Машинно гласуване и методика за преодоляване опитите за манипулация на машините

" title=

Разбрах, че днес е имало среща на Президента с ЦИК по повод сигурността на изборите. Хубаво е да има такива срещи и да се обсъждат важни работи.

Първо да се разберем с терминологията, че журналистите пишат каквото им дойде – няма недействителни бюлетини! Има недействителни гласове. Всичко, което е било в урната и излиза от там е глас. Преди да влезе в нея е бюлетина. Дотука ясно ли е?

Единствената положителна страна на машинното гласуване в българския му вариант е, че то произвежда само един вид недействителни гласове – немаркиран избор. Всичко друго е действителен глас. Машината просто не приема дигиталната „бюлетина“ ако на нея има маркирани повече от една партия, не приема, ако има маркирана повече от една преференция или ако няма партия, но пък има отбеляна преференция.

Има друг проблем. Т. к. има големи съмнения, че алгоритъмът за изчисляване, заложен в машините може да бъде манипулиран или умишлено променен, то наложително е да се извърши паралелно ръчно преброяване на индивидуалните отрязъци, които машината дава на всеки избирател, а СИК събира в една кутия. Това преброяване трябва да обхване не по-малко от 30% от машините. То трябва да стане след като е обявен краят на изборния ден и е разпечатан протоколът от машината.

След това контролно ръчно броене се изготвя Протокол за съответствие, в който се декларира дали резултатите от ръчното броене отговарят на числата в машинния протокол.

Дали в конкретна секция ще има ръчно броене трябва да стане ясно след разпечатване на машинния протокол. Най-лесно това става като в запечатан плик се сложи Протокол за съответствие за всичките 3000 машини. На 1000 протокола се пише текстът „Премини към ръчно броене на индивидуалните разписки“ (или нещо подобно).

Самите индивидуални разписки следва да имат рзбираемо отбелязан гласа на всеки избирател с гласувл за партия номер, преференция номер, а не само QR или ивичест код. Пускането на разписката в кутията на СИК означава съгласие на избирателя, че вотът му е регистриран правилно на този етап.

Защо се налага тази проверка за съответствие? Възможно е машината да издава индивидуални разписки с коректно отбелязан избор. Но е възможно в софтуера за обобщаване на гласовете и сортирането им по партии да са заложени алгоритми, които манипулират гласовете и прехвърлят гласове от една партия на друга.

Пример: – сумирай всеки трети глас за партия „Х“ с гласовете за партия „V“.

Въвеждането на това контролно броене и дори самото му огласяване ще повиши доверието в машинното гласуване, ще качи броя на избирателите, които ще го използват и ако всичко е напрвено почтено – ще намали броя на недействителните гласове.

Благодаря за вниманието.

Назаем от Фейсбук страницата към Обществения съвет към ЦИК – https://www.facebook.com/ObshtestvensavetCIK/posts/2148117832094350

10 май 2019 г.

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16287

Posted by on май 10 2019. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.