Мац Персон: Рискът ЕС да се разпадне в следващите 10 години оценявам на 20 %

Mats PerssonВоенният парад в Белград по време на посещението на Путин ще ядоса Брюксел

Мац Персон е директор на най-влиятелния евроскептичен тинк-танк „Отворена Европа“. Интервю за в. Блиц (Сърбия), където британецът беше гост на конференция посветена на сигурността в Европа.

Дали кризата в отношенията между Русия и ЕС може скоро да бъде преодоляна?
Русия не е много спокойна от факта, че Западът все повече се приближава и навлиза в нейните територии. Смятам, че Украинската криза е само тактическа и краткосрочна игра на Путин и скоро нещата ще се успокоят. Що се отнася до Крим – там всичко приключи. Въпросът е какво ще се случи в Източна Украйна и как Путин ще се измъкне от ситуацията, като същевременно запази имиджа си. За 2-3 години очаквам пълна нормализация на отношенията между Русия и ЕС, които ще бъдат както преди кризата.

Дали ЕС въобще ще оцелее?
Рискът да не оцелее и да се разпадне в следващите 10 години, защото Великобритания може да напусне, оценявам на 20 %. Смятам, че Сърбия и Черна гора ще се присъединят, а единственият въпрос е кога и какъв ще е Съюзът в този момент. Много са предизвикателствата, които трябва да се преодолеят, за да се стигне дотам. Преди всичко, въпросът е дали ще оцелее Еврозоната и дали ще имаме работеща икономика, както и дали Великобритания ще остане част от нея.

Кога смятате, че Сърбия е готова да се присъедини към ЕС?
Не е необходимо да се реформира само Сърбия. Това трябва да се случи и с ЕС, който да стане по-малко бюрократичен. Ако Съюзът се реформира, тогава Сърбия може да се присъедини да кажем за 12 години. Тя ще има по-малко полза от влизането, отколкото Хърватия, Румъния и България.

Комисар Хан поиска Белград да се присъедини към санкциите срещу Русия?
ЕС иска Белград ясно да застане на нейна страна, срещу Русия, което би било много тежко за страната и разбирам решението на Сърбия да не взима страна в този момент. Между другото, посещението на Владимир Путин в Белград на 16 октомври ще усложни ситуацията.

Каква ще е реакцията на ЕС?
Ще има повдигане на вежди, предполагам критики, особено, защото се организира голям военен парад. ЕС няма да го одобри и на Сърбия ще е необходимо много голямо политическо умение да го обясни. Мисля, че Съюзът трябва да си направи труда да разбере всичко това, особено специалните отношения, които Сърбия има с Русия. Също така трябва да са наясно, че сръбската общественост не е особено въодушевена, когато чува назидателен тон и, че Сърбия знае какво точно да направи. ЕС трябва да бъде по-внимателен за начина по който се отнася със Сърбия.

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10297

Posted by on окт. 4 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.