МЕТОДИ АНДРЕЕВ: БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ БОРД ОТ ЕВРОПА ИЗГЛЕЖДА НЯМА ДА СЕ СПРАВИМ

В БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ КЕЛЕПИРЪТ Е ДВИЖЕЛ МНОГО ПОЛИТИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ

Методи Андреев е роден през 1959 г. в гр. Пещера. По образование е строителен инженер. Депутат в 38-то Народно събрание. Председател на Комисията за достъп до документите на бившата Държавна сигурност и бившето Разузнавателно управление на ГЩ през 2000-2002. В момента е преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия – София.  Член на НС на СДС. Женен с две деца.

 
Г-н Андреев, вие сте един от т.нар. морални авторитети на дясното. Как преценявате, ще има ли консолидация вдясно преди изборите?
Според мен ще има, макар и не в този вид, в който аз си я представях. Прекалено много сметки започнаха да се правят затова кой е по-голям и кой колко представители трябва да има в листите. СДС и ДСБ трябваше веднага след нова година да направят обща парламентарна група. И двете партии са натоварени с много негативи. Заради Иван Костов и заради управлението на СДС. Но в крайна сметка те са автентичното старо дясно, въобще ако може да се каже, че в България дясното е дясно и лявото е ляво, че демокрацията е демокрация.
Повечето хора, които няма да гласуват и не искат да гласуват, са от дясното и то поради една единствена причина – не виждат за кого. Те знаят против кого са, но не знаят с кого са. Опасяват се, че ако гласуват за СДС или за Иван Костов партиите ще влезнат в парламента и отново ще се скарат.
Всъщност битката е кой да стане депутат. А на хората им омръзна да виждат в листите едни и същи лица. Мисля, че тия хора, които години наред бяха в листите, сто коалиции да направят, резултата пак ще е плачевен.
За кого говорите?
За хората, които излъгаха десния избирател. Това е факт. Винаги съм твърдял и твърдя, че основната критика към нашето управление, на СДС, към Иван Костов, е че ние фактически изпрахме парите на мафията. Звучи малко силно, но ще ви кажа следното – олигарсите, за които говорим непрекъснато, по наше време накупиха своите хотели, фабрики, заводи, имоти, които днес притежават. Тоест те изкупиха от държавата по време на приватизацията онова, което беше народна собственост.
Кои са тези олигарси?
Като започнете от Людмил Стойков, като минете през Захариев, който влезе в Кремиковци, Христо Ковачки, Георги Гергов… Тези хора още оттогава взеха да придобиват тази собственост. Вероятно това е законосъобразно, но въпросът е друг. Не се потърси сериозно произходът на капиталите им. Фактически СДС направи приватизацията, което е една правилна стъпка, без която не може да има пазарно стопанство, но я направихме по български. С неподходящи хора.
Понеже говорим за коалиции, имаше едно малко странно предложение – коалиция между СДС и Атака. Междудругото, на пръв поглед логика има, чисто математическа. Голяма част от електората на Атака са бивши седесари – 30-40%. Защо тези хора отидоха там? Защото не получиха справедливост.
Хора, които в нелицеприятни дейности трябва да ги няма в листите. Например какво става тук в София, софийските седесари толкова години работиха заедно със Софиянски, участваха и в общинския съвет, в заменки и т.н. и сега ще блъскат да стават народни представители. Ами аз няма да гласувам за тези хора, макар че искам да има такава коалиция. Тук трябва да е ясно следното нещо – всяка една коалиция между СДС, ДСБ, подхвърля се да дойде и ССД, да дойде и който и да е друг – това са все нулички на които им липсва единицата.
Не виждате ли в тази компания и БНД?
О, аз съм твърд противник на БНД. Това са политически мошеници. Ще кажа защо. Свинаров беше министър на отбраната, Шулевева – вицепремиер, Панайотов – също… Питам, когато НДСВ крадеше, правеше делавери с БТК, с дълга, те къде бяха? Сега изведнъж са  в опозиция. Ако има сериозно, стабилно управление, тези хора е най-хубаво да бъдат разследвани. Това е никаква дясна партия, а просто група хора.
ГЕРБ ли ще реализира дясното управление?
