Мая Манолова към депутатите: Незабавно ще дам частното финансиране на партиите на КС

Мая Манолова

ДО
НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ
44-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО
ОТ ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА
НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Обръщам се към Вас, за да заявя категоричното си несъгласие с
предвидените изменения в нормативната уредба, уреждаща финансирането
на политическите партии, с които се допуска неограничено частно
финансиране на политическите партии и безвъзмездно ползване на
държавни и общински помещения за осъществяване на тяхната
дейност.

В същото време, макар и безкрайно закъсняло като реакция,
подкрепям предложението за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас. Този въпрос беше решен с волята на суверена на референдума още през 2016 г., когато 2 516 791
гласоподаватели отговориха с „Да“ на въпроса „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“. Но това не означава, че гражданите са подкрепили т.нар. отворено финансиране на политическите субекти.
Промените, с които се въвежда неограничено бизнес финансиране на
политическите партии, са грубо нарушаване на демократичните принципи и връщане на стари уредби, които бяха отменени като мярка за премахване на възможностите за зависимост на политическите субекти от частни интереси.
Нахлуването на корпоративни интереси в полето на политиката е
брутално погазване на изконни демократични ценности. Арогантното легализиране на интересите на олигархията е за сметка на гражданите и техните права. Това е удар в сърцето на демокрацията и отстъпление от най-голямото й постижение – принципа за политическия плурализъм, който гражданите отвоюваха още в първите години на прехода. И заплаха
пред функционирането на многопартийната система у нас.
Промените за частното финансиране на партиите не са подложени на обществено обсъждане, а са направени в краткото време между първо и второ гласуване на измененията в Закона за държавния бюджет на Република България, което е абсолютно пренебрегване на мнението на гражданското общество по въпроса за партийното финансиране.
Липсата на открит и задълбочен дебат по направените предложения е предпоставка за приемане на разпоредби, които са в пълно противоречие с направените препоръки за усъвършенстване на законовата уредба в Доклада за оценка на България „Прозрачност при финансиране на политическите партии“, приет от GRECO (Група държави срещукорупцията) по време на 48-та й пленарна сесия (Страсбург, 27 септември – 1 октомври 2010 г.). В доклада се посочва, че „отсъствието на принципна забрана за получаване на дарения на юридически лица е сериозен проблем“ и се препоръчва на българските власти:
-„…да се въведе изрична и последователна правна рамка относно
забраната за дарения от юридически лица в контекста на
финансирането на дейността на политическите партии и
предизборните кампании……..“.

Тази, както и други препоръки, свързани с финансирането на
политическите партии и предизборните кампании са въведени в изборното законодателство при неговото кодифициране през 2011 г. и през 2014 г., за което е дадена положителна оценка от GRECO в доклада от 10 октомври 2014 г. за изпълнение на препоръките от страна на България. Вместо законодателят да е последователен в тази посока сме изправени пред заплахата от сериозно отстъпление и връщане назад. В момента има забрана партиите да получават средства от юридически лица, а за даренията от физически лица има ограничение – до 10 000 лв. за една година. Предвиденото премахване на тези ограничения може да доведе до безлимитно „наддаване“ в партийното финансиране, което изцяло подменя целта на промените за ограничаване лукса на партийните централи.
Изразявам увереност, че ще предприемете необходимите действия за
запазване на демократичните принципи във финансирането и
функционирането на партиите и няма да допуснете приемането на
законови разпоредби, които ще създадат предпоставки за подчиняване на партиите на бизнеса.
В случай, че приемете този корпоративен модел за финансиране на
политическите партии, с предоставените ми от Основния закон
правомощия незабавно и без колебание ще сезирам Конституционния съд за установяване на противоконституционност на приетите разпоредби като противоречащи на принципите на правовата и демократична държава и на политическия плурализъм.

С уважение,

МАЯ МАНОЛОВА
ОМБУДСМАН НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИ
Я

Източник: офиицалната страница на Омбудсмана на Република България

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16396

Posted by on юни 20 2019. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.