МАТЮ ФЕСТИНГ, ВЕЛИК МАГИСТЪР НА МАЛТИЙСКИЯ ОРДЕН: ИСТОРИЯТА КРИЕ В СЕБЕ СИ УДИВИТЕЛНИ ТАЙНИ

Матю Фестинг е роден на 30 ноември 1949. Той е Принц и Велик магистър на Суверенният военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан от Ерусалим, Родос и Малта, по-известен като Малтийския орден. Фестинг е вторият англичанин от 1258 година, който е избран начело на ордена. Публикуваме негово интервю при посещението му в Русия, взето от Михаил Гусман за Росийская газета, ИТАР-ТАСС и телевизия Россия 24.

Вие сте пряк потомък на сър Адриан Фортескю – рицаря, който умира от мъчения през XVI век. Кога решихте да свържете живота си с Ордена? И как въобще станахте Велик магистър?

Няколко мои предци, и по майчина и по бащина линия, са били рицари от Ордена – някои не на Малта, а на Родос. Историята на моето семейство отдавна и неразривно е свързана с Ордена. Моят бяща, чичо и много роднини също са били рицари, като мен. Това е семейна традиция

Малтийският орден е един от най-старите ордени на Римокатолическата църква. Историята познава и други ордени, които останаха в нея. Защо точно Малтийския орден е съхранил уникалността си?

Поначало сме създадени за това да помагаме на бедните и болните. А други ордени са били създавани поради различни други причини и са имали други цели: да служат в храмове, да ги защитават, да извършват подвизи и благодеяниния в името Господне. Например, Испанският орден се е съсредоточил непосредствено върху делата на средновековна Испания. Тевтонският орден е създаден за християнизацията на тези земи, на които тогава е била Полша, Словения и някои други територии. Освен това, историята крие в себе си удивителни тайни, и не всичко в нея е ясно на нас, хората от ХХI век. Но, към нас, към нашия Орден, тя безусловно е била благосклонна, затова и си говорим днес с вас.

Какви са отношенията ви с Ватикана? Все пак сте част от Римокатолическата църква.

Много, много близки отношения – по много причини. Преди всичко, нашият Орден е религиозно рицарски Орден на Католическата църква. Затова на ниво вяра и църква ние сме длъжни да поддържама най-тесните възможни отношения  с нашия духовен покровител – Католическата църква. Но това е  едно нива, а има и други. На второ място в хода на историята ни е провървяло да се установим именно тук, в Рим, където сега с вас беседваме. Накря, посолството на Ватикана много тясно сътрудничи с нашия Орден по различни въпроси.

Каква роля има римския папа в живота на Ордена днес?

Действащият римски папа беше избран на Свещенния престол, когато отдавна вече беше приятел на нашия Орден. Затова той е отлично запознат с всички тънкости на нашшата история и битие, интересува се от нашата дейност, и преди всичко с нас го свързват чисто човешки отношения. Не бива и да се забравя, че по исторически причини нашият Орден е широко представен именно в Германия, а папа Бенедикт XVI е немец, произхождащ от Бавария. Това също обяснява интереса му към нас. Както виждате връзките са тесни.

Доколкото ми е известно, по традиция 24 юни, в деня на рождението на Йоан Кръстител, се срещате с Папата, и това тържествено събитие има специална церемония. Откъде идва тази традиция?

Да, тази церемения е наша гордост, която има стогодишна история. Първо аз изпраща на Папата кратка молба за среща, а после, когато се срещнем, аз даже не знам с какво ще започне разговора. Но Светият отец е много отзивчив и мъдър събеседник. Това е голяма чест. Навярно знаете, че епископите на Католическата църква могат да се срещнат в Папата, но получават аудиенция един път на 5 години. А на нас ни е дарена честта да го виждаме ежегодно.

В какво се състои особеният статут на Малтийския орден?

Преди почти 900 години папа Пасхалий II в своя папска була е утвърдил съществуването на Ордена. Това прави Ордена субект на международното право, въпреки че не е бил на територията на Палестина. Тогава сме били на територията на Родос, а после в Малта, която ни е подарила и името си, ако може така да се каже. Историтията тогава ни е дала един важен урок – да не се държим за конкретно парче земя и да осъзнаем, че ние – Орденът, принадлежи в еднаква степен на целия свят. В този смисъл като държава, като субект на международното право,  ни признават повече от 100 страни по света.

Как става посвещаването в рицарство? Кой може да стане рицар на Ордена?

За това е нужно да сте католик. Това е първото правило. И мъже, и жени могат да са членове на Ордена. Стремим се да привличаме колкото се може повече хора. Важен е и семейния фактор. В много семейства има потомственост на членството. Веднъж се срещнах с един човек в Рим. 42 члена на неговото семейство са заемали ръководни длъжности в Ордена още от 1500 година.

Кои проблеми на съвременния свят са най-опасни според Малтийския орден?

Преди всичко това е икономическия спад. Вторията проблем е в това, че светът е сложна система, а на нас се възлагат големи надежди. Има нуждаещи се хора, които живеят на различни места на планетата. Преди всичко, разбира се, имам предвид Африка. Това, което се опитваме да правим е в кординацията на добрата воля на хората, които да помагат за разрешаване на тези проблеми.

Казахте, че членове на Малтийския орден могат да бъдат и жени. Но едва през 1998 г. е приета първата жена. Какви пълномощия имат дамите?

Невъзможно е да си представим която и да е сфера без жени. Те привнасят емоционалност, което е много важно, за нашата работа. Историята показва, че и по-рано е имало жени членове на Ордена. Това не е ново. Процента на жени при нас е между 20 и 30 %. Имаме посланици на Ордена, които са жени.

Как си представяте бъдещето на Ордена след 50 или дори 100 години?

Интересно е, че колкото повече повече научаваме за историята на оранизацията, толкова повече разбира ме, че историята се повтаря. Разбира се, действията на хората се различват, но ако прочетете документи от XIII-XIV век ще видите, че проблемите на на Великия магистър са точно такива, каквито и днес.

Не виждам съществени прични Ордена да се променя. Безусловно, ще има неща, които ще се променят. Една от особеностите на съвременния свят е, че до неотдавна имахме по-европоцентричен, а сега имаме по-интернационален характер, което предполага по-голяма сложност и дава по-големи възможности.

На практика преди 300 години всички членове на Ордена са били открито религиозни, били са приравнени с монаси. От XVIII правилата станаха по-хуманни. Основата на Ордена е неговата религиозност, и в това, че той е длъжен да има религиозна основа.

Какво според вас е властта? В какво се състои властта на Великия магистър?

Властта сама по себе си е нищо. Тя придобива смисъл, когато се използва от лоши или добри хора. Властта в ръцете на диктатор – това е една много опасна вещ. Достатъчно е да се обърнете към изминалия век. Затова използването на властта е особено важно нещо. Използването на властта, само заради използването й е едно много, много опасно занимание.

Ако говорим за властта на Великия магистър – нея просто я няма. Вижте колко подразделия има Папата и колко имаме ние. От гледна точка на времевата физическа власт, бих казъл, че Великият магистър всъщност няма власт. Разбира се мога да решвам в колко часа ще обядвам, но с това моята власт свършва. Мисля, че с тези хора, с които имаме връзки, властта неизбежно присъства, има влияние, това е сигурно, имаме представители в международните организации и статут на постоянни наблюдатели. Незная дали може да наречете това власт, но имаме определено влияние. Ако възприемате властта като възможност за влияние, то да, може би имаме власт.

Със съкращения

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=4880

Posted by on юли 9 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.