Колкото и да не им харесва на някои хора, ГЕРБ в момента е голямата дясна партия, припозна ги като такава и лидера на ЕНП Вилфрид Мартенс. Той, меко казано, демонстрира пренебрежително отношение към нас останалите. Не го разбирам, след като си дошъл да формираш, да подкрепиш едно пространство, подкрепи и другите партии в него, които също са членове на ЕНП. Още повече, че в тази партия има един принцип – субсидиарност. Което означава, че един човек, когато сам не може да си помогне, общността му помага. Това важи и за партиите.
Дясно-центристко управление без ГЕРБ няма да стане. В момента, обаче, те не могат да уравляват сами. Няма как да стане. Няма да имат мнозинство. С кой ще управляват? Бойко Борисов няма да тръгне с БСП. Ако ГЕРБ иска да бъде една сериозна политическа сила и ако не може да формира правителство, трябва да си понесе кръста и да остане в опозиция. Което е много вероятно да се случи ако СДС, ДСБ и другите малки десни партии не намерят правилната формула и не вкарат 40-50 депутати.
Мартин Димитров може ли да е автор на въпросната формула?
Той е един млад човек, който има амбиция да стане политически лидер, но все още не е станал, дори юридически. Наложително е той да поиска безусловна коалиция с ДСБ и да се отърве от някои душеприказчици около себе си, които по различни причини не искат това.
Чия е вината, тогава, за патовата ситуация в дясното?
Винаги съм смятал, че Костов е виновен за настоящата ситуация в дясното. Дали той персонално чувства вината си, незная, но всички безобразия ставаха по време на неговото правителство. Той беше човекът, който отцепи една съществена част от СДС. В крайна сметка този човек си има своята позиция, виждате че ДСБ стои зад него, макар че, от групата му излязоха 3-ма депутати и те бяха прави в мотивите за излизането си. Не може да има такъв документ „Cash and carry”, колкото и да отрича Костов, че не той го е измислил. Ти първо не си убедил хората да гласуват за тебе, а правиш сметка, колко струва един народен представител. Както и да е, всички знаят, че избори без пари не се правят. Но онова, което не проумявам, са думите на Костов, че може да направи коалиция с БНД. Потресаващо!
Когато Костов беше премиер и предаваше властта на Симеон, излезе вътрешно разпореждане в редиците на СДС, всички седесари, които са на отговорни държавни длъжности, да подадат оставка. И много хора го направиха. Други пък, които бяха на по-низши длъжности, ги уволниха. Тези, които извършиха уволненията бяха Свинаров, Шулева… И сега изведнъж се казва, че тези хора, видите ли, са се променили. Може и така да е, но аз лично не вярвам.
Как може да стабилизира дясното, според вас?
Личното ми мнение е, че СДС и ДСБ не трябва да правят коалиция, а се слеят. Костов да отстъпи лидерството, да се изработи една обща мандатна комисия, която да избере нов лидер и партията да се преименува, да не се казва СДС, нито ДСБ, без да се отказва от положителните сини идеи. Това щеше да бъде много по-добро, щеше да предизвика надежда за един нов граждански проект. Каквато надежда впрочем имаше за малко, когато се създаде ДСБ. Всички се надяваха, че ще се скъса с клиентелизма, че това ще е модерна европейска партия. И какво се оказа в крайна сметка? Роди се СДС – 2 с Костов начело. Ами той само това може да прави. Не разбра, че може да е много умен, много ценен, че може да има страшно много идеи, да е добър управленец, което никой не отрича, но че българския десен избирател му е сложил едно голямо хиксче. Че не иска да чува за Костов.
Трябваше да има нова партия с нов лидер. Хора има за целта. Но нито ръководствата на СДС, нито на ДСБ са искали това да стане, защото винаги са се страхували от силно изявени личности, които могат да ги засенчат.
Какво мислите за движение „Напред”?
Измислена история. В България винаги келепирът е движел много политически решения. Може да прозвучи крайно некрасиво, но недоумявам това, което направиха Красимир Каракачанов, когото много уважавам, и Любен Дилов – Син, безспорно и двамата интелигентни хора. Това е показно за търсенето на келепир в политиката. Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Как става тая работа? Отидоха в една президентска партия.
