МАТЮ ГУИДЕР: НОВАТА ТЕНДЕНЦИЯ Е КЪМ “ГЛОБАЛЕН ДЕЛЕГИРАН ТЕРОРИЗЪМ” ЧРЕЗ ИМПЛАНТИРАНИ ГРАДСКИ ТЕРОРИСТИ

НЯКОИ ХОРА МОГАТ ДА НЯМАТ СТЕПЕНИ НА ФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ, НО ЧЕТАТ МНОГО, ОСОБЕНО В ИНТЕРНЕТ, А МРЕЖАТА ИГРАЕ КЛЮЧОВА РОЛЯ В ПРОЦЕСА НА РАДИКАЛИЗАЦИЯ.

ИЗРАСТНАЛИТЕ НА ЗАПАД ТЕРОРИСТИ СА НОВАТА ЗАПЛАХА

Френското вътрешно министерство публикува доклад в който се посочват огромни разузнавателни грешки в случая с Мохамед Мера, младият терорист, трениран в Пакистан, от Тулуза, който през миналия март уби 7 души, включително три еврейски деца и който, според полицията, е планирал да атакува индийското посолство в Париж. Журналистът Вайджу Нарване (в. Хинду) разговаря в Матю Гуидер, професор по ислямски изследвания и култура в Университета на Тулуза. Гуидер е автор на книгите „Новите терористи” и „Исторически речник на ислямския фундаментализъм”(2012). Той ръководи Стратегическия информационен център на френското Министерство на отбраната от 2003 до 2007 година.

Според вас се наблюдава смяна в типа хора, които се занимават с терористична дейност. Ако Мохамед Атта и терористите от 11 септември бяха добре образовани, рафинирани млади мъже, новите терористи са с лош и често криминален произход. Бихте ли обяснили тази своя теза?

Внезапната поява на „нови терористи” може да бъде разглеждана като последствие от смъртта на Осама бин Ладен, лидер на Ал Кайда, когато идеолозите на Ал Кайда, заедно с лидерите на някои радикални пакистански ислямски движения, измислиха нова стратегия, която да ги поддържа активни, практически значими и в центъра на международната сцена. Те гледаха на Арабската пролет като на развитие, което би могло да ги маргинализира и те смятаха, че най-добрият начин да останат в предните редици на ислямската и световна сцена е да въведат това, което наричат “глобален делегиран тероризъм” вместо „глобалният тероризъм”, който практикуваха по-рано. Казано просто, това означава, че организации като техните, които не са в състояние да осъществяват атаки далеч от техните собствени територии, използват външни лица, които да ги извършват от тяхно име. Тези лица не са интегрална част от подобни терористични групи (защото иначе могат да бъдат проследени обратно до организацията майка и затова представляват риск), но има се дават набелязани цели за атаката на които по-късно терористичната организация може да поеме отговорност. Така че новата тенденция е към “глобален делегиран тероризъм” с имплантирани градски терористи, които са дистанционно контролирани от терористични групи, най-често от пограничните райони между Афганистан и Пакистан или между Пакистан и Индия, по границата на Кашмир. Друг аспект от тази тенденция  е, че много от тези „доморасли” терористи са с лош социален произход и имат предишни криминални деяния. И така насилието свързано с престъпна дейност се трансформира в терористична дейност.

Като говорим за последните арести на терористи във Франция, бяхте ли изненадан от това, че всички тези клетки са разположение в напълно различни градове като Страсбург на североизток, Кан на юг, Тулуза на югозапад или региона на Париж на север. Не го ли намирате ли това за обезпокоително?

Това въобще не е нов феномен. Съединените щати преживяват подобно нещо от 2009 г. насам, с терористи, които имах сходни профили. Може да си спомните случаите с Нидал Хасан, Шазад от Пакиста и най-пресният с бангладешкия терорист Куази Мохамад Резванул Ахсан Нафиз арестуван в САЩ. Всичките те бяха дистанционно контролирани от „дресьори” в азиатски страни. Това, което е нов за Франция, е промяната от криминална дейност към терористична дейност. Също така е нова, че френски граждани тръгват срещу цели във Франция (независимо френски или други), в полза на терористични организации ситуирани извън Франция.

Как някой, който е със сравнително нисък социален статус, дребен нарушител или престъпник, може да се трансформира в терорист? Какъв е процесът на радикализация? Какво, например, се е случило с атентатора от Тулуза – Мохамед Мерах?

В този процес трябва да правим разлика между тези, поводите и мотивите. Това са две различни неща. Поводите най-често са световни геополитически събития, като атаките с безпилотни самолети в Пакистан или израелските атаки в Газа или френските действия в Мали или някъде другаде. Това е поводът, дръпнатият спусък, който кара един човек да се промени, да се трансформира от нормална личност или дребен нарушител или престъпник в терорист.

Колкото до причините, те са психологически и идеологически. Психологическият мотив е свързан с желанието за отмъщение на някого или нещо. Динамиката на отмъстителността е заради себе си или заради загуба на член на семейството или действие срещу Умма (мюсюлманска религиозна община). Съществува чувство на възмущение, на гняв, усещане за несправедливост.

Идеологическите мотиви са насочени срещу концепцията за хегемония. Те се базират на терористичните възприятие, че има хегемонистична сила или държава, която ги държи в състояние на подчинение – Индия – Пакистан, Съединените щати – Египет, Франция – Алжир. В тяхното съзнание хегемоничната сила може да се промени. До 11 септември тази сила почти винаги беше САЩ.

Ако погледнем „новите терористи” като Мохамед Мерах и техния профил, това са хора с нисък социален произход, ниско образование, противообществени прояви и живеят на границите на обществото. Дали техните подбуди са свързани с интелектуални концепции като хегемонистичната власт или те просто са недоволни от обществото и намират отдушник в тероризма?

Не споделям идеята за социален детерминизъм като обяснение за тероризма. Множество изследвания, включително мои, показват, че мнозина много бедни и маргинализирани хора, независимо във Франция, Индия, САЩ или където и да е другаде, не захващат с тероризъм. Социалният детерминизъм може да бъде използван като алиби, извинение за тероризма, но не е убедителен като аргумент. Ако беше верен то би довел милиони хора до радикализация, а това не се случва. Не съм съгласен и с това, че тези хора са интелектуално слаби, неспособни на концептуализация. Полицейските записи от случая с Мерах ни показват, че въпреки че е маргинал, лошо образован,  нивото му на разбиране е доста високо. Някои хора могат да нямат степени на формално образование, но четат много, особено в интернет, а мрежата играе ключова роля в процеса на радикализация.

Доколко притеснителен е този феномен във Франция? Колко е голям? В края на краищата, Франция с нейните 5 млн. мюсюлмани е с най-голямото мюсюлманско население в Европа.

Проблемът във Франция вероятно е огромен. Това е нов феномен за който знаем твърде малко, а той нараства, защото геополитическа среда е извън контрол. С това имам предвид южния пояс на Средиземно море, където имате страни като Алжир, Египет, Тунис, Либия, където слаби, про-ислямистки правителства дойдоха на власт след Арабската пролет. Те вече са извън контрола на обществото и още по-важно – те не контролират интернет пропагандната машина. Така безконтролната терористична, ислямско-фундаменталистка интернет пропаганда се разпространява по света и създава близост между двата бряга на Средиземноморието, тя вече започна да заразява френското общество. Затова влиянието на тази тенденция нараства и може в близко бъдеще да доведе до по-голяма радикализация.

Със съкращения

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=5586

Posted by on ное. 12 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.