МАРТИН ЖАК: СВЕТЪТ ЩЕ СЕ ПОКИТАЙЧВА

ВЪЗХОДЪТ НА КИТАЙ Е НЕИЗБЕЖЕН, КАЗВА ОЩЕ ВЕТЕРАНЪТ ЖУРНАЛИСТ

Мартин Жак е роден през октомври 1945 в Ковънтри. Британски журналист, писател и преподавател. Завършил е Кингс колидж, Кембридж. Редкатор на списание „Марксизма днес” от 1977 до 1991. Съосновател на тинк-танка Демос. Работил е в Таймс, Съндей Таймс, а днес пише за Гуардин и Ню Стейтсмън. Гостуващ професор по китайски изследвания в Япония, Сингапур. През 2009 издава книгата: „Когато Китай управлява света: краят на западния свят и раждането на новия глобален ред”.

Защо Китай не може напълно да скъса със своето минало?

Има напрежение между стария и нов Китай, но повече от която и да е друга страна, китайците постоянно се обръщат към своята история.

Ако Китай стане най-могъщата икономическа сила, какво ще стане със света?

Китай няма да стане по-западен, докато могъществото му расте. Вместо това светът ще се покитайчва. С икономическото си могъщество, Китай също така ще увеличава и своята мека сила по света.

Кои са най-жизненоважните китайски интереси?

Едно от най-важните неща за китайците е да запазят целостта на страната си. Всеки път, когато не успявят  те страдат. И те го знаят.

Дори правителството да взима неблагоприятни решения, народът ще го подкрепи?

За китайците, тяхата държава е много лично нещо – като член на семейство. Хората в Китай приемат властта по различен начин от хората в Индия.

В Индия, когато е далеч от центъра тя е по-хаотична.

В Китай се знае, че хората не желаят да правят неща, които могат да подкопават центъра. Но подкрепата на провинциите и местните правителства все още е много висока: 60 или 70 %.

Защо книгата ви е за геополитика и икономика?

Пътуването ми до Япония през 1993 проясни съзнанието ми. После Сингапур, Хонг Конг… Зададох си въпроса: тези места са толкова модерни – значи ли това, че са западни?

Промени ли ви времето прекарано в Азия?

Бях принуден да се сблъскам с всякакви въпроси за моята страна, раса, цвят и т.н., на които преди това не ми се е налагало да отговарям.

Какво наистина си мислят китайците за Мао?

Сложно е. Към него има огромно благоговение – повече, отколкото към Дън Сяопин, въпреки че може да звучи противоречиво.

Дали китайският възход е нещо хубаво?

В един свят оформен от незначително малцинство, възходът на Китай е неизбежен. При всички случаи ще стане.

Интервю на Прагия Синх за Аутлук Индия

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=4999

Posted by on юли 22 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.