Милорад Екмечич: Ако свалят Путин, след него ще дойде новият Сталин

Milorad EkmecicСега сме във война, за която никога не сме знаели, че може да съществува

Милорад Екмечич е роден на 4 октомври 1928 година. Сръбски историк, доктор на историческите науки, академик и член на Сената на Република Сръбска (Босна). Завърша университета в Загреб (1952). Работил е в Университета в Сараево. По югославско време специализира във Виена и Принстън. През 1992 е поставен под домашен арест от ислямистките „Зелени баретив“ по време на Босненската война.

Днес по всички медии зачестяват оценките, че има опасност от нова война. Дали вие, като човек, който повече от 40 години преподава нова история, виждате признаци за подготовка за водене на война?
Виждам, дори повече отколкото се обявява в някои студии. Цялата човешка история е като синджир от войни и сблъсъци, а в периода, който наричаме Ново време (1492-2014) съществуват някои схеми за подготовка и водене на войни, които дотогава не са съществували. Главната разлика между двата периода е фактът, че в Новото време няма несанкционирани войни и всеки конфликт, където и когато да се случи по света, води до групиране на държави в два блока. Затова всички войни са големи, а от 1914 г. и световни.

По модела, за който говорите, възможно ли е днес да се развие някаква по-голяма война?
Днес се намираме в това, което наскоро президентът Путин нарече търсене на ново равновесие. Това е точната дума, защото мирът успява само, когато има балансираща сила, която да гарантира, че друга не може да получи световно господство. Питате ме дали е възможна някаква голяма война? Бих отговорил завоалирано, както през 1914 г. Никола Пашич отговаря на любопитните журналисти, които тичат след него: „ Деца, война може да има, може и да няма, няма трети вариант, а може и това да стане“. Сега се опитайте да намерите някакъв отговор! Оправдано е днес да си зададем въпроса, дали вече не се намираме в някакъв вид война, за която да не съзнаваме, че е военно положение. Мисля, че сега се намираме във война, за която не сме си мислили, че е военно положение. Сега сме във война, която никога не сме знаели, че може да съществува. Сега размишлявам върху един доклад, който съм изнесъл на една международна среща за сблъсъка на цивилизациите, в края на декември 1997: „Световните сили ще водят войни, както САЩ днес – с религия, финансова дестабилизация и тайни служби, вместо с дипломация и нейните принципи, основани на нормите на установеното международно право. Следващия век ще бъде векът на мръсните глобални войни“. Съедините щати днес се напъват окончателно да унищожат договореностите на Версайския мир за суверенните национални държави. Смята се, че разузнавателните служби вземат връх над дипломацията в международните отношения през 1962 г. (или около тази неясна за мене дата). САЩ днес водят една нерицарска, мръсна война, в сферите, които споменах – религиозните отношения, вътрешната дестабилизация на противниковата валута и изкарване на тълпи на улиците, за да се избира нов президент. Те сами обявиха, че са финансирали движението „Солидарност“ на Лех Валенса в Полша с 5 млн. долара, а свалянето на Милошевич с 50 млн., отцепването на Черна гора от Сърбия е 55 млн. долара. Онзи ден съобщиха, че свалянето на проруския режим на Янукович в Украйна е струвало 5 милиарда долара. Най-напред купиха 63 депутата от партията на Янукович в украинския парламент, които веднага гласуваха да се бламира настоящия президент и да се върви към нови избори, които доведоха на власт това, което днес наричаме „Киевска хунта“ на президента Порошенко. Сега дестабилизират икономически Русия, за да се направи метеж по успешния сръбски и наскоро украински модел. Уверен съм, че ако свалят Путин след него ще дойде новият Сталин.

Дали в миналото се е случвало нещо подобно?
Случвало се е, със Съединените щати, но изключително рядко в останалия свят. САЩ никога в историята си не са водили рицарски войни, освен вътрешната Гражданска война (1860 – 1865), когато са се клали като жълти мравки. В Университета в Южна Каролина, където за кратко преподавах като гостуващ професор, могат да се видят следи останали и до днес. В средата на кампуса има паметник на падналите южнаци от онова време – Южната Конфедерация.

Проклет да е този, който иска война. Преживял съм го от 1941 до 1945, когато на два пъти едвам оцелях. Но нека е проклет и този, който мисли, че войните са дело на безотговорни единици, а не инструмент, чрез който се прецежда процес на историческо развитие. Хегел е наричал войните чистилище за бъдещо развитие. Маркс казва, че историята се състои от планини от кости и долини от кръвта на загиналите.

Интервю на Милорад Вучелич и Лиляна Богданович ( Печат – Белград)

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10839

Posted by on ян. 5 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.