратегия включва младежки и студентски обмен, туризъм, икономически отношения и особено обмен на информация, която в епохата на интернет е почти невъзможно да бъде спряна.

Когато говорим за санкции против Русия, излиза въпроса какви ще са последиците от това. Русия ще бъде обкръжена от неприятели. Но тази картина не е точна, разбира се, защото има приятели вътре и навън от крепостта. При такова развитие

При такова обкръжение се провокира възникването на система, която прилича на тоталитарна, стига се до политически процеси и политически затворници… Повтарям, че най-добрия метод е комунистическата идеологическа диверсия, която прилича на това, което говори и ЕС, тоест свободен поток на информация, хора и капитали. Това е единственият начин за демократизация на някои автократични и недемократични режими.

Наскоро заявихте, че случаят Крим не бил толкова сложен ако нямаше „косовски прецедент“…

Независимостта на Косово е в противовес на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която определяше териториалния интегритет на Югославия. И още по-важно, ако вече сте признали независимостта на Косово, а изобщо не е имало референдум по този въпрос, защо не признавате независимостта на Крим? Ясно ми е, че това противоречи на конституцията на Украйна, но не забравяйте, че и сегашните власти в Киев са в противоречие с конституцията на страната. Не са проведени свободни избори и нямаме и истински политически представители. Затова Косово представлява началото на опасен процес на прекрояване на границите, промяна на териториалния интегритет. От гледна точка на косовския пример това е добър аргумент за тези, които поддържат присъединяването на Крим къс Русия.

Казахте, че в Косово управлява мафиотски режим, който се финансира от търговия с наркотици…

Това каза и Карла дел Понте, бившата главна прокурорка на Хашкия трибунал, която в книгата си не говори само за нарко-мафията на Косово, но и за търговия с човешки органи. Вземете за пример и Афганистан, защото ситуацията е много сходна. Производството на опиум там скочи 10 пъти за последните няколко години на територията, която се контролира от талибаните. До там се стигна, защото на терористите са необходими пари, а някои лидери на косовските албанци също са били лидери на организации свързани с търговия с наркотици.

На фона на последните събития в Украйна Брюксел все по-често казва, че очаква повечето страни да синхронизират своята външна политика с дипломацията на ЕС…

Европейския съюз, за съжаление, няма обща външна политика. Не забравяйте, че трима министри на външните работи – полския, немски и френския – подписаха споразумение с Виктор Янукович и Виталий Кличко. Само няколко часа по-късно всичко беше напълно различно. Как тогава може да говорим за обща европейска политика, когато трима дипломати от ЕС подписват някакъв документ, който по-късно ще бъде погазен на един площад. А Майдан не е единственият площад в ЕС.

Но точно тези тримата преди няколко дни обявиха, че все пак няма да има искане страните членки на ЕС, както и кандидатките, експлицитно да заявят дали подкрепят Брюксел или Москва. Можем ли да кажем, че чувството за бизнес победи политическите принципи?

Политиката е един вид бизнес, защото функционира на пазар, който определят гласоподавателите. Политиците в тази ситуация се опитват най-добре да „обслужват“. Колкото до позицията между Брюксел и Москва, съгласен съм, че трябват преговори в които да участват, подчертавам – новото украинско правителство, която да е избрана на честни избори, и то не само за президент, но и за парламент. В преговорите трябва да бъдат включени представители на САЩ, ЕС и Руската федерация. Само в този формат можем до дойдем до решение на проблема.

Следователно, подкрепяте руската идея за федерализация на Украйна?

Това не е само руска идея. Това е идея основана на здравия разум. А какво конкретно означава федерализация? Това всъщност е децентрализация и прехвърляне на правомощия на местното управление. САЩ, Швейцария и Германия са федерации, а защо да не може и Украйна?

в. Политика –Белград (със съкращения)

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9269

Posted by on апр. 10 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.