Но самият Христо Ковачки, каза че е само симпатизант на „Напред”…
Ако това е така, бих поискал да го попитам кои бяха тези 150-200 автобуса, кой им плати разноските и къде работят хората, пристигнали с тях на митинг да искат отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ”Козлодуй”? И може ли след като е подписан договор с който държавата се ангажира, че няма да ги отваря ти да искаш това да става, след като предварително знаеш, че няма как да се получи. И каква беше целта? Печелиш симпатии, това е. Беше кризата с газа, всички българи викат „ЗА”. И някак си ставаш актуален.
Според мен движение „Напред” си е една частна коалиция. И зад нея безспорно стои Ковачки.
Откъде натрупа той такова състояние?
Този въпрос го задайте на съответните органи. Впрочем, и те започнаха вече да си го задават. Аз се чудя, как човек в България може да има примерно 500 млн. лева? Какви са тия пазари? Казват че Ковачки има фабрики в Сърбия, не в Германия, не в Италия. Абе господин Ковачки откъде натрупа този милиард, както посочиха в някаква класация? Как става тази работа?
Ами Георги Гергов? Този човек май мина през всички партии. По-рано финансираше СДС, а сега – БСП.
Затова Европа вместо да ни пише директиви и да ни казва кое как  да направим, май трябва да започне и да ни управлява. Защото без политически борд изглежда няма да се справим. А знаете ли какво унижение би било някой да ни управлява политически.
Притеснявам се за следващото управление. Сега хората масово се записват в ГЕРБ, но тя е млада партия и да се разчита само на  Бойко Борисов не става. Добре, няма го Бойко утре. Бойко се откаже, мине му времето. И какво става с партията, ще се разпадне ли? Ето вижте какво става с НДСВ. Царят бил с голям авторитет. И какво стана?
Лошото е, че ние, седесарите, станахме нарицателни. А хората са вече прагматично настроени. Какво и да хубаво да им говорим, опасяват се, че няма да спечелим изборите. Не сме актуални. Много мъжество се иска от сегашните политици да си признаят, че времето им е минало и да потърсят нови хора. Говоря за тези вдясното.
Какво мислите за оголената жица НАП?
Източването на ДДС в големи размери не може да стане без политическа протекция. Всеки бизнесмен се старае по някакъв начин да излъже държават. Никой не плаща 100% данъци. Да крадеш ДДС, е невероятна наглост, това значи, че крадат от нас, данъкоплатците. Такова долно нещо може да се случи само в България. Няма къде другаде. И обществото гледа, е голяма работа. Ако се беше случило в Европа какво щеше да стане? Правителството си отива. Защото то не успяло да създаде механизъм за превенция, контрол. Аз съм сигурен, че голяма част от едрите ни родни бизнесмени незнаят, дори какво е принадена стойност.
Георги Кадиев от БСП, който разсъждава, като един европейски политик, в едно предаване каза, че до седмица финансовият министър Орешарски също ще подаде оставка. Едва ли ще се случи.
В крайна сметка, как виждате изборните резултати?
Ако някой разчита на марката СДС за добър резултат просто да забрави. Тези партии, коалиции, които искат да управляват, трябва да кажат ясно на българския избирател, че ще направят ревизия на всички политици участвали в управлението, и от дясно, и от ляво, и в център, отвсякъде. Един ден все пак трябва да влезем чисти в Европа.


ПОСЛЕДНИТЕ 5 ИНТЕРВЮТА:

НЕШКА РОБЕВА: ДЪРЖАВАТА, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ АБДИКИРА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД

ИВАН АНГЕЛОВ: НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ЧЕСТО НЕ МИСЛЯТ ДЪЛГОСРОЧНО

ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: В МОМЕНТА ИЗЖИВЯВАМЕ ПОСЛЕДНИТЕ КОНВУЛСИИ НА ПРЕХОДА

ИВАН МИНЧЕВ: КРИЗАТА НАПРАВИ ОТ ОБЩИНИТЕ ОЩЕ ПО-ЖЕЛАН ПАРТНЬОР ЗА СЪВМЕСТНА РАБОТА

КРАСИМИР ДАЧЕВ: СЕГА СЕ РАБОТИ ПО ФОРМУЛАТА – КЪРПЕЖ КЪЩА КРЕПИ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2060

Posted by on фев. 22 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.