МАРСИН ДЕ КАМИНСКИ: СТРАНИТЕ СИ ОБМЕНЯТ ДАННИ ОТ СЛЕДЕНЕ – ВСИЧКИ НИЕ СМЕ ШПИОНИРАНИ

Marcin KaminskiИЗПОЛЗВАЙТЕ КРИПТОГРАФСКИ ИНСТРУМЕНТИ, ЗА ДА ЗАПАЗИТЕ БЪДЕЩАТА СИ КОМУНИКАЦИЯ В ТАЙНА

Разкритията на бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън  за интернет следенето разтърсиха Американската Национална агенция за сигурност. Шведският социолог на правото от Института за интернет на Университета Лунд – Марсин де Камински също принадлежи към общността на интернет активистите и хаквисти. Той е основател на Телекомиск, мрежа, която научни египетските активисти за човешки права да избягват следенето от страна на правителството и да общуват свободно по време на Арабската пролет. Интервю на Робин Дейвид за Таймс оф Индия.

Изненадахте ли се от последните разкрития за онлайн следенето на частни лице навсякъде по света, особено що се отнася до Америка?

Е, това, че корпорациите събират данни, а правителствата следят гражданите си не е нещо ново. Това, което е интересно в случая е услужливото поведение от страна на корпорациите и липсата на прозрачност по случая.  

Според тях нищо незаконно не се е случило. Какво е вашето мнение?

Това е класическа защитна стратегия. Корпорациите твърдят, че се съобразяват със съществуващото законодателство, а правителствата използват гъвкави закони, за да действат според тях. Обаче това не е достатъчно.

Трябва да има обсъждане на това въпроса какви методи са приемливи, когато става дума за запазване на социалния мир и сигурността. Например, всеобхватното следене е неприемливо поради прекомерното нахлуване в личното пространство на невинни граждани.

Това, което още ме безпокои е фактът, че Американското правителство твърди, че това е законна стъпка, в името на вътрешната сигурност, която се прилага само при разследване на чуждестранни граждани. Това може и да е вярно, но много страни имат подобни програми за следене и е известно, че те обменят данни между своите служби за сигурност – това означава, че всички сме чужденци, следени от редица служби, без да знаем нищо за това!

Какъв може да е отговорът на обикновените хора?

Тези, които искат да запазят личното си пространство непокътнато, технологичните активисти като мен предлагат да започнат да използват криптографски инструменти. Не е трудно да се научат и може да запазят бъдещата ви комуникация в тайна.

Вашата организация разкри, че технология на американски компании е използвана от репресивния Сирийски режим, за да следи своите граждани. Кажете ни нещо повече.

В Сирия проучихме някои firewalls, за да видим какъв точно трафик се филтрира. Открихме, че част от технологията идва от американска компания, която не би трябвало да работи със Сирия. Това, което открихме на тези машини беше напълно сканиран лог на целия интернет трафик в Сирия, което означава, че правителството там шпионира много широко своите граждани и потребители на интернет.  Това наистина беше мащабно следене, подпомагано от западни технологии.

Авторитарните режими са известни със своето следене. Защо демократичните страни не се различават много днес?

Това е така, но разликата е, че при демокрациите има известна правна рамка за защита на гражданите. Обаче, това показва, че е важно да бъдем внимателни  със законите, защото всичко се изнася и може да бъде използвано по много различни начини.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6697

Posted by on юни 28 